Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Britská tlač šalie. Maďari poslali na štadión deti a tie vypískali kľačiaci Albion

Trest za rasizmus sa minul účinku. Maďari pustili počas sobotňajšieho futbalového zápasu proti Anglicku v Budapešti na tribúny viac ako 30-tisíc detí do 14 rokov. Tie vypískali kľačiace hviezdy Albionu.

05.06.2022 08:00
Maďarsko Foto:
Na štadióne boli desiatky tisíc detí.
debata (349)

Na svojich webových portáloch to dnes rozoberá britská tlač. Zamýšľa sa nad zmyslom takejto sankcie, keď ju jednotlivé národné zväzy dokážu obísť. Pripomínajú zároveň iné maďarské prešľapy z minulosti, napríklad ako vlani dav maďarských fanúšikov zosmiešňoval anglických hráčov tmavej pleti.

Duel Ligy národov v metropole Maďarska bol tentoraz technicky „za zatvorenými dverami“. Udialo sa tak po sankciách UEFA vydaných po homofóbnych a rasistických pokrikoch maďarských fans počas ich troch zápasov v skupinovej fáze Euro 2020.

Deti na zápase Maďarsko - Anglicko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Detské publikum na zápase Maďarsko - Anglicko.

V článku 73 disciplinárneho ustanovenia UEFA sa však uvádza, že určité výnimky sú možné, vrátane „detí mladších ako 14 rokov (s riadnym sprievodom) zo škôl a/alebo futbalových akadémií“.

S jedným dospelým sprevádzajúcim každých 10 detí sa odhaduje, že v Puškášovej aréne bolo 35-tisíc ľudí. Tí sa podľa britskej tlače posmievali anglickým hráčom, keď si pred zápasom tradične kľakli ako gesto proti akejkoľvek diskriminácii.

Manažér Anglicka Gareth Southgate v rozhovore pred zápasom povedal, že bol „prekvapený“ počtom fanúšikov, ktorí sa očakávajú na stretnutí za zatvorenými dverami, a dodal: „Kľúčom je vzdelanie. Dúfam, že to mladí ľudia na štadióne pochopia.“

Píšťalky a posmešky však bolo zreteľne počuť.

„Netuším, prečo sa diváci zachovali takto. Mladí fanúšikovia pritom často ani nevedia, prečo to robia. Ovplyvňujú ich starší. Stále sa s tým stretávam aj na našich štadiónoch,“ povedal k incidentu Southgate.

Niekoľko titulov z britskej tlače o zápase:

BBC: Kľačiaci anglickí hráči boli zosmiešňovaní maďarským davom. Väčšinou deťmi.
Daily Mail: Maďarské detské publikum pískalo na kľačiacich Angličanov. Využilo medzeru v pravidlách.
The Guardian: Anglicko nečakane zakoplo na ceste do Kataru pred očami detí.
The Sun: Školáci vypískali kľačiace anglické hviezdy.

Trent Alexander-Arnold Čítajte viac Čakali 60 rokov, Budapešť bude hore nohami. Maďari zdolali Anglicko!
349 debata chyba
Viac na túto tému: #maďarskí futbalisti