Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diego sa Angličanom pomstil za Malvíny. To sa nikomu nepodarí

Tá správa sa šírila rýchlosťou blesku. V tandeme s bolesťou. Zomrel Diego Maradona. Boh si vzal futbalového boha a v tradičnej Argentíne sa to rozhodne nevnímalo ako rúhanie. Od smrti nenapodobiteľného futbalistu uplynul rok.

25.11.2021 10:53
Diego Maradona Foto: ,
Podobizeň Diega Maradonu na Plaza de Mayo v Buenos Aires.
debata (10)

Od smrti nenapodobiteľného futbalistu uplynul rok. „Pre nás je to stále trauma,“ vraví jeho krajan David Depetris (33), dlhoročná hviezda slovenských ligových trávnikov.

Máte dvoch malých synov – vedia, kto je Diego Maradona?

Veľmi nie. Valentino (6) i Matteo (4) sú ešte malí, Diegovu veľkosť zatiaľ nemajú šancu pochopiť. Ani „božiu ruku“ ešte nevideli. Vlani po jeho smrti niečo zaregistrovali, bola ho plná televízia. Azda neskôr. Možno im o ňom povie môj otec, Maradonov ročník.

Čo by od deda počuli dnes?

Predsa samé superlatívy (úsmev). Hovoril by im to, čo kedysi mne, ani ja som Diega nezažil v plnej paráde. Iba jeho posledné roky za Bocu Juniors, avšak to už nebolo to najlepšie. Povedal by, že Maradona bol kúzelník a srdciar v jednom.

Mal jedinečný koktejl, nebol to len pán hráč, ale na ihrisku aj neskutočný charakter. Nezažil som síce jeho éru, ale vždy, keď som videl nejaké video alebo aj keď čo i len prehovoril, mal som zimomriavky.

A predstavoval som si, aké pocity mali ľudia počas svetového šampionátu v roku 1986. Bolo tesne po vojne s Anglickom a my sme ich vo štvrťfinále veľkolepo zdolali. Je to neskutočne silné aj pre mňa, ktorý som to nezažil.

David Depetris. Foto: SITA, Marián Peiger
David Depetris David Depetris.

Bola to odplata za Malvíny?

Z rozprávania môjho otca, ale aj z dokumentov viem, že to boli veľmi ťažké časy. A nespravodlivá vojna. Anglicko na ňu bolo pripravené, Argentína nie. Musela tam poslať neraz aj 18-ročných chlapcov, ktorí vôbec netušili, do čoho idú.

Ľudia trpeli. Futbal je v mojej krajine viac ako len šport, zápas v Mexiku bol príležitosťou na odplatu. A Diego dal dva historické góly. Pre národ to bolo niečo obrovské.

Nikto neriešil „božiu ruku“…

Nie, bolo to tak a hotovo. Proti Anglicku sa to vôbec nebralo ako podvod. Skôr ako revanš. Aj keď za vojenský konflikt sa len ťažko pomstíte na futbalovom ihrisku.

A čo jeho následné sólo? Padol odvtedy krajší gól?

Z pohľadu Argentíny určite nie. Napokon, každému, kto má rád futbal, sa musí páčiť. Samozrejme, nahrávajú mu vtedajšie okolnosti. Ak by ho dal proti niekomu inému, povedali by sme si, že super, ale nerozprávali by sa o ňom generácie. Lionelovi Messimu sa proti Getafe podarilo niečo podobné. Pochopiteľne, jeho gól si tak dlho pamätať nebudeme.

Veľký Diego Maradona v obrazoch Fotogaléria - 47 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi a Diego Maradona na MS 2010.

Nosili ste niekedy Diegov dres?

Mal som argentínsky, ale nespomínam si, aké číslo som na ňom mal. Vyrastal som skôr na Gabrielovi Batistutovi. Väčšinou som nosil klubový dres môjho obľúbeného Racingu, mám ho aj teraz. Tiež mu dominuje modrá a biela.

Od Maradonovej smrti uplynul rok. Bola to pre Argentínu trauma?

Bola. A obrovská. Dodnes to bolí. Krajina si ho v tieto dni opäť intenzívne pripomína. Slávny tréner Carlos Billardo, ktorý doviedol národný tím k titulu majstrov sveta, údajne dodnes nevie, že Diego tu už nie je. Je starý a chorý, takáto správa by ho mohla definitívne zlomiť. Vraj aj pred tromi týždňami sa naňho pýtal, no radšej ho držia v nevedomosti.

Kde vás pred rokom zastihla správa o smrti?

Šoféroval som. Povedala mi to manželka, ktorá si prečítala správu v mobile. Krvi by ste sa mi nedorezali, hodinu som nedokázal prehovoriť. Totálny šok. Boli aj slzy. Doma som si naladil argentínsku televíznu stanicu, bol som celý zaseknutý. Akoby som si stále vravel, že to nemôže byť pravda. Bola to ťažká rana.

Čas ich vždy zahojí. No platí to aj v prípade Argentíny a Maradonu?

Postupne to prejde, ale nikdy sa naňho nezabudne. Či na jeho narodeniny alebo výročie smrti, budeme si ho pripomínať. Takto to s legendami býva. Diego bol členom každej argentínskej rodiny.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Vlani nám Fabio Nigro prezradil svoju top trojku najslávnejších Argentínčanov: 1. Maradona. 2. José de San Martín (vodca v boji za nezávislosť kontinentu od Španielska na začiatku 19. stor., pozn.), 3. Juan Perón alebo jeho manželka Evita. Ako by vyzeral váš rebríček?

Samozrejme, aj pre mňa je Diego jednotkou. Aj San Martín bol obrovskou osobnosťou nášho národa. Perónovcov som nezažil, preto by som azda na tretie miesto dal Lionela Messiho. Robí nám obrovskú radosť.

Pápež František by bol štvrtý?

(smiech) Počkajte… Viete, futbal je u nás ako náboženstvo. Aspoň vidíte, koľko slávnych a významných osobností v Argentíne máme.

Spomenuli ste Messiho… Čo by musel spraviť, aby sa jeho meno mohlo vysloviť v jednej vete spolu s Maradonom?

To sa asi nedá. Vtedajšie okolnosti sa len ťažko budú opakovať. Dúfam, že Argentína o rok vyhrá MS v Katare a pre Lea by to bola krásna čerešnička na torte v jeho veľkolepej kariére. Je tu však jedno veľké ale… To, čo ľudia zažili v Diegovej ére, sa nezopakuje. A bodaj by sa to nestalo, lebo vojnu nikto nechce.

A ak by sme sa vás snažili presvedčiť, že najlepším hráčom v histórii je Brazílčan Pelé?

Z jeho hry som videl len útržky. Bola to iná doba, iný spôsob hry. Ťažko sa mi to porovnáva. Ale nezdá sa mi, že by mal Diegove parametre. Samozrejme, Brazílčan by vám povedal niečo iné.

Mimochodom, tento víkend sa tesne pred zápasom na hracej ploche štadióna La Bombonera ukázal aj Peter Sagan. Znamená to, že Argentína vie, kto je tento Slovák?

Tí, ktorí sledujú cyklistiku, určite áno. Tiež si však nemyslím, že to vie každý Argentínčan. Peter je veľká osobnosť, v cyklistike absolútna špička. Veľmi ma potešilo, keď som ho videl v aréne Bocy Juniors. Musel to byť preňho zážitok.

La Bombonera, Boca Juniors Čítajte viac Sagan ako Maradona. Pozrite sa, čo mu pripravili na legendárnej Bombonere

Ak sa v Argentíne povie Slovensko, resp. Československo, koho si ľudia ihneď predstavia?

Staršia generácia uznávala československý futbal. Navyše, argentínska reprezentácia utŕžila najväčší debakel práve od Československa. Tuším to bolo 0:6. Tí mladší zasa akiste registrujú mená ako Marek Hamšík alebo Martin Škrtel.

Začali sme a skončíme pri vašich synoch. V čom by mal byť Diegov životný príbeh pre nich inšpiráciou?

Mal víziu, charakter, úžasnú priebojnosť. Ako malý nemal ani zďaleka ideálne podmienky, bol z chudobnej rodiny a neraz nemal čo do úst. Keď mal dvanásť rokov, povedal, že raz vyhrá s Argentínou svetový šampionát. Šiel za svojim cieľom a dokázal to. Úžasné!

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #David Depetris #Diego Maradona