Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súd zverejnil dôvod, prečo FIFA nechce Rusko na šampionáte v Katare

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa rozhodla vylúčiť Rusko z baráže o postup na tohtoročné MS v Katare aj preto, aby nespôsobila chaos a zaistila regulárny priebeh podujatia.

13.04.2022 21:02
Rusko, futbal Foto: ,
Ruskí futbalisti.
debata (16)

Vyplynulo to z oficiálnej komunikácie medzi FIFA a Ruskou futbalovou úniou (RFU), ktorú v utorok zverejnil Športový arbitrážny súd (CAS). Ten tak odôvodnil svoje verdikty, ktorým nevyhovel viacerým odvolaniam RFU, napr. voči vylúčeniu z baráže o mundial v Katare.

Rusko sa malo v baráži stretnúť s Poľskom a v prípade výhry s jedným z dvojice Česko a Švédsko. Všetky tri reprezentácie však odmietli proti tomuto súperovi nastúpiť po tom, ako ruské vojská koncom februára napadli Ukrajinu.

„Tieto rozhodnutia boli pochopiteľné a nemôžeme ich kritizovať z právneho ani morálneho hľadiska,“ uviedli na CAS predstavitelia FIFA. Federácia predvídala, že k potenciálnym stretnutiam s Ruskom by sa rovnako postavili aj ostatné federácie, čo by malo na turnaj nenapraviteľné následky.

Marek Hamšík Čítajte viac Riešime Hamšíkov účes, plat i tetovanie. Zhadzujeme ho tým

Takéto riziko podstúpiť nemienila. „Vzhľadom na všetky tieto faktory musí FIFA zabezpečiť efektívnu organizáciu a hladký priebeh svojich súťaží.“

Šéfka odvolacej komisie CAS Corinne Schmidhauserová okrem iného argumentovala aj zvýšeným nebezpečenstvom pre ruských hráčov a členov reprezentačného tímu na MS v Katare. To by podľa bývalej alpskej lyžiarky vzniklo „v dôsledku celosvetového pobúrenia a odsúdenia“ udalostí na Ukrajine.

Predstavitelia RFU argumentovali podľa informácií AP tým, že rozhodnutie bolo skrytou sankciou a FIFA im odoprela právo na vyjadrenie sa.

Najdrahší futbalisti, ktorí prišli o MS 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Erling Haaland (Nórsko/Borussia Dortmund) -...
16 debata chyba
Viac na túto tému: #ruskí futbalisti #Katar 2022