Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy mali v Čermeli namále. Zlatý brankár im odolal

V slovenskom futbale je jediný, kto sa zúčastnil na všetkých troch najvýznamnejších turnajoch planéty. Stanislav Seman si zachytal na majstrovstvách Európy, sveta i na olympijských hrách.

06.08.2022 07:22
Stanislav Seman Foto:
Stanislav Seman v akcii. Snímka je z 1. júna 1980 z Vysokých Tatier, kde boli hráči československej reprezentácie na sústredení pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy.
debata (1)

Do histórie sa zapísal v roku 1980, keď v júni získal bronz na šampionáte v Taliansku a na začiatku augusta zlato na olympiáde v Moskve. Legendárny brankár oslávi 8. augusta sedemdesiatku.

Väčšinu kariéry ste zostali verný Lokomotíve Košice, ktorá patrila k československej špičke. V slovenskej ére takmer zmizla z futbalovej mapy. Sledujete osud vášho kedysi slávneho klubu?

Lokomotíva prežila ťažké obdobie, padla na dno, až do piatej ligy, pôvodný klub v podstate zanikol. Ale aj tak mám pocit, akoby sa konečne blýskalo na lepšie časy.

Dobrým signálom je, že sa Lokomotíva vrátila na svoj niekdajší štadión v Čermeli, v minulosti stále kdesi kočovala. Opäť má domov, hrabe sa nahor a dúfam, že sa ešte raz dožijem jej návratu medzi slovenskú elitu.

Jaroslav Netolička, Stanislav Seman, Karel Stromšík Čítajte viac Zlatému z Moskvy spieva 30 kanárikov. Na východe je to zakliate

Lokomotíva bola v roku 1978 jasne najlepší slovenský tím. V lige skončila tretia, bojovala o titul s Brnom a Duklou Praha. V tíme boli napríklad bývalý tréner reprezentácie Kozák, majster Európy Móder, obávaný strelec Jósza… Stretáva sa ešte stará garda?

Vždy pred Vianocami sa zíde stará Lokomotíva, hráči, ktorí v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch klub držali. Podebatujeme si, pospomíname, ak mal niekto v roku nejaké jubileum, dostane malý darček.

Najpamätnejším zápasom Lokomotívy bol súboj s AC Miláno v 1. kole Pohára UEFA na jeseň 1978. Udržali ste si čisté konto, tešili sa z výhry 1:0…

Bol to fantastický zápas, ktorý v rozšírenom hľadisku sledovalo vyše 30-tisíc divákov. Aj prvé stretnutie v Miláne sa skončilo rovnako v prospech domácich. V odvete rozhodol až dramatický penaltový rozstrel – vyhral ho súper 7:6.

V milánskom tíme nastúpili veľké mená – v bránke Albertosi, v poli Baresi, Capello… Až s odstupom času sme si uvedomovali, aké to boli hviezdy, koľko výnimočných úspechov dosiahli. V Čermeli mali namále.

Stanislav Seman (vľavo) v pozícii trénera... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Stanislav Seman Stanislav Seman (vľavo) v pozícii trénera brankárom v Prešove s Jánom Papajom v júni 2012.

Vo federálnej lige hralo aj druhé skvelé košické mužstvo – VSS. Teraz už dlhšie nemá mesto zástupcu v najvyššej súťaži. Čím si to vysvetľujete?

Futbal prežíva krízu, z ktorej sa nevie roky dostať. Trpia tým nielen Košice, ale aj slovenský futbal. Od odchodu Rezešovcov z 1. FC Košice sa v klube striedali viacerí majitelia, každý chvíľku ťahal pílku, ale chýbala vízia a koncepčná práca.

Bolo to len plátanie a prežívanie. Teraz do klubu vstúpili maďarskí investori, verím, že prinesú obrat. Venujú veľkú pozornosť mládeži, utvárajú jej podmienky a podporujú aj áčko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lokomotíva Košice #Stanislav Seman