Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Hviezdy mali v Čermeli namále. Zlatý brankár im odolal

Po kariére ste sa aj vy dlho venovali výchove brankárov. Ako tréner ste pôsobili v 1. FC Košice, kde ste zažili viaceré úspechy…

Rezešovci investovali do futbalu na tú dobu veľké peniaze. Často som od skúsených funkcionárov počúval, že veľké mužstvo urobia len veľké peniaze. V tomto prípade to platilo. Mali sme výborné podmienky i kvalitných hráčov.

Niečo môžu dosiahnuť aj kluby s menším rozpočtom, ale to je vždy len chvíľková záležitosť, nedokážu dlhodobo konkurovať silným. V 1. FC som zažil najlepšiu éru, vydržal som v klube od roku 1992 viac ako desať sezón.

Získali sme dva tituly, hrali zápasy s Manchestrom United, Juventusom, Feyenoordom v skupine Ligy majstrov i mnohé iné. Po odchode z Košíc som si vyskúšal aj pôsobenie v zahraničí – Lotyšsku.

To nie je úplne tradičná futbalová krajina. Ako ste sa tam dostali?

Vďaka manažérovi, ktorý mal v Lotyšsku dobré kontakty. Venoval som sa dva roky brankárom v poprednom tíme Ventspils, ktorý stále pravidelne hráva v pohároch. Aj tam urobili vo futbale výrazné pokroky. Zlepšujú sa všade, konkurencia je stále silnejšia. Len u nás akoby sme stáli na mieste alebo ešte aj cúvali…

Andrejs Rubins Čítajte aj Lotyšsko zasiahla smrť futbalovej legendy. Mala len 43 rokov

Doma prešli vašimi rukami v kluboch i reprezentačných výberoch mnohí poprední brankári. Viacerí z nich sa uchytili aj v zahraničí. Na koho najradšej spomínate?

Neviem povedať jedno meno, takmer všetci sa uplatnili, mal som z toho radosť. V 1. FC Košice to bol napríklad vynikajúci Kamil Čontofalský, ktorý pôsobil aj v Zenite Petrohrad.

Alebo z poslednej generácie Martin Dúbravka, ktorého som v Žiline vytiahol z dorastu. Teraz chytá v Premier League. Mojimi rukami prešiel aj Molnár, Kamesch, Kuciak, Perniš a mnohí ďalší špičkoví brankári.

Pôsobíte ešte stále ako tréner?

Nie, futbal len pozorne sledujem, už nehrávam ani za starých pánov. Mám obavy, nerád by som sa na staré kolená zranil.

Martin Dúbravka Čítajte viac Dúbravka: Máme najbohatších majiteľov. V Newcastli to cítiť

Čomu sa venujete?

Užívam si dôchodok a voľný čas. Už dlhšie chovám kanáriky. Mám ich v záhrade vo veľkej voliére aspoň tridsať. Od rána krásne vyspevujú, koncertujú mi. Rád ich sledujem a počúvam. Za olympijské zlato som zinkasoval tridsaťtisíc korún, Investoval som ich do chaty v Herľanoch, na ktorú som si šetril.

Bola to dobrá investícia. Aj po štyridsiatich rokoch ju využívame. Stará sa o ňu najmä moja dcéra. Vyberiem sa tam už len na návštevu a aby som skontroloval, či je všetko v poriadku.

Stanislav Seman

* Narodil sa 8. augusta 1952 v Košiciach. Futbalový brankár, ktorý odchytal väčšinu kariéry v Lokomotíve Košice, vojenčil v Dukle Banská Bystrica a na záver kariéry pôsobil na Cypre. Po jej skončení pacoval ako úspešný tréner brankárov doma i v zahraničí.

  • Na olympijských hrách 1980 v Moskve získal zlatú medailu a na ME 1980 v Taliansku bronz. Zúčastnil sa aj na MS 1982 v Španielsku, nastúpil proti Anglicku (0:2). V čs. reprezentácii si pripísal 15 stretnutí, v olympijskom tíme 13 zápasov.
  • Po skončení kariéry pôsobil ako tréner brankárov v reprezentácii i vo viacerých kluboch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lokomotíva Košice #Stanislav Seman