Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Maďarmi a veľkými plánmi. FC Košice vstáva z popola

Košice sa nezmazateľne zapísali do novodobej histórie slovenského futbalu. Východoslovenskými železiarňami štedro dotovaný 1. FC Košice vybojoval po Slovane ako druhý klub majstrovský titul a dokázal ho aj obhájiť.

17.08.2022 21:21
FC Košice Foto:
Futbalisti FC Košice.
debata (10)

Vrcholom jeho existencie bol však postup do skupinovej fázy Ligy majstrov v sezóne 1997/98. Ani prehry s Manchestrom United, Juventusom Turín a Feyenoordom Rotterdam neznížili fakt, že išlo o historický úspech slovenského klubového futbalu.

Ale pod vplyvom politicko-ekonomickej situácie vypadol z prvej a potom aj z druhej ligy a zanikol.

Jeho nepriamym nasledovníkom sa stal MFK Košice, ktorý až do ročníka 2014/2015 účinkoval medzi elitou, no z futbalovej mapy ho taktiež odstránili finančné problémy. Odvtedy je metropola východu bez najvyššej súťaže a zmeniť sa to snaží FC Košice.

Klub vznikol na popud dvoch slovenských nadšencov a spojením TJ FK Vyšné Opátske a FK Košice-Barca, ku ktorým sa neskôr pripojili ďalší akcionári.

Martin Škrtel Čítajte viac Rokovania s Calzonom finišujú. Škrtel to považuje za risk

Tým dodnes nie je osud klubu ľahostajný. Od sezóny 2019/2020 pôsobí A-tím v 2. lige. A tradície košického futbalu zachováva klubovými farbami aj maskotom – tigrom.

Veľké ambície s bohatým investorom

Koronavírus síce zabrzdil ambiciózny klub v rozlete, ale neutlmil ho. Začiatkom roka 2020 vstúpil do FC Košice maďarský investor – spoločnosť Borsodsport Invest Zrt.

"Naše akcionárske portfólio tvorí päť slovenských akcionárov a maďarský investor. Cez jeho slovenskú dcérsku spoločnosť Slovak Sport Devlopment s. r. o. sa v najbližšom období bude realizovať výstavba novej futbalovej akadémie v Košiciach,“ prezradil pre Pravdu riaditeľ FC Košice Adam Geri.

Práve on zastupuje záujmy zahraničného investora, bez pomoci ktorého by nemohol mať klub také ambiciózne plány. Do I. ligy chcel postúpiť už v nedávno skončenej sezóne, ale v tabuľke skončil až na 5. mieste.

Casey Shann Čítajte viac Mama z východu, slovenčina v malíčku. Bude Angličan reprezentovať SR?

A keďže medzi elitu išli Podbrezová, Banská Bystrica aj Skalica, na postup mu napokon chýbali iba tri body. "Zo športového hľadiska nám sezóna jednoznačne nevyšla. Bola to obrovská škoda a veľmi nás to mrzelo,“ uviedol riaditeľ.

Pred touto bolo vedenie vo vyjadreniach opatrnejšie, ale medzi riadkami sa dá vytušiť, že nič iné ako postup si nepripúšťa. A k tomu im môže dopomôcť aj nová Košická futbalová aréna s kapacitou pre takmer 6-tisíc divákov.

V 2. kole novej sezóny do nej na východoslovenské derby s Tatranom Prešov prišlo 4011 fanúšikov – čiže návšteva, ktorú by mohli závidieť aj viaceré kluby z najvyššej súťaže.

"Záujem nás teší a zároveň zaväzuje. V aréne sídli vedenie klubu, pracovníci akadémie a naše A-mužstvo. Má tam celkové zázemie: časť na regeneráciu, posilňovňu, rozcvičovňu či šatňu,“ vysvetľuje Geri.

Cieľ číslo dva: Nová akadémia

Samotný postup však nie je jediným cieľom FC Košice v novej sezóne. Tým druhým, a možno ešte dôležitejším, je začiatok výstavby novej futbalovej akadémie.

Roztržky futbalových trénerov Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Thomas Tuchel - Antonio Conte (2022): Najnovší...

"Ak pôjde všetko podľa plánov, na jar 2023 by sme chceli začať s výstavbou. Pozemok už máme kúpený a čakáme na vybavenie administratívnych záležitostí,“ uviedol funkcionár.

O financovanie sa má postarať práve maďarský investor s podporou maďarskej vlády a areál sa bude nachádzať v mestskej časti Nad jazerom.

Jeho súčasťou má byť šesť tréningových ihrísk s rozmerom 65×108 m, štyri s trávnatým, dve s umelým povrchom a jedna konštrukciou zastrešená menšia hracia plocha. Ústrednou stavbou bude trojposchodová budova, kde nájdu zázemie všetky mládežnícke výbery od osem až po devätnásťročných.

"Bude spĺňať najprísnejšie kritéria súčasného futbalu. Pochodili sme veľa takýchto akadémii najmä v Maďarsku, inšpiráciu sme čerpali aj v Dunajskej Strede,“ povedal Geri.

Výhodou lokality je blízkosť mestskej hromadnej dopravy a blížiace sa dobudovanie rýchlostnej cesty. FC Košice má vo svojich výberoch vyše 300 registrovaných mladých futbalistov a práve tí majú priniesť v budúcnosti klubu nie len výsledky, ale aj peniaze.

Lusail Stadium. Čítajte viac Neuveriteľné! Účastník MS si to rozdá so slovenskou dedinou

"Hlavným zámerom je postaviť košický futbal na nohy so všetkým, čo k tomu patrí – vrátiť ho do I. ligy, vybudovať infraštruktúru tak, aby sme do štyroch rokov mohli zhruba 30 percent rozpočtu vykryť z predaja hráčov z našej akadémie.“

Prestížna agentúra aj rady od legendy

Športové ciele má FC Košice pomôcť napĺňať aj spolupráca s agentúrou Conex Sport Conseil Slovakia, ktorá zastupuje mladých futbalistov z Afriky a vybavuje im príležitosť presadiť sa na starom kontinente.

Prvým hráčom, ktorý prišiel do klubu v rámci tejto spolupráce, je 22-ročný, 192 cm vysoký senegalský útočník Landing Sagna.

V domácom súboji proti Komárnu (0:0) nastúpil na druhý polčas a v poslednom víťaznom zápase v Dolnom Kubíne (4:0) už odohral celý zápas.

Italy Soccer Serie A Čítajte viac Vyzeral ako Iniesta. Tréner Neapola vystrúhal Slovákovi veľkú poklonu

"Jeho príchod k nám zastrešoval agent Daniel Chrysostome, ktorý nedávno sprostredkoval aj prestup Abdallaha Simu zo Slavie Praha do anglického Brightonu či Cheicka Condeho zo Zlína do FC Zürich,“ uviedol Geri.

Klub sa so Sagnom dohodol na zmluve do konca tohto roka s možnosťou jej ďalšieho predĺženia. Okrem neho sú v kádri už len dvaja legionári: český útočník Patrik Voleský a Španiel Pedro Martínez Garcia.

Zvyšok sú domáci futbalisti, spomedzi ktorých vyčnieva najmä meno bývalého reprezentanta Erika Pačindu či Jána Kriváka. A ešte jedno meno spojené s FC rezonuje. Pri plnení športových cieľov napomáha aj bývalý reprezentačný tréner Ján Kozák.

"Veľmi úzko s ním spolupracujeme. Má skvelý prehľad a pohľad na futbal a využívame jeho rady v strategických športových veciach,“ upresnil riaditeľ Geri.

Z nových nájomníkov neprofitujú

Koncom minulého týždňa zarezonovala informácia, že novým nájomníkom na košickom štadióne bude počas jesene SK Dnipro-1. Už vo štvrtok sa na ňom uskutoční zápas play off Európskej ligy, v ktorom sa ukrajinský tím predstaví proti cyperskému AEK Larnaka.

SR Košice šport futbal KFA SFZ aréna prehliadka KEX Čítajte viac Návrat európskeho futbalu do Košíc. Východniari prichýlia Ukrajincov

Košický klub priznáva, že táto dohoda ide mimo nich a spoluprácu riadi správca, čiže akciová spoločnosť Košická futbalová aréna.

"Sme tam v prenájme a budeme musieť dodržiavať dohodnuté pravidlá. Určite nebudeme môcť v niektorých dňoch štadión využívať,“ skonštatoval Geri.

Verí, že pôsobenie ukrajinského klubu nenaruší seniorskému tímu prípravu na najbližšie majstrovské zápasy.

Športovci v politike. Galis, Tabák, Kližan a spol. Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Tibor Jančula (ex-SNS) hrával futbal aj za...

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #FC Košice #Ján Kozák st.