Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Poliakoch a aj Česi odmietli zápas play-off proti Rusom. Čo urobí UEFA?

Po Poliakoch a Švédoch aj Česi ohlásili, že nebudú hrať proti Rusom v prípadnom zápase play-off o postup na majstrovstvá sveta v Katare.

27.02.2022 13:16
Futbal, Česko Foto: ,
Českí futbalisti oslavujú gól.
debata (3)

Národné zväzy Poľska a Švédska to vzhľadom na aktuálnu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine oznámili už v sobotu, Česi sa pridali v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí svojej futbalovej asociácie.

Podľa rozpisu kvalifikačnej baráže o MS 2022 majú Česi najprv 24. marca nastúpiť proti Švédom. Ak uspejú, o päť dní si zmerajú sily v priamom súboji o postup do Kataru proti lepšiemu z dvojice Poľsko – Rusko.

Situácia je však značne neprehľadná. Keďže Poliaci ústami svojho futbalového prezidenta Cezaryho Kuleszu už v sobotu ohlásili bojkot zápasu s Ruskom, Európska futbalová únia aj Medzinárodná futbalová federácia musia rozhodnúť, ako naložia s ruskými futbalistami.

česko, rusko Čítajte viac Čech s Rusom na jeden ľad nevykorčuľuje. Zápasy rivalov budú minulosť

Jednou z možností je ich vylúčenie zo záveru kvalifikačných bojov, do úvahy však prichádza aj potrestanie Poľska a prípadne tiež jedného z dvojice Česko – Švédsko a kontumačný postup Rusov do Kataru.

Predseda FAČR Petr Fusek už v sobotu vyhlásil, že si nevie predstaviť futbalový zápas proti futbalistom z krajiny vojnového agresora. Následne na to zasadol výkonný výbor FAČR, ktorý tento názor svojho šéfa jednomyseľne podporil.

„Výkonný výbor poveril Petra Fouka a generálneho sekretára Michala Valtra, aby rokovali s UEFA a FIFA vo veci nenastúpenia na prípadný zápas proti Rusku,“ uviedla FAČR vo svojom vyhlásení.

Výkonný výbor UEFA už v piatok rozhodol o tom, že ruské a ukrajinské kluby aj národné tímy týchto krajín nemôžu hrať v súťažiach pod gesciou UEFA až do odvolania na domácej pôde, keďže sú vo vojnovom stave. UEFA zároveň presunula finále prestížnej Ligy majstrov z ruského Petrohradu do francúzskej metropoly Paríž.

Ruská sedmička. Kto sa dostal na sankčný zoznam? Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Olympijský víťaz v zápasení Artur Tajmazov....

O zostávajúce tri miestenky z Európy na MS 2022 v Katare má ešte zabojovať 12 tímov v dvojkolovom play-off. V zápasoch prvého kola sa 24. marca okrem spomenutých štyroch krajín majú stretnúť aj ďalšie štyri dvojice:

Portugalsko – Turecko, Taliansko – Severné Macedónsko, Škótsko – Ukrajina a Wales – Rakúsko. Víťazi týchto šiestich súbojov sa pobijú vo finále o tri miesta na MS. Úradujúci majstri Európy Taliani v prípade víťazstva nad Severnými Macedóncami narazia na lepšieho z duelu Portugalsko – Turecko.

pjimage Čítajte viac Alibista, srab, klamár. Všetci Rusi preč z NHL! Hašek sa pustil do Ovečkina
3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí futbalisti #českí futbalisti