Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boli kľúčoví muži futbalu. Blatter a Plattini vedia, kedy pôjdu pred súd

Proces s bývalým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppom Blatterom a niekdajším šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelom Platinim sa začne 8. júna.

12.04.2022 18:30
Bývalý dlhoročný prezident FIFA Sepp Blatter. Foto:
Bývalý dlhoročný prezident FIFA Sepp Blatter.
debata

Blatter a Platini sú obžalovaní z podvodu a ďalších trestných činov. Termín stanovil v utorok federálny súd v Bellinzone, súdny proces by mal trvať do 22. júna, informovala agentúra AFP.

Švajčiarska štátna prokuratúra obvinila oboch exfunkcionárov už vlani v novembri. Príčinou je kontroverzná platba v hodnote dvoch miliónov amerických dolárov, ktoré Blatter ako šéf FIFA poslal v roku 2011 Platinimu.

Gianni Infantino. Čítajte viac Futbal má vlastný "Netflix". FIFA spustila službu s tisíckami zápasov

Švajčiarske úrady ju vyšetrovali šesť rokov. Podľa prokuratúry neexistuje žiadny legálny základ na takú platbu. „Táto platba poškodila aktíva FIFA a viedla k nezákonnému obohateniu Platiniho,“ zverejnila ešte v novembri švajčiarska federálna prokuratúra.

Obaja obvinení trvajú na svojej nevine a bránia sa tým, že o platbe mali ústnu dohodu. Údajne išlo o odmenu za Platiniho prácu ako konzultanta pre FIFA v rokoch 1998 až 2002, ale žalobcovia tvrdia, že Francúz už peniaze dostal predtým.

Gianni Infantino. Čítajte viac Top manažéri FIFA zarobili poriadny balík. Najviac ich šéf Infantino

Vyšetrovanie Blattera sa začalo na jeseň 2015 po raziách a zatýkaniach vtedajších funkcionárov FIFA pre podozrenia z korupcie.

Pôvodne bol podozrivý iba Švajčiar, až neskôr k nemu pridali aj Platiniho. Kariéra oboch funkcionárov v medzinárodných štruktúrach sa skončila po dlhoročných trestoch od etickej komisie FIFA.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA