Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dotkla sa jej Božia ruka. Lopta z pamätného duelu ide do dražby

Niekdajší tuniský futbalový rozhodca Ali Bin Nasser si polepší o solídnu minimálne sedemcifernú sumu v amerických dolároch, do dražby totiž vložil mimoriadne cenný športový artefakt.

14.10.2022 20:01
730552676 Foto:
Takto vyzerá lopta z legendárneho zápasu po 36 rokoch.
debata

Aktuálne 78-ročný bývalý rozhodca bol počas majstrovstiev sveta v roku 1986 hlavným arbitrom štvrťfinálového duelu medzi výbermi Argentíny a Anglicka a bolo tradíciou, že práve rozhodcovi pripadla lopta z duelu na tomto fóre.

A spomenutou loptou legendárny Diego Maradona dosiahol dva nezabudnuteľné góly na ceste za titulom majstrov sveta. Spoločnosť Graham Budd Auction, ktorá zastrešuje dražbu, očakáva, že lopta by sa mohla predať za 2,7 až 3,3 milióna dolárov. V ponuke bude do 16. novembra 2022.

225602956 Čítajte viac Katar pred MS rieši náboženský problém. Kam s opitým Európanom?

Spomenutou loptou Maradona otvoril skóre rukou, celosvetovo je tento gól známy ako „Božia ruka“. O niekoľko okamihov neskôr sa zase prekľučkoval z vlastnej polovice až pred anglickú bránku a zvýšil stav na 2:0, tento jeho počin zase získal prívlastok „Gól storočia“.

„Táto lopta je súčasťou histórie svetového futbalu. Cítim, že je ten správny čas zdieľať ju so svetom,“ uviedol niekdajší tuniský arbiter, ktorý po uvedenom zápase už nikdy neviedol stretnutie na tomto fóre.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka je v hľadáčiku veľkoklubov. Jeho cena sa šplhá nad 40 miliónov

Bin Nasser tiež ponúkol do dražby svoj rozhodcovský dres z uvedeného duelu a dres argentínskej reprezentácie podpísaný už zosnulým Maradonom. Tento dres legenda venovala Tunisanovi v roku 2015 počas návštevy na severe Afriky a Bin Nassera označil za „večného priateľa“.

Iba nedávno za 9,3 milióna USD vydražili Maradonov dres z uvedeného duelu, v danom čase sa stal najdrahšou predanou športovou memorabíliou. Odvtedy túto sumu prekonala bejzbalová kartička Mickeyho Mantla z roku 1952, ktorú v auguste predali v New Yorku za 12,6 milióna dolárov.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona #argentínska futbalová reprezentácia #MS 1986