Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS v Katare? Plusy prevažujú, domnieva sa expert

Do štartu finálového turnaja majstrovstiev sveta vo futbale v Katare zostáva rok.

20.11.2021 21:48
Štadión Al Wakrah Foto:
Štadión Al Wakrah vybudovaný pre futbalové MS 2022 v Katare.
debata

O živote v krajine na Arabskom polostrove, futbalovom šampionáte, ktorý vyvoláva stále veľa rozporuplných reakcií, hovorí Slovák Petr Sudek (61), špičkový basketbalový rozhodca, ktorý viedol zápasy na dvoch OH (Sydney a Peking), MS, ME i ďalších významných podujatiach. V Katare pôsobí osem rokov.

Aká je náplň vašej práce?

Pracujem ako technický expert pre výchovu, prípravu, vzdelávanie basketbalových rozhodcov. Dvadsať rokov som rozhodoval okrem Antarktídy na všetkých kontinentoch a teraz využívam svoje skúsenosti. Som zamestnancom Katarského olympijského výboru a pôsobím na miestnom basketbalovom zväze.

Aká je úroveň katarského basketbalu?

Má svoju ligu, hoci len malú, s deviatimi tímami. Trúfam si povedať, že päť z nich by sa pohybovalo v popredí aj v najvyššej slovenskej súťaži. V tíme môžu byť len dvaja cudzinci, čo je trochu problém, lebo katarská populácia nie je početná. Ako sa blížia MS vo futbale, každý chce mať z dieťaťa futbalistu. V krajine žije niečo viac ako dva milióny ľudí, ale Katarčanov je asi 320-tisíc.

Prvý raz vyvrcholia futbalové MS krátko pred Vianocami. Bola táto zmena nevyhnutná? Dá sa v Katare existovať aj v lete?

Len ťažko. V lete si tradične beriem dovolenku, chodím domov a ešte sa zúčastňujem ako inštruktor aj na rôznych mládežníckych šampionátoch, čím si predlžujem pobyt v Európe. Tento rok ma pandémia prinútila stráviť leto v Dauhe a bolo to zložité. Teploty vyliezli až k päťdesiatke. Prešiel som sto metrov a potreboval som sprchu.

Aké je aktuálne počasie?

Ochladzuje sa. Začal som spávať pri otvorenom okne a s vypnutou klimatizáciou. To sa ešte v októbri nedalo. Teraz hlásia na noc 14 stupňov, cez deň stúpa teplota k tridsiatke. Nikdy som tu nevidel sneh, ale v januári, keď je zima, som zažil aj päť stupňov. Až do polovice apríla býva príjemné počasie. Dá sa chodiť aj na dlhšie prechádzky.

Slovenský basketbalový rozhodca Petr Sudek. Foto: Marian Niton
Petr Sudek Slovenský basketbalový rozhodca Petr Sudek.

Krajina organizovala len v poslednom období svetové šampionáty v atletike, hádzanej, cyklistike i ďalšie významné podujatia. Ako ich zvládla?

Organizácia šampionátov bola premakaná do detailov. Problémom býva klíma, čo je vis major. Na atletickom šampionáte, ktorý sa konal v lete, nebol problém s disciplínami, ktoré sa uskutočnili na klimatizovanom štadióne. Komplikácie sa objavili so šiestimi, ktoré sa konali mimo neho – maratón, chôdza… Vládla horúčava a k nej sa pridala aj vlhkosť. To je pekelná kombinácia.

Mimochodom, tento víkend sa v Katare uskutočnia aj preteky F1…

Už sa na ne teším. Bol som sa pozrieť aj na prvých tréningoch. Pravidelne sa tu konajú mnohé podujatia – napríklad v marci úvodné preteky seriálu MotoGP, špičkové tenisové turnaje, svetové poháre v plávaní… Domorodcom je jasné, že organizovať veľké športové akcie je pomerne lacný a rýchly spôsob propagácie krajiny.

Cítiť v Katare, že sa blíži futbalový šampionát?

Vládne tu už dlhšie futbalový boom. Všetko má svoj poriadok, prípravy pokračujú podľa harmonogramu, majú logickú postupnosť.

Zápasy sa odohrajú na ôsmich štadiónoch. Sú už dokončené?

Šesť je hotových, na dvoch práce finišujú. Jeden z nich otvoria na konci mesiaca, keď sa začína Arabský šampionát, to bude už test na MS. Na troch štadiónoch som bol, vyzerajú skvele, sú architektonicky zaujímavé, každý niečo symbolizuje. Jeden je postavený ako kontajnerová skladačka. Po turnaji ho rozoberú a postavia v niektorej z rozvojových krajín.

Podobné plány majú vraj aj s ďalšími dvoma. Športová infraštruktúra je na špičkovej úrovni. Nielen štadióny, ale aj ich zázemie, tréningové plochy a podobne. Sú tu aj iné moderné športoviská. Katar by mohol na budúci rok organizovať aj OH.

Futbaloví hrdinovia 90´: Takto vyzerajú dnes Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Gheorghe Hagi (56) - je bývalý rumunský...

Môže šampionát či záverečné prípravy nabúrať pandémia?

Covid komplikuje život všade. V Katare sú predpisy prísne, dodržiavajú sa, vládne tu disciplína. Ja som už tretí raz zaočkovaný, nemusel som sa nikde hlásiť, našli si ma, majú výborne nastavený elektronický systém. Mnohí už majú za sebou tretiu vakcínu. Viem, že je to téma aj u nás doma. Tu je zaočkovaných 80 percent ľudí. Majú nastavený systém – takzvaný etheraz.

Ako funguje?

Každý musí mať v telefóne aplikáciu, etheraz. Keď je niekto pozitívny, svieti na červeno alebo na žlto, keď je v poriadku na zeleno. Kto poruší pravidlá, vystavuje sa sankciám. Ak si napríklad nenasadíte rúško, kde ho musíte mať, bez milosti dostanete pokutu. Miestne úrady povolili len dvoch ľudí v aute. Ak v ňom sedia štyria a chytí ich hliadka, dvoch okamžite zbalí, naparí im pokuty, uverejnia ich mená v novinách.

O tom, či mal Katar organizovať MS alebo nie, sa stále diskutuje. Ako by ste sa zachovali, ak by ste rozhodovali vy?

Všetko má svoje plusy a mínusy. Urobil by som to, čo vždy, keď sa o niečom vážnejšom rozhodujem aj v osobnom živote. Dával by som ich na váhu. Dôležité je, či je plusov viac. Ja by som Kataru toto právo udelil.

Čo hovorí v jeho prospech?

Okrem špičkových štadiónov napríklad skutočnosť, že všetky sú ľahko dostupné. Medzi dvoma najvzdialenejšími štadiónmi, Al Khor a Al Wakrah, je necelých 80 km. Priletíte do hlavného mesta Dauhá a takmer všetky štadióny sú prístupné metrom. To je veľký bonus.

Katarčania majú perfektne vybudovaný dopravný systém, postavili metro, teraz rozširujú autobusovú sieť, v čase MS by malo byť tuším 80 percent autobusov na elektrický pohon. Trošku vidím problém v tom, čo s množstvom divákov, ktorí sem pricestujú.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Nebudú mať dosť možností na trávenie času medzi zápasmi?

Čo sa týka dopravy, hotelov, ubytovania, v tom nie je problém. Katarčanom trochu chýba turistická infraštruktúra. Nemajú vybudované rôzne dovolenkové, rekreačné rezorty, ako to poznáme z iných krajín.

Ale pomaly pribúdajú. Aj tu je čo vidieť, spomeniem národné múzeum, národnú knižnicu, tradičný trh Souq Waqif, púštne safari. Je to však malá krajina, možnosti sú obmedzené, na atrakcie stačí desať dní.

Katar mnohí kritizovali za zlé pracovné podmienky na stavbách, zahynuli na nich ľudia. Hovorí sa o potláčaní ľudských práv. Ako vnímate tento problém?

To je komplikovaná a citlivá otázka. Podotýkam, že mnohí sa vyjadrujú k rôznym problémom, pričom v krajine ani neboli, nepoznajú situáciu, stačí im internet. Dnes je skoro každá krajina niečím kontroverzná. Katar urobil aj chyby.

Je pravda, že na stavbách štadiónov využíval lacnú pracovnú silu z chudobnejších krajín – zo Srí Lanky, z Bangladéšu, Nepálu a podobne, je smutné, že títo ľudia sa nevedia zamestnať doma a uživiť svoje rodiny. Boli aj smrteľné pracovné prípady, ale k ním dochádza aj inde. V Katare sa veľa mení, situácia sa zlepšuje.

Uniknuté výsledky Zlatej lopty 2021 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Riyad Mahrez (Manchester City).

V čom?

Poviem to na príklade pandémie. Korona sa šírila najviac z oblastí, kde sú ubytovaní robotníci. Vláda urobila vážne opatrenia, vozila do týchto oblastí stravu, robili sa testy, očkovalo sa. Čo sa týka celkového napredovania, porovnám situáciu napríklad s Kuvajtom, čo je bohatá krajina.

Zameriava sa najmä na spotrebu. V Katare investujú. Predovšetkým do vzdelania, veľa Katarčanov študuje na popredných školách v zahraničí, štát to podporuje. Veľa sa investuje do zdravotného systému. Myslím si, že Katar je dnes dobré miesto na život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar #Petr Sudek