Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymar sa vrátil do Barcelony, no nie na trávnik. Skončí sa dlhá sága pred MS?

Brazílsky futbalový reprezentant Neymar sa iba niekoľko hodín po víťaznom presnom zásahu vo farbách tímu Paríž Saint-Germain v súboji proti klubu Olympique Marseille vo francúzskej Ligue 1 postavil v španielskej Barcelone pred súd.

17.10.2022 15:30
Neymar Foto: ,
Neymar na súde v Barcelone.
debata

Cieľom procesu je zistiť, či sa Brazílčan alebo iní ľudia nedopustili podvodu, keď v roku 2013 prestúpil z FC Santos do FC Barcelona. Obvineniam z podvodu a nekalých praktík čelia okrem Neymara aj jeho otec a bývalé vedenie Barcelony a Santosu.

Podľa prokuratúry zatajili skutočné náklady na Neymarov prestup s cieľom nezaplatiť peniaze súkromnej brazílskej spoločnosti DIS, ktorá tvrdí, že jej dlhujú financie ako právoplatnému vlastníkovi 40 percent hráčskych práv na Neymara.

Dvadsať najdrahších futbalistov súčasnosti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
12. Joshua Kimmich, 27 rokov - Nemecko
Klub:...

Spoločnosť DIS žiada pre Neymara, jeho otca, ktorý vystupuje ako agent a bývalých prezidentov FC Barcelona Sandra Rosella a Josepa Maríu Bartomeua päťročné väzenie.

Všetci obvinení akúkoľvek vinu popierajú. Očakáva sa, že súdny proces potrvá do konca októbra. Neymar sa bude musieť zúčastniť, pokiaľ mu sudca nedovolí vynechať pojednávanie.

Právnici žalobcov argumentujú, že spoločnosť DIS dostala svoje splatné percento len zo 17 miliónov eur, ktoré Barcelona a Santos pôvodne oznámili ako prestupovú čiastku medzi klubmi, zatiaľ čo skutočné náklady boli približne 82 miliónov eur.

Neymar. Foto: SITA/AP, Armando Franca
4. Neymar Neymar.

Vyšetrovací sudca v Španielsku už uviedol, že skutočné náklady boli najmenej 83,3 milióna eur. Súčasťou žaloby je žiadosť o kompenzáciu vo výške 34 miliónov eur a pokuta ďalších 195 miliónov eur pre španielske úrady.

Právnici futbalistu argumentujú tým, že v Brazílii nie je uvedený skutok trestným činom. Keďže sa transakcia udiala v Brazílii, podľa obhajcov španielske právo neumožňuje udeliť trest, ak trestný čin neprebehol na území oboch krajín.

Spoločnosť DIS a španielski štátni prokurátori obviňujú Rosella, že zaplatil dodatočnú platbu vo výške 40 miliónov eur priamo Neymarovi a jeho rodine, z ktorých DIS nedostala nič, aby zabezpečil jeho prestup na Camp Nou.

Právnik DIS Paulo Nasser prirovnal túto platbu k „úplatku“, ktorý deformoval voľný trh a poškodil šance iných klubov získať Neymara.

10 najdrahších áut, ktoré vlastnia futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Lionel Messi je najlepšie plateným...

Real Madrid tiež tvrdo tlačil na podpísanie Neymara, kým bol v Santose a očakáva sa, že prezident madridského klubu Florentino Pérez bude na súde svedčiť prostredníctvom videokonferencie.

Uvedená spoločnosť taktiež obviňuje FC Santos, že zatajil ďalších 12 miliónov eur, ktoré dostal od Barcelony za Neymara.

DIS tvrdí, že peniaze navyše boli skryté vo dvoch údajne falošných zmluvách. V jednej na prípravný zápas medzi FC Barcelona a Santosom, v druhej prednostné právo za prestup ďalších hráčov Santosu do katalánskeho tímu.

Neymar Čítajte aj Messi trafil brvno, Mbappé nabil Neymarovi. A Parížu to stačilo

Spoločnosť DIS uviedla, že získala práva na 40 percent budúceho Neymarovho transferu ešte v roku 2009, keď Neymarovej rodine zaplatila 5 miliónov brazílskych realov, teda ekvivalent dvoch miliónov eur.

Nasser povedal, že zmluvu podpísala Neymarova rodina a majitelia DIS, bratia Delcir a Idi Sondovci, deň predtým, ako Neymar debutoval v prvom tíme Santosu.

Očakáva sa tiež, že Neymar zohrá kľúčovú úlohu pre Brazíliu na majstrovstvách sveta v Katare, keďže juhoamerický gigant sa snaží získať trofej prvýkrát od roku 2002 a celkovo šiesty.

Očakáva sa, že brazílska hviezda bude jednou z opôr reprezentácie na blížiacich sa MS v Katare. Prvý zápas čaká jeho tím 24. novembra proti Srbsku.

Futbalové kluby, ktoré upadli do zabudnutia Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Blackburn (Anglicko) - Slávne časy anglického...
debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #fc barcelona #Santos