Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia senzácia sa nekonala, do Kataru idú Portugalci a Poliaci. MS bez Salaha

Futbalisti Portugalska a Poľska postúpili na tohtoročné MS v Katare. Oba tímy uspeli v utorkovom finále európskej baráže - Portugalci zdolali v rámci vetvy B v Porte reprezentáciu Severného Macedónska 2:0, Poliaci si vo vetve C v Chorzówe poradili rovnakým výsledkom so Švédskom.

29.03.2022 22:52
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Hlavička Cristiana Ronalda počas zápasu so Severným Macedónskom v Porte.
debata

Finále vetvy A sa uskutoční až v júni, Wales sa v ňom stretne s víťazom súboja Škótsko – Ukrajina, ktorý odložili po ruskej invázii na Ukrajinu.

Víťaz tohto súboja skompletizuje menoslov trinástich tímov z Európy, ktoré budú štartovať v Katare (21. novembra – 18. decembra).

Na šampionát už predtým postúpilo desať víťazov kvalifikačných skupín – Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Belgicko, Chorvátsko, Španielsko, Srbsko, Anglicko, Švajčiarsko a Holandsko.

Christian Eriksen,  Kasper Hjulmand Čítajte aj Eriksen skóroval na mieste, kde mu išlo o život. Česi remizovali v Cardiffe

Reprezentanti Severného Macedónska, v zostave s útočníkom trnavského Spartaka Milanom Ristovskim, šokovali futbalový svet triumfom v Palerme nad štvornásobnými svetovými šampiónmi Talianmi v semifinále baráže.

O štyri dni v Porte k nim už šťastena nebola taká naklonená, hoci s favorizovanými Portugalcami dokázali v úvodnej 30-minútovke držať krok.

Domácich mohol poslať do vedenia v 14. minúte Ronaldo, po ideálnom pase za obranu však krížnou strelou tesne minul ľavú žrď. Zo strany Portugalcov to bola ojedinelá príležitosť, ich hra bola v prvom polčase rozpačitá. Na koňa ich posadila až hrúbka hosťujúceho kapitána S. Ristovskeho.

Portugalsko, Severné Macedónsko Čítajte viac Zápas Portugalsko - Severné Macedónsko sme sledovali ONLINE

Jeho riskantnú spätnú prihrávku zachytil Fernandes, vymenil si loptu s Ronaldom a po lahôdkovej „jasličkovej“ prihrávke od kapitána prestrelil brankára Dimitrievskeho – 1:0. Aj po prestávke absentovala v hre domácich ľahkosť, lenže mali „nahrané“ a tak im stačilo vyčkávať na chybu súpera.

V 65. minúte vniesol pokoj do ich radov Fernandes, ktorý z prvej usmernil do bránky center Jotu – 2:0. Portugalci náskok bez väčších problémov udržali a na MS sa prebojovali šiestykrát za sebou.

Poliaci si postup do finále baráže zaistili automaticky po vylúčení Ruska zo súťaže pre inváziu na Ukrajinu. Ušetrili viac síl ako Švédi, s ktorými prehrali uplynulých šesť vzájomných zápasov za sebou.

Ondrej Duda Čítajte aj Dudov výstavný a Jirkov premiérový gól. Slováci zdolali Fínov

Začali odvážne, ale prvú šancu mal ich súper. Po rýchlom protiútoku sa dostal do koncovky Forsberg, Szczesny vytiahol bravúrny zákrok. Švédi mali v prvom polčase viac z hry, ale ďalšiu vyloženú príležitosť si nevypracovali.

Poliaci detto po tom, ako sa súperovi podarilo vypojiť z hry Lewandowského. Krátko po prestávke však Karlström fauloval vo vlastnej šestnástke striedajúceho Krychowiaka a Lewandowski z bieleho bodu nezaváhal – 1:0.

Milan Škriniar Čítajte aj Po rozstrele. Slováci spoznali posledného súpera v Lige národov

Švédi mohli onedlho vyrovnať, Szczesny sa však vrhol do strely Forsberga a predviedol kľúčový zákrok stretnutia. V 73. minúte štadión v Chorzówe „explodoval“ druhýkrát, keď Zielinski potrestal chybu Danielsona a prestrelil bezmocného Olsena – 2:0.

Na 3:0 mohli zvýšiť Bednarek i Lewandowski, svoje šance nepremenili, ale mrzieť ich to napokon nemuselo. Na postupe Poľska už nič nezmenil ani príchod zdravotne limitovaného Ibrahimoviča na ihrisko v závere stretnutia.

Finále európskej baráže MS 2022:

vetva B
Chorzów
Poľsko – Švédsko 2:0 (0:0)
Góly: 49. Lewandowski (z 11 m), 73. Zielinski. ŽK: Goralski, Moder, Lewandowski, Bielik – Isak, Kulusevski. Rozhodoval: Orsato (Tal.)

vetva C
Porto
Portugalsko – Severné Macedónsko 2:0 (1:0)
Góly: 32. a 65. Fernandes. ŽK: Cancelo – Musliu, Alioski. Rozhodoval: Taylor (Angl.)

Ghana postúpila cez Nigériu, Senegal cez Egypt

V utorok si vybojovala účasť na MS aj reprezentácia Ghany. V druhom zápase vyraďovacej fázy dosiahla po piatkovej bezgólovej remíze s Nigériou opäť nerozhodný výsledok 1:1.

O jej postupe do Kataru rozhodol gól na ihrisku súpera. Na MS sa predstaví aj Senegal, ktorý zdolal Egypt v jedenástkovom rozstrele.

Ghana sa doposiaľ predstavila na MS trikrát, naposledy v roku 2014 v Brazílii. Jej najlepší výsledok je účasť vo štvrťfinále na turnaji v Juhoafrickej republike pred 12 rokmi. Po nerozhodnom výsledku 1:1 vtedy podľahla v jedenástkovom rozstrele Uruguaju 2:4.

Postup cez Nigériu jej v utorok zaistil presným zásahom Thomas Partey, stredopoliar londýnskeho Arsenalu skóroval v desiatej minúte. Domáci odpovedali o 12 minút neskôr, keď William Troost-Ekong premenil pokutový kop. Jeho spoluhráč Victor Osimhen vsietil ďalší gól ešte v prvom dejstve, VAR ho však neuznal pre ofsajd.

Druhým postupujúcim tímom sa stal Senegal. Ten zopakoval svoju výhru vo finále Afrického pohára a Egypt s Mohamedom Salahom opäť zdolal v jedenástkovom rozstrele po tom, ako stretnutie išlo do predĺženia za stavu 1:0. „Faraónom“ tak nestačil jednogólový náskok z piatkovej domácej výhry 1:0 a nenadviazali na rok 2017, keď z africkej kvalifikácie postúpili.

americkí futbalisti Čítajte aj Americký trapas: kvalifikovaní! Čo je to tam napísané?

Senegal si zahrá na druhých majstrovstvách sveta za sebou. Do vedenia 1:0 ho poslal už v tretej minúte Dia a rozhodujúcu jedenástku premenil v piatej sérii hviezdny Sadio Mane.

Pre túto krajinu je to pritom historicky len tretia účasť na svetovom šampionáte, pričom jej najväčší úspech je štvrťfinále z roku 2002, v ktorom podľahla Turecku 0:1 po predĺžení.

Sumáre – africká kvalifikácia MS 2022, 2. zápasy play off

Senegal – Egypt 1:0 – 3:1 v rozstrele z 11 m
Góly: 3. Dia
/prvý zápas: 0:1, postúpil Senegal/

Nigéria – Ghana 1:1 (1:1) Góly: 22. Troost-Ekong (z 11 m) – 10. Partey
/prvý zápas: 0:0, Ghana postúpila na MS2022/

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #poľskí futbalisti #švédski futbalisti #portugalskí futbalisti #severomacedónski futbalisti