Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mali by sa hanbiť! Politici tvrdo odsúdili rekordné míňanie klubov

Tímy z anglickej Premier League zaplatili v priebehu leta za nové posily 2,25 miliárd eur. Pre mnohých je to v ťažkých časoch nezodpovedné rozhadzovanie peňazí.

04.09.2022 10:00
677198334 Foto:
Najviac, 282 miliónov eur, minul na nových hráčov anglických veľkoklub Chelsea FC.
debata

Celková čiastka, ktorú vynaložilo 20 klubov z najvyššej anglickej súťaže, prekonala doterajší rekord o vyše pol miliardy eur. Podľa BBC investovali do nových futbalistov viac peňazí, ako top súťaže v Španielsku, Taliansku a Nemecku dohromady.

Mnohým politikom aj fanúšikom preto tieto čísla vyrážajú dych. Obzvlášť v súvislosti s globálnou situáciou, infláciou a nedostatkom energií. Problémy poklesu životnej úrovne do značnej miery spôsobili sankcie voči Rusku uvalené v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu.

Labouristický politik Clive Efford priniesol na rekordné prestupové obdobie svoj pohľad v Daily Mail. „Keď sa niečo také stane počas globálnej krízy, keď dochádza k inflácii potravín a energií, je to šialenstvo,“ uviedol Efford.

Podľa neho by sa kluby za takéto nezodpovedné správania mali hanbiť. „Futbal by mal nastaviť nejaký druh financovania, aby pomohol ľuďom v týchto ťažkých časoch. Kluby nemôžu len tak sedieť a hovoriť, že sú medzinárodné obchodné spoločnosti a zároveň pred očami ľudí takto rozhadzovať.“

Legenda Manchestru United Gary Neville sa zase pustil do správania nových šéfov Chelsea FC, ktorý klub prevzali po odchode ruského oligarchu Romana Abramoviča. Podľa neho sa počas leta správali ako deti v cukrárni. Chelsea minula zo všetkých klubov najviac – v tomto roku kúpila podľa portálu transfermarkt hráčov za 282 miliónov eur.

Problém v súvislosti s nadmerným míňaním si uvedomuje aj Chris Wood z audítorskej spoločnosti Deloitte. „Tieto čísla, či už ide o prestupové sumy alebo mzdy hráčov, sú v ťažkých časoch úplne nevhodné.“

Poslanec britského parlamentu Ian Mearns zvolil ostrejší slovník. „Futbal sa musí vrátiť na zem. Mnohí futbalisti zarobia za rok viac, ako väčšina ľudí za celý život. Futbal sa zdá byť čoraz vzdialenejší realite obyčajných ľudí,“ uviedol Mearns.

Platy futbalistov Manchestru United Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
1. Cristiano Ronaldo - 31 002 667 eur
Red Bull 400 - nepoužívať Dávame do pozornosti SÚŤAŽ: Prekonaj sám seba na Red Bull 400 a vyhraj skvelé ceny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Premier League #futbalové prestupy #Chelsea FC