Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Závan 70. rokov. Nottingham kedysi prevrátil futbalové Anglicko naruby

Najprv Liverpool, potom AEK Atény, Grasshoppers Zürich a v semifinále 1. FC Kolín. Nottingham sa trápil, nemecký šampión viedol na City Ground 2:0 a nakoniec si domov odviezol remízu 3:3. „Dúfam, že nikto nie je taký hlúpy, aby nás odpisoval,“ hlásil Clough. Forest o dva týždne v Nemecku vyhrali 1:0 a šli do finále, kde pretlačili aj švédske Malmö.

Brian Clough (vľavo) a Brian Clough. Nerozlučná... Foto: John Potts/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia
Brian Clough Brian Clough (vľavo) a Brian Clough. Nerozlučná dvojica, ktorá priviedla k veľkým úspechom Derby i Nottingham Forest.

Bol to zázrak. Prvý, ale nie posledný, lebo Nottingham vyhral najvzácnejšiu európsku trofej opäť. Obhájil titul a dodnes je spolu s Liverpoolom jediným anglickým tímom, ktorým sa to podarilo.

Tentoraz už nebol outsiderom. Keď v semifinále EPM zdolal doma Ajax 2:0, Clough vzal deň pred odvetou tím do baru. Tri, či štyri pivá boli v ten večer normou. „Šéfe, nemyslíte, že by sme mali byť v posteli? Hráči Ajaxu už určite spia,“ bál sa Martin O'Neill. „Možno už v posteli sú, ale uisťujem ťa, že nespia. Boja sa vás, celú noc nezažmúria oči,“ odpovedal Clough.

Na druhý deň jeho tím síce prehral 0:1, ale na postup do finále, v ktorom Forest zdolali Hamburg, to stačilo.

Potom to šlo s Nottinghamom postupne dolu vodou. Najmä, keď z klubu odišiel dlhoročný asistent Peter Taylor. Clough sa trápil, svoje neúspechy zapíjal alkoholom, päsťou udrel dvoch fanúšikov, ktorí vbehli na ihrisko. V sezóne 1992/1993 Forest šokujúco vypadli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nottingham Forest #Brian Clough