Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké peniaze, veľký futbal. Pochopia to po Maďaroch aj Slováci?

Do šatne národného mužstva nechodieva často. Sám tvrdí, že asi raz za desať rokov. Tentokrát však dostal ponuku, ktorá sa neodmieta.

15.06.2022 14:17
Anglicko Maďarsko Foto: ,
Maďarský futbalista Roland Sallai (tretí zľava) sa teší z gólu do siete Anglicka.
debata (6)

Maďarský premiér Viktor Orbán prijal pozvanie kapitána futbalovej reprezentácie Ádáma Szalaia, aby tímu zablahoželal po senzačnom víťazstve 4:0 na pôde Anglicka v Lige národov. „Atmosféra v maďarskej šatni bola neopísateľná. Otázkou je, čo budeme robiť do konca života,“ usmieval sa Orbán.

Kúzlo emotívneho Taliana

Maďarský mocipán má na druhej strane Dunaja pod palcom všetko. Vrátane futbalu. Predtým, ako našiel svoj talent, ako strhnúť davy jednoduchými politickými heslami, hrával útočníka v šiestej lige vo Felcsúte.

Práve tam v roku 2005 vyrástla Puskásová akadémia. Od roku 2011 do nej Orbán z vybratých daní napumpoval viac ako 99 miliárd forintov (248 miliónov eur).

Orbán akiste zaregistroval, že tri zo štyroch gólov v anglickej sieti strelili odchovanci – Roland Sallai sa presadil dvakrát, Zsolt Nagy raz.

"Sallai strelil Angličanom v Anglicku dva góly rovnako ako Ferenc Puskás pri víťazstve 6:3,“ pripomenul Nemzeti Sport kúsok futbalovej legendy z novembra 1953, keď slávny Aranycsapat (Zlatý tím) uspel vo Wembley. Maďarsko sa vtedy stalo prvou krajinou, ktorá v slávnom stánku vyhrala.

Pre Angličanov to bola najhoršia prehra doma za takmer sto rokov. V roku 1928 podľahla 1:5 Škótsku. Keď sa pred kamery maďarskej televízie postavil tréner Marco Rossi, mal slzy v očiach.

„Vždy som tvrdil, že by som chcel zanechať nejakú stopu v maďarskom futbale. Asi sa mi to teraz podarilo,“ povedal Rossi.

A následne pridal veľmi silný výrok: „Dúfam, že dnešný večer poskytol dobrý základ na to, že keď zomriem – verím, že to bude čím neskôr – bude na maďarských štadiónoch na moju počesť minúta ticha.“

Bez výhovoriek

Starý otec mu v mladosti hovoril o hráčovi, ktorý zdvíhal divákov zo sedadiel. Férenc Puskás a zlatý maďarský tím zapálili v Rossim veľký futbalový oheň. Cesta Taliana k maďarskej reprezentácii viedla aj cez Dunajskú Stredu.

Anglicko Maďarsko LN futbal 4. kolo Čítajte viac Orbán bol po rokoch v maďarskej šatni. Tréner pichol do osieho hniezda

Po tom, čo za päť rokov získal s maďarským Honvédom titul, spravil z priemerného DAC jedno z najlepších mužstiev slovenskej ligy.

Napumpoval hráčov sebavedomím, postavil pevné defenzívne základy a nakoniec mužstvo vytiahol zo siedmeho miesta (v sezóne 2016/17) na tretie (2017/18). Keď mu prišla na stôl ponuka viesť maďarský národný tím, nezaváhal.

„Možno nie sme najlepší futbalisti na svete, ale v jednom zápase dokážeme vyhrať s hocikým,“ vyhlásil Rossi.

Kombinácia talianskeho entuziazmu, veľkých zmien, silnej generácie a tiež nejasného, ale o to silnejšieho financovania zo strany Orbána naplnili legendárne Puskásove slová.

„Malé peniaze, malý futbal. Veľké peniaze, veľký futbal.“

V 3. skupine A-divízie Ligy národov po štyroch zápasoch vedú tabuľku Maďari so siedmimi bodmi, Nemci majú šesť bodov, Taliani päť, Angličania iba dva.

Maďarsko Čítajte viac Viete, čo ste! Angličania vypískali hymnu Maďarom, tí reagovali jasne

A kým sa všetci súperi Rossiho zverencov sťažovali na náročný program a častú rotáciu, Maďari odohrali všetky súboje v takmer identickej zostave.

Pre porovnanie – tréner Angličanov Gareth Southgate spravil v základnej zostave až deväť zmien v porovnaní so zápasom proti Taliansku, Rossi iba dve – aj to vynútené kvôli kartám. Suspendovaného gólmana Gulácsiho nahradil Dibusz, po odpykaní si jednozápasovej stopky sa do základnej jedenástky vrátil Schäfer.

„Ak hráte za reprezentáciu, nemôžete povedať, že ste unavený alebo zranený,“ upozornil Rossi.

Priepasť medzi susedmi

Keď reprezentáciu preberal v roku 2018, boli Maďari v rebríčku FIFA na 51 pozícii. Slováci na 27. priečke.

Teraz je situácia opačná. Podľa marcového rebríčka 2022 sú Maďari na 40. mieste, Slováci o päť pozícii nižšie. S ohľadom na terajšie výsledky sa tento rozdiel v najbližšej aktualizácii rebríčka ešte prehĺbi.

Kto povedie Slovensko? Toto sú kandidáti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Vladimír Weiss st. doviedol Slovensko na MS...

"Maďari sú v laufe, hrajú pekný futbal, sú mentálne silní a majú kvalitného trénera Rossiho. Prišiel k mužstvu a dal mu jasnú tvár.

A aj keď na začiatku možno nevychádzala, po polroku ju nemenil a zostal jej verný. Mohli by sme sa inšpirovať aj na Slovensku," nabádal v relácii TV Pravda Fair Play Stanislav Angelovič.

Futbalový expert pozorne sleduje aj ostatné reprezentácie. Nelichotivou skutočnosťou je, že s výnimkou Ukrajiny – tá však hrala finále baráže o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta – sú všetky okolité krajiny v elitnej A-divízii Ligy národov.

Maďari majú sedem bodov v skupine smrti. Česi, Rakúšania a Poliaci štyri. Ukrajinci majú v B-divízii postup do áčka vo vlastných rukách.

„Recept je jednoduchý – trpezlivosť a systém. Česi prebudovávali mužstvo a teraz je radosť sa na nich pozerať. Hrali proti Španielsku, prehrali 0:2, ale mohli odísť z ihriska so vztýčenými hlavami. Potom kouč Luis Enrique povie, že Česko je vynikajúci súper,“ postrehol Angelovič.

Video

Niekdajší trojnásobný slovenský šampión si myslí, že silná zahraničná osobnosť by mohla vzbudiť v hráčoch rešpekt a dať im jasný smer. Nadišiel podľa neho čas, aby kompetentní nešli po lacnej alternatíve, ako to bolo pri trénerovi Štefanovi Tarkovičovi, ale tľapli sa po vrecku.

"Vytvoriť nové mužstvo je dlhodobý proces. Máme Škriniara, Lobotku, na nich treba postaviť novú os s jasnou filozofiou A či to bude stáť veľa peňazí?

V budúcnosti sa to niekoľkonásobne vráti. Prídu aj ťažké momenty, ale vtedy treba trpezlivosť. Momentálne sa však len hádame a hľadáme. Čaká nás dlhá cesta," uzavrel Angelovič.

Jej prvé metre sa môžu ukázať už dnes. Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik zhodnotí pôsobenie národného tímu v Lige národov a azda aj čo-to prezradí k výberu nového trénera národného mužstva…

Najdrahší adepti na lukratívny letný prestup Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Romelu Lukaku, Belgicko - Chelsea FC...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov