Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chcete si privyrobiť zopár stoviek? Zahrajte si futbal v Kittsee

Slovenskí futbalisti si chodili v minulosti s obľubou predlžovať do Rakúska športový život. Najväčšie esá si na sklonku kariéry zahrali v najnižších súťažiach u susedov.

10.09.2022 07:41
Juraj Fuska Foto:
Slovák Juraj Fuska (vpravo) v drese Kittsee v zápase piatej rakúskej ligy proti tímu UFC Wallern.
debata

Futbalista storočia Ján Popluhár mal takmer 45 rokov, keď končil v Slovane Viedeň. Pôsobil v ňom sedem rokov. A v Slovane, hoci viedenskom, sa opäť stretol aj s legendárnym kanonierom Jozefom Adamcom. Aj ten tam uzatváral hviezdnu kariéru.

Zoznam legiend, ktoré si pred futbalovým dôchodkom zahrali v rakúskych tímoch, je dlhý. Viliam Schrojf, Alexander Vencel, Ladislav Petráš… Čo meno, to pojem. Dostali súhlas aj v časoch, keď sa do zahraničia bežne neprestupovalo ani necestovalo.

Dôvod na vybočenie zo zabehaných pravidiel mal jediné pozadie. Futbalistov, ktorí šírili športovú slávu a ktorým predpisy neumožnili v najlepších rokoch odísť za lepšími podmienkami, štát takto na staré futbalové kolená symbolicky odmeňoval za zásluhy. Z toho, čo si zarobili, už síce nezbohatli, ale zdvihli si životný štandard.

Najdrahšie prestupy trénerov v histórii futbalu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Mark Hughes. Z Blackburnu do Manchestru...

V súčasnosti sú dvere do zahraničia otvorené dokorán, ale aktuálne hrá v rakúskej lige jediný Slovák – Martin Koscelník v Rapide. Zato v dedinských kluboch, najmä v pohraničných oblastiach, majú kádre plné Slovákov.

K susedom prúdi nielen množstvo opatrovateliek, predavačiek, pracovníkov v rôznych službách, ale aj stovky futbalistov. Na rozdiel od svojich predchodcov nemajú slávne mená, málokto ich doma pozná.

Majú svoje zamestnania alebo študujú. Ale aj oni – podobne ako kedysi známi reprezentanti – si chodia do Rakúska zvyšovať svoju životnú úroveň.

Kausich: V zostave môže byť aj 10 Slovákov

Matrika na Slovenskom futbalovom zväze eviduje dovedna 5 100 futbalistov, ktorí pôsobia v zahraničí. Je to pozoruhodné číslo, pretože z tohto počtu by sa dalo postaviť 463 futbalových jedenástok. A absolútne najviac slovenských futbalistov pôsobí v Rakúsku.

Bratislavský rodák Marek Kausich (46) patrí k tým, ktorí spojili svoju kariéru najmä s rakúskym futbalom. Má na konte aj bezmála stovku štartov v najvyššej súťaži v drese Mattersburgu.

Slovenský tréner Marek Kausich viedol viaceré... Foto: BVZ.AT
Marek Kausich Slovenský tréner Marek Kausich viedol viaceré rakúske kluby v nižších súťažiach.

Pred vyše pätnástimi rokmi sa objavil na krátky čas aj v kádri bratislavského Slovana, ktorý bol vtedy nováčikom v prvej lige. Nedostával dosť príležitostí, preto sa vrátil do Rakúska, najskôr do Neusiedlu. Rok zažil aj v talianskej štvrtej lige. Končil v štyridsiatke. Po hráčskej kariére sa uchytil v nižších súťažiach ako tréner.

„Dnes je oveľa ľahšie uplatniť sa v rakúskych mužstvách, pretože špeciálne v Burgenlande, ktorý sa rozprestiera najbližšie k našim hraniciam, sú predpisy veľmi liberálne.

Ak pôsobíte ako cudzinec v klube dva roky, už vás berú ako domáceho. Pre malé prihraničné kluby to znamená, že môžu mať teoreticky aj desať Slovákov v zostave," vysvetľuje Kausich.

Aj preto je práve Burgenland futbalovým rajom slovenských futbalistov. Kittsee, Gattendorf, Bruck, Pama, Parndorf, Klingenbach… Všade patria k oporám.

Kausich nepochybuje o tom, čo ich ťahá do malých dedinských klubov.

Rusko SR Slovensko Švédsko futbal ME2020 E Čítajte aj Ďalší reprezentant mení dres. Privítal ho klub zvučného mena

„V absolútnej väčšine je motivácia finančná. V týchto tímoch si privyrobia niekoľko sto eur mesačne. Keď som pred vyše dvadsiatimi rokmi v Rakúsku začínal, zažil som trošku tvrdšie časy. V tíme mohli byť iba dvaja cudzinci. Miest bolo teda výrazne menej a dostávali ich spravidla vyslúžilí ligoví hráči a známe mená."

Jeho prvý angažmán bol v piatej lige v Zemendorfe, spomína, že v jednom z prvých zápasov bol jeho súperom v Stoobe napríklad bývalý reprezentant Ľudovít Lancz, ktorý získal tri tituly so Slovanom a v jeho drese strelil gól aj Realu Madrid.

„Moja motivácia bola rovnaká ako u každého, mal som devätnásť, začal som študovať, potreboval som si privyrobiť. V tom čase boli ešte šilingy, u nás koruny, aj tým to bolo zaujímavejšie. Dostal som viac ako tí, čo si chodili zarobiť inou prácou s osemhodinovým pracovným časom. Ale nebolo to také jednoduché. Aj v piatej lige som musel najskôr absolvovať skúšku, kým ma vzali."

Kauzu v Ritzingu riešil civilný súd

Burgeland zmiernil predpisy aj preto, aby viac otvoril dvere do svojich tímov záujemcom zo Slovenska.

Marek Kausich (vpravo) ako tréner amatérov... Foto: BVZ.AT
Marek Kausich Marek Kausich (vpravo) ako tréner amatérov Mattersburgu s tímovým manažérom Kevinom Pauschenweinom.

„Rakúske kluby nemali v mládežníckych výberoch potrebnú základňu z vlastných zdrojov. Stávalo sa, že sa dve i tri dediny spojili, aby mohli pod jednou hlavičkou hrávať v súťaži.

Pre Rakúšanov sú Slováci jednoduchším riešením, ako keby ťahali hráčov napríklad od Viedne. Každé prestupové obdobie ma oslovujú zástupcovia klubov, pýtajú si kontakty, hľadajú vhodné typy hráčov. So Slovákmi majú zväčša dobré skúsenosti."

Viacero sezón prežil v Ritzingu, kde pôsobil ako hráč, neskôr ako hrajúci tréner. Tam Kausich zažil aj nepríjemnú kauzu.

„Ritzing je dedina, kde žije niečo viac ako päťsto obyvateľov, ale má krásny futbalový štadión, mohli by sa tam hrať aj zápasy najvyššej súťaže. Priviedol som do tímu aj viacerých Slovákov a cítil som za nich aj zodpovednosť.

Stalo sa, že dlhší čas nedostali peniaze, logicky sa obracali na mňa. S hráčmi som sa dohodol, že kým majiteľ dlhy nevyrovnaná, nebudeme trénovať. V nasledujúcom zápase uviedol rozhodca v zápise, že som ho napadol, čo bol výmysel a zámienka, aby majiteľ mohol so mnou zrušiť zmluvu.

Napokon to riešil civilný súd, dal mi za pravdu a klub mi musel doplatiť všetky peniaze. To však bola jediná zlá skúsenosť, ktorú som zažil."

Kausich pozná rakúsky futbal ako málokto iný zo Slovenska. Podľa neho je silnejší ako slovenský.

Hodnoty futbalových prestupov upravené o infláciu Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
23. Kylian Mbappé. Z Monaca do Paríža St....

„Najmä na klubovej úrovni. To sme videli aj pred troma či štyrmi rokmi, keď sa v Európskej lige stretol Rapid Viedeň so Slovanom a jasne postúpil. V tom čase bol pritom rakúsky klub v ťažkej kríze, hral najhorší futbal za mnohé roky."

Koľko si môže vykopať Slovák na rakúskej dedine? Výška sumy je individuálna, vychádza z možností klubu. Odmeny môžu byť vyplácané vo forme diét či príspevku na cestovné.

„Hráči často dostávajú prémie za získané body v súťaži. Za každý bod napríklad dvadsať-tridsať eur. Časové nároky? Tréningy nikde nebývajú každý deň, ale aspoň tri v týždni má skoro každý," potvrdzuje Kausich, ktorý aktuálne pracuje ako tréner v Siegendorfe v regionálnej lige.

Iná kultúra: na rozhodcov sa nenadáva

Svoj tím si bez slovenských futbalistov nevedia predstaviť v Kittsee. Z Petržalky na štadión prvej obce za slovenskými hranicami je bližšie ako na bratislavské Tehelné pole. Juraj Fuska meria trochu dlhšiu cestu, žije v Nitre. Aj malé kluby majú svoje osobnosti a tento bývalý hráč Chrenovej medzi ne patrí. V SC Kittsee začína už svoju ôsmu sezónu.

Najdrahší futbalisti prestupového leta 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Jules Kounde - 50 miliónov eur
Z FC...

Pred príchodom do Kittsee hrával chvíľu aj v neďalekom Gattendorfe. Potvrdzuje, že momentálne v základnej zostave nastupujú minimálne piati Slováci, ďalší sú medzi náhradníkmi, využívajú ich viac v béčku.

„Ja už nezaberám miesto v tíme ako legionár, lebo ma po mnohých rokoch vnímajú ako domáceho hráča," vysvetľuje 33-ročný učiteľ nitrianskeho Gymnázia na Párovskej ulici.

Prečo dáva prednosť rakúskemu tímu pred slovenským? „V Kittsee sa mi veľmi páči, našiel som tu veľmi príjemné prostredie i ústretových ľudí. Celková úroveň je vyššia ako u nás v porovnateľnej súťaži.

Mám na mysli aj podmienky, kvalitu futbalu i starostlivosť o hráčov zo strany vedenia klubu. Iná je aj celková kultúra, na rozdiel od toho, čo poznáme na Slovensku, sa napríklad na rozhodcov nenadáva, diváci i hráči ich rešpektujú," pokračuje stopér či defenzívny stredopoliar miestneho tímu.

Fuska dodáva, že nikdy nemal profesionálne ambície, futbalu sa venuje len amatérsky.

„Je to môj koníček. Dokážem ho zladiť s prácou učiteľa. Týždenne absolvujem dva tréningy a cez víkend zápas. Keď nie je sezóna a beží príprava, máme aj tri tréningy v týždni. Je to individuálne, poznám aj prípady, keď sa Slováci v niektorých kluboch dohodli len na jednom tréningu a zápase.

Z Nitry či jej okolia pôsobíme v Kittsee traja, chodíme spolu jedným autom, je to jednoduchšie i výhodnejšie. Takto si to organizujú aj iné partie, napríklad z Trnavy, ale i z iných neďalekých miest," pokračuje Fuska, ktorý vyučuje telesnú výchovu a informatiku.

Podľa neho je vo všetkých okolitých kluboch veľa Slovákov. „Každý tím ich má aspoň päť. Aj preto, že úroveň domácich hráčov nie je príliš vysoká. Niekde je Slovákov aj viac, to sú práve prípady, keď ich už vnímajú ako Rakúšanov. Teraz platí pravidlo, že v zápase môžu nastúpiť len šiesti cudzinci. Ja som už hral proti súperovi, ktorí mal v zostave deviatich slovenských hráčov."

Fuska: Musíme hrať dobre a baviť ľudí

Juraj Fuska tvrdí, že s klubom nemá nijakú zmluvu. Ich spolupráca i odmeňovanie fungujú na dobré slovo.

„Samozrejme, sú aj takí, ktorí majú s klubom uzavretú písomnú dohodu, to už je trochu zložitejšie, aj čo sa týka financií, títo hráči po splnení podmienok môžu rátať v budúcnosti s rakúskym dôchodkom.

Ja dostávam príspevok na cestovné a v podobe diét. Čo sa týka peňazí, situácia sa v posledných rokoch zhoršila, ale som na tom lepšie, ako keby som hrával v piatej lige u nás.

Zopár eur navyše mi k učiteľskému platu padne vhod. Ťažko sa to však zovšeobecňuje, lebo aj u nás sú podmienky v dedinských kluboch všade iné," pokračuje.

Juraj Fuska, učiteľ z Nitry, je už ôsmu sezónu... Foto: Uncoy.com – Alec Kinnear
Juraj Fuska Juraj Fuska, učiteľ z Nitry, je už ôsmu sezónu oporou SC Kittsee.

Výhodou je, že futbalu na tejto úrovni sa dá venovať aj v pokročilejšom veku, preto o konci amatérskej kariéry ešte neuvažuje.

„Dôležité je, ako sa človek o seba stará a či sa mu vyhýbajú zranenia. Ako absolvent FTVŠ viem, čo moje telo potrebuje, pravidelne cvičím, venujem sa doplnkovým pohybovým aktivitám, takže zatiaľ ešte nepatrím do starého železa," smeje sa.

Zároveň potvrdzuje, že aj v dedinskom futbale platí, že Slovák musí byť lepší ako domáci hráč.

„Takto to vnímajú aj v piatej lige i v nižších súťažiach. Každý klub má okrem áčka aj tím do 23 rokov. Hráčov teda majú relatívne dosť, len nespĺňajú podmienky, čo sa týka futbalových kvalít. Zažil som, že zobrali do tímu Slováka, ale po sezóne sa s ním rozlúčili, nesplnil očakávania."

A tiež pripomína, že aj tímy v piatej lige majú svoje výkonnostné ciele.

„Na Slovensku sa stáva, že niekto vyhrá súťaž, ale nikam nepostúpi. To v Rakúsku neexistuje, víťaz ide vždy vyššie. Ak by to odmietol, prenechal postup ďalšiemu, padol by o dve súťaže nižšie a dostal by ešte pokutu 20-tisíc eur. V Kittsee nám stanovili úlohu – skončiť do piateho miesta."

SR Trnava futbal ME U19 do 19 o 5. miesto TTX Čítajte viac Boli sme jasne lepší ako Slováci, dokonca aj s desiatimi hráčmi

Toto umiestenie nemá nijaký špeciálny význam a ani nič mužstvu negarantuje. SC Kittsee nemá ambície hrať vo vyššej súťaži.

„S tým súvisia aj vyššie nároky na rozpočet, zložitejšie je cestovanie, mestá sú od seba vzdialenejšie, zavše aj tri hodiny cesty autobusom. Teraz hráme zväčša s tímami zo susedných dedín, čo je výhodné pre nás i fanúšikov, ktorí sa môžu vybrať aj na zápasy v okolí.

Preto funkcionári nehovoria o postupe, ale zároveň chcú, aby sme hrali dobrý futbal, patrili v lige k najlepším a bavili sme divákov, ktorých chodí na zápasy pomerne veľa.

Samozrejme, vždy ich je viac, keď sa nám darí a vyhrávame. Radi trávia na štadióne aj dve-tri hodiny po stretnutí, v kantíne debatujú o futbale. Prináša im radosť a v tom je aj hlavný zmysel."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Kittsee #Marek Kausich #Juraj Fuska