Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolúcia vo futbale. Trans si môžu vybrať, či chcú hrať za mužov alebo ženy

V novom vyhlásení Nemeckej futbalovej federácie (DFB) sa uvádza, že transrodoví, intersexuálni a nebinárni hráči dostanú možnosť hrať za mužské alebo ženské tímy.

27.06.2022 10:12
transgender, futbal Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Je to krok, ktorý sa dostáva do kontrastu s pravidlami v mnohých iných športoch. Účasť transgenderových športovcov na podujatiach je čoraz pálčivejšia téma v globálnom športe.

Nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti v sezóne 2022/23, bolo prijaté minulý týždeň vo štvrtok a bude sa vzťahovať na všetky úrovne nemeckého futbalu, vrátane mládežníckych, futsalových a amatérskych úrovní pre hráčov, ktorých občiansky stav je označený ako „rôznorodý“ alebo „nešpecifikovaný“.

„Týka sa všetkých transrodových hráčov, ktorí sa teraz môžu rozhodnúť,“ uvádza DFB vo svojom vyhlásení.

„Pokiaľ športová aktivita neovplyvňuje zdravie osoby počas užívania liekov, táto osoba sa môže zúčastniť hry, a preto nové nariadenie vylučuje dopingový význam.“

Tento krok privítala Sabine Mammitzscováh, ktorá dohliada na ženský a dievčenský futbal v Nemecku. Tvrdí však, že situácia týkajúca sa práv trans, intersexuálnych alebo nebinárnych hráčov si vyžaduje objasnenie.

Plávanie, Tokio Čítajte viac Revolučné rozhodnutie. Plavci chcú umožniť transgenderom súťažiť

Aktivisti za práva a rovnosť trans tiež uvítali legislatívu, ktorú predložila DFB. Tá prichádza po tom, čo plavecké orgány nedávno oznámili zákaz transrodových športovcov na ženských podujatiach. Medzinárodná rugbyová liga sa tiež rozhodla zaviesť pravidlá zakazujúce transrodovým športovcom účasť na ženských zápasoch.

Bývalý futbalista Premier League Thomas Hitzlsperger, ktorý je zástupcom pre rovnosť v DFB, však privítal to, čo považuje za inklúziu. „S reguláciou práva hrať vytvárame ďalšie dôležité predpoklady, aby sme umožnili hráčom rôznych rodových identít súťažiť,“ povedal bývalý hráč Aston Villy, ktorý sa roku 2014 oznámil, že je gay.

DFB medzitým uviedla, že od roku 2019 pracuje na skúšobnej prevádzke týchto pravidiel a rozhodla, že tento krok nebude mať vplyv na konkurenčnú integritu jednotlivých súťaží. „Skúsenosti ukázali, že to neohrozuje integritu súťaže,“ nachádza sa vo vyhlásení DFB.

„Koniec koncov, všetci ľudia majú rôzne fyzické predpoklady a schopnosti, ktoré vedú k úspechu len spoločne v rámci tímu. Bez ohľadu na pohlavie.“

Ako vyzerajú futbalové legendy Československa? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Václav Němeček (55): V národnom drese...
15 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #transgender