Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najbrutálnejší faul. Keď bol nervák Toni pre Francúzov horší ako Hitler

Pred niekoľkými dňami si futbalový svet pripomenul 40. výročie zákroku brankára NSR Toniho Schumachera na obrancu Francúzska Patricka Battistona. Pripomeňte si tento moment v článku, ktorý sme zverejnili v rubrike Z histórie MS vo futbale.

12.07.2022 16:08
Toni Schumacher, Patrick Battiston Foto:
Kolízia Toniho Schumachera s Patrickom Battistonom.
debata

Finálový zápas na majstrovstvách sveta je zväčša absolútnym vrcholom, ktorý si každý futbalový fanúšik zapamätá.

V histórii šampionátov sa však nájde jedna výnimka. Rok 1982 bol iný, predčasným vyvrcholením turnaja bolo semifinále medzi NSR a Francúzskom.

Samotný výsledok nie je dôležitý a preto nikoho nebudeme napínať. Futbalisti galského kohúta zápas nezvládli, o účasť vo finále sa pripravili po remíze 3:3 v jedenástkovom rozstrele.

Napriek prehre veľa fanúšikov “Les Bleus“ dodnes považuje tím okolo božského Michela Platiniho za lepší, ako bol ten majstrovský z roku 1998.

Gijón, 1982 Čítajte aj Anschluss, futbalové porno, krádež. Vypnite televízory, odznelo pred 40 rokmi

Mal úžasný talent, hlad po víťazstve, ale jeho najhviezdnejšie momenty zatienila jedna, jediná situácia. Prebiehala 50. minúta zápasu, keď sa na ihrisko dostal nenápadný obranca AS Saint-Étienne Patrick Battiston.

Už o necelú minútu vysiela na nemeckú bránku nebezpečný projektil, ktorý sa však medzi tri žrde nevošiel. Zdá sa, že 25-ročný rodák z Amnéville naskočil do zápasu vo veľkom štýle a mohol by byť žolíkom trénera Michela Hidalga.

Na svetelnej tabuli stále svieti nerozhodných 1:1, Francúzi preberajú iniciatívu a v priebehu pár minút si vypracujú tri obrovské príležitosti. Najprv hrozí Tigana, potom nasleduje neuznaný gól Rocheteaua, veľký tlak nakoniec vystupňuje samotný Platini nepresnou strelou do davu fanúšikov za bránkou. Nasleduje odkop od bránky a v tej chvíli ešte nikto netuší, že o pár sekúnd sa udeje niečo strašné.

Nemecký brankár rozohrá loptu, Francúzi sa jej hneď zmocnia a Platini posiela famóznu prihrávku za obranu súpera. Zdesení fanúšikovia NSR sa zúfalo pozerajú, ako Battiston postupuje sám na bránku a ich poslednou nádejou je už iba gólman Toni Schumacher. Ten vybieha oproti Battistonovi a diváci na štadióne, ale aj pred televíznymi obrazovkami s napätím sledujú, kto bude pri lopte skôr.

Je to Francúz! Na hranici šestnástky triafa loptu ľavou nohou, keď tridsaťročný brankár Kolína je od neho stále viac ako štyri metre. Je rozbehnutý ako lokomotíva, ale napriek tomu každý očakáva, že sa vyhne priamej zrážke s Battistonom. Ale kdeže, práve naopak, Nemec vyskočí nohami dopredu a v tej chvíli sa stáva nesmrteľným.

Schumacher reprezentoval 76-krát, odchytal 488 bundesligových zápasov, jednoducho kariéra ako hrom.

V 65. minúte semifinálového duelu, ktorý neskôr dostal prívlastok “sevillská noc“, je všetko zabudnuté. Bezmocného Battistona posiela vo vlastnom pokutovom území nekompromisne k zemi a odteraz mu nikto nepovie inak ako “nervák Toni“.

Battiston zostáva nehybne ležať. V priebehu pár sekúnd sa okolo neho zhŕkne niekoľko jeho spoluhráčov a na trávnik volajú lekársky tím. Situáciu zblízka sledujú aj Nemci. A Schumacher? Ten si vzal loptu, pripravil ju na odkop a arogantne, bez záujmu, prežúvajúc žuvačku čaká, kým bezvládneho hráča odnesú na nosidlách. So zlomenou sánkou a bez troch zubov.

„Myslel som si, že keď tam hneď pôjdem, tak z toho budú poriadne problémy. Strčia do mňa alebo ma kopnú, niekto na mňa napríklad napľuje, ja ho udriem a celá vec sa vyhrotí. Nebol som na to pripravený. Z bezmocnosti som zostal v bránke,“ tvrdil.

Schumacher predviedol najbrutálnejší faul v histórii šampionátov ruka v ruke s najhorším verdiktom rozhodcu. Holanďan Charles Corver nielenže neukázal na biely bod, neunúval sa dokonca ani vytiahnuť žltú kartu.

Zuby Patricka Battistona, o ktoré prišiel po... Foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia
Patrick Battiston Zuby Patricka Battistona, o ktoré prišiel po zrážke s Tonim Schumacherom na výstave v Berlíne v roku 2006.

Battistona ešte počas stretnutia odviezli do nemocnice, kde strávil nasledujúcu noc. Schumacher aj po zápase dokázal, že nič neľutuje. Battistonovi poprial všetko dobré a na margo vyrazených zubov ironicky poznamenal, že je pripravený túto stratu finančne kompenzovať.

Napriek tomu známy francúzsky denník L'Equipe na ďalší deň vyšiel s titulkou: „Toni Schumacher, povolanie Odľud“. A v ankete najneobľúbenejších Nemcov mezi Francúzmi sa Schumacher dostal na prvé miesto – pred nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Tridsať rokov po incidente však Battiston Schumacherovi prepáčil.

“Všetko je odpustené a zabudnuté. Ale stretnúť ho už nikdy viac nechcem,“ povedal Francúz pre RTL.

Nemecký gólman sa k brutálnemu faulu nezvykol vyjadrovať. V jednom z mála televíznych rozhovorov obhajoval svoje konanie tým, že jeho úmyslom bolo iba zastaviť loptu.

„Dnes by som z bránky vyrazil rovnakým spôsobom a snažil sa dostať k lopte. Bol to nešťastný zákrok, ale nie faul,“ opísal svoj pohľad pre nemecký magazín Kicker.

Do Schumacherovej hlavy nikto nevidí. Nech je to už tak či tak, za svoje počínanie tvrdo pykal. Nemca si generácie fanúšikov zapamätali ako „zákeráka“. A to je pre legendárneho gólmana obrazným „trestom smrti“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toni Schumacher #Patrick Battiston