Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zmazal stopy a zmizol v Tatrách. Dubovský mu ďakoval za špinavú prácu

Z rodnej obce Valaliky zamieril na Tehelné pole a prežil tam deväť rokov. V Slovane začínal v druhej lige, ale potom zažil jeho cestu až na čelo československej ligy. Belasí získali svoj posledný federálny titul 3. júna 1992. V poslednom kole sezóny zdolali Vítkovice 3:0. Jaroslav Timko (56) prispel k výhre jedným gólom, dva pridal Peter Dubovský.

03.06.2022 12:04
Jaroslav Timko Foto:
Jaroslav Timko.
debata (1)

Pred 30 rokmi vládla na Tehelnom poli skvelá atmosféra. Spomínate si?

Samozrejme, na zápas i na oslavy, ktoré vypukli. Tridsať rokov ubehlo ako voda a keď sa teraz o tom bavíme, zasa mám husiu kožu. Titul sme získali po 17 rokoch. Fantastický zážitok. Oživil som si ho nedávno, keď sa náš majstrovský tím stretol v takmer kompletnom zložení.

Kto chýbal?

Žiaľ, dvaja z úspešného mužstva už nežijú – Peťo Dubovský a Lajko Lancz. Ondro Krištofík bol na dovolenke. Trochu sme sa všetci zmenili, pribudli nám kilá a ubudli vlasy. Priznám sa, že Vlada Juščáka som nespoznal. Tridsať rokov som ho nevidel.

Pred záverečným zápasom celého ročníka ste nemali istý titul…

Na diaľku sme bojovali so Spartou, stačila nám remíza. Už do prestávky bolo vymaľované. Dubovský otváral skóre, ja som zvýšil na 2:0. Po zápase ihrisko zaplavili tisíce divákov. Utekal som do šatne len v slipoch, fanúšikovia ma povyzliekali, našťastie som sa im vyšmykol, inak by ma zadusili.

Oslavy boli bujaré. Niekto oslavoval dva dni, ja dva týždne. Niekto odpadol, ale ja, chlapec z dediny, som vydržal. Nedávno sme si aj s trénerom Galisom pospomínali na rôzne historky, s odstupom času to berieme už inak. Veru, všeličo som vyparatil…

Asi najpamätnejšia je príhoda na tatranskom zimnom sústredení…

Boli sme na Štrbskom Plese, mali voľnejší program, hrali v telocvični basketbal s atlétkami. Niečo som vypil, bolo to na mne vidieť, tréner sa naštval, vraví mi, choď domov. Zobral som to doslova, nechal tam svoje veci a odišiel som.

Vonku už bola tma, nečas, snežilo. Vedel som, že ma budú hľadať, poctivo som zahladzoval za sebou čerstvé stopy v snehu. Keď ma už chvíľu nebolo, tréner vraví chalanom, choďte sa na Jara pozrieť, aby niekde nezamrzol. Hliadky sa vrátili a informovali ho, že som bez stopy zmizol.

Kam ste sa vybrali?

Na stanicu a najbližším rýchlikom do Bratislavy. Mužstvo bolo ešte zopár dní v Tatrách, nikomu som sa neozval, až keď sa vrátili, objavil som sa na tréningu. Tréner Galis ma poslal za šéfom klubu pánom Čanigom. Ten ťa zinkasuje, vraví mi. Stálo ma to 20-tisíc korún, bola to najvyššia pokuta, akú som kedy dostal. V tom čase bola na úrovni môjho mesačného platu. Pre mňa to bolo skoro toľko, ako teraz 20-tisíc eur.

SR Futbal FL 8.kolo nadstavba titul Slovan Trnava BAX Čítajte viac Weiss: Tvrdil som, že v lete bude Slovan lepší. Nemal som úplne pravdu

Protestovali ste?

Nie, priznal som si chybu a akceptoval som aj trest. Mohli ma aj vyhodiť. Ale neurobili to, potrebovali ma… (smiech) Dával som góly a aj som na ne prihrával. Aj Peťovi Dubovskému, často mi ďakoval, že robím aj takzvanú špinavú robotu. Dokázal som vybojovať loptu a podržať ju, keď bolo treba.

Dubovský mal v majstrovskej sezóne len dvadsať rokov. Bol lídrom, ktorého ste rešpektovali?

Bol z nás najlepší, mal talent od Boha. Prehľad, kopaciu techniku… To sa nedalo naučiť. Bolo na ňom vidno, že ho to baví. Užíval si zápas ako herec, keď vyjde na pódium a ľudia mu tlieskajú. Ale nezávidel som mu. Mal to, čo som ja nemal, ale ja som mal zasa niečo iné. Všetci sme sa dopĺňali, utvorili sme výborný kolektív a ťahali za jeden koniec povrazu.

Aké odmeny ste dostali za titul?

Celé mužstvo dva milióny korún, tréner ich rozdelil. A klub nám zaplatil spoločnú dovolenku na Kanárskych ostrovoch. Aj s rodinami. Bolo to príjemné.

Na čo ešte rád spomínate?

Na zápasy so špičkovými tímami, v ktorých hrali najlepší futbalisti sveta. Stretli sme sa s Realom Madrid, doma sme prehrali 0:1, vonku remizovali 1:1. Ďalší súper AC Miláno. Čo hráč, to hviezda. Baresi, Maldini, Papin, Van Basten, Rijkaard, Gullit… Doma sme podľahli 0:1, v odvete dostali štvorku. AC bola vysoká kvalita, my sme sa učili.

Futbalisti ŠK Slovan ukončili sezónu remízou 2:2 so Žilinou. Čítajte viac NÁZOR: Weiss nie je doma vítaný

Čo domáca liga? Mnohí tvrdia, že súčasná nie je kvalitnejšia…

Ani náhodou. O federálnej lige sa nemusíme baviť, ale aj prvé roky slovenskej mali vyššiu úroveň. Potvrdzujú to aj vysoké návštevy, ktoré na naše zápasy pravidelne chodili. Sparta, Slavia boli európske tímy, k tomu Dukla, Olomouc, Ostrava… A aj v slovenskej lige boli silnejšie mužstvá, veľká rivalita vládla medzi nami i Trnavou, ale aj Košicami, Dunajskou Stredou a ďalšími. Legionári takmer neboli.

Prekážajú vám?

Je ich priveľa. My sme boli len Slováci, neskôr sem-tam nejaký cudzinec. Rivalita nemôže byť taká, ako za našich čias, keďže sú v tímoch samí legionári. Môžu ukazovať na znak na drese, koľko chcú.

Ešte hrávate súťažne futbal?

Už nie, končil som v päťdesiatke v Sládkovičove. Teraz už hrám len za starých pánov a internacionálov. Cítim sa dobre, zlepšil som si životosprávu, pred desiatimi rokmi som prestal úplne piť a vlani aj fajčiť.

Akú ste mali motiváciu?

Mám tri dospelé dcéry a po päťdesiatke som začal nový život. Povedal som si, že viac nepijem a dodržal som to. S priateľkou máme sedemročného synka Janka. Pred rokom, v deň mojich menín, ma vyzval, aby som už nefajčil. To bola pre mňa motivácia. Odvtedy som nezobral cigaretu do úst…

Čo vás živí?

Pracujem ako šofér, vozím stavebný materiál. Teší ma, že ma ľudia spoznávajú. Sú radi, keď s nimi prehodím slovko-dve a vravia, že nie som namyslený. Bol som vždy chlap do voza i koča… (smiech)

1. Peter Dubovský Čítajte viac Čo mohol dnes robiť Peter Dubovský? Stavať domy a predávať byty
Najhodnotnejšie futbalové kluby sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tottenham (Angl.): 2,35 miliardy dolárov.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Jaroslav Timko