Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf ukrajinského futbalu prehovoril v nepriestrelnej veste. Ruský kolega reagoval

Ani štvrtkový kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) neobišiel vojnový konflikt na Ukrajine.

01.04.2022 17:42
Andrij Pavelko Foto: ,
Emotívne video s Andrijom Pavelkom na kongrese FIFA.
debata

Ruskí zástupcovia opúšťali zasadnutie kongresu s prosbou zo strany FIFA, aby sa aj oni podieľali na ukončení násilia a utrpenia na ukrajinskom ľude.

Futbal na Ukrajine je na ústupe do úzadia. Predstavitelia ukrajinského futbalu sa na kongrese FIFA v Katare nezúčastňujú. Reprezentuje ju len veľvyslanec krajiny v Katare Andrij Kuzmenko.

Viktoria Zeynep Günesová Čítajte aj Do väzenia s ňou! Plavkyňa šliapla na ruskú vlajku, reakcia prišla aj z dumy

Šéf futbalu v Ukrajine Andrij Pavelko však zverejnil emotívne video, v ktorom má na sebe nepriestrelnú ves­tu.

"Pravidelne dostávame smutné správy o smrti členov ukrajinskej futbalovej komunity. Zabili ich rakety agresorov z jednej z najväčších armád na svete.

Futbal v našej krajine ustúpil do úzadia," uviedol Pavelko, ktorého krajina v Kyjeve hostila pred štyrmi rokmi finále Ligy majstrov.

V auditóriu na kongrese v Dauhe bol aj Alexej Sorokin, šéf ruského organizačného výboru MS 2018 a bývalý člen Rady FIFA. Z jeho slov zaznela ľútosť.

"Poznám ho už veľmi dlho. Mrzí nás, že toto prežíva. Ale je to zložité, chápem to.

Ale ja tu nie som preto, aby som diskutoval o politike, vojenských aktivitách alebo čomkoľvek inom, ja som tu na kongrese FIFA,“ vyhlásil bývalý generálny sekretár a generálny riaditeľ Ruského futbalového zväzu Sorokin na adresu Pavelka a Ukrajiny.

Oleg Romancev Čítajte aj Hnev ruskej legendy. Rozpráva o poľských intrigách a ponižovaní

Šéf FIFA Gianni Infantino na kongrese označil majstrovstvá sveta v Rusku v roku 2018 ako „veľký športový a kultúrny úspech“.

„Je zrejmé, že to nevyriešilo problémy vo svete, ani v regióne. Neprinieslo to ani trvalý mier,“ zakončil funkcionár, ktorý je na svojom poste od roku 2016.

Infantino vo svojom prejave neobvinil ani nespomenul Rusko. Zaznela skôr výzva na „zastavenie konfliktov a vojen“ vo všeobecnosti.

Gianni Infantino Čítajte aj Nemali sme inú možnosť. Keď sa skončí invázia, sankcie pre Rusko zrušíme

Rusko sa nezúčastní piatkového žrebu základných skupín majstrovstiev sveta vo futbale po tom, ako ho FIFA diskvalifikovala pre vojnu.

Ukrajina sa môže kvalifikovať na záverečný turnaj, ale jej semifinále play off európskej časti kvalifikácie proti Škótsku odložili na jún.

Podľa Pavelka je prioritou Ukrajiny ochrana krajiny pred Ruskom. „Naše deti utrpeli strašné psychické zranenia. Možno im futbal pomôže zabudnúť na hrôzy vojny,“ zakončil šéf ukrajinského futbalu.

MS, Katar, Dauha Čítajte aj Žreb základných skupín MS v Katare sme sledovali ONLINE
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ukrajinskí futbalisti #Andrij Pavelko