Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V reprezentácii nie je dôležité, či ste tvrdý a viete hlasno kričať

Nastrieľal úctyhodných 141 ligových gólov. V historickej tabuľke slovenských futbalových kanonierov mu patrí ôsme miesto. Ale ani jeden gól nedal z penalty či priameho kopu. Ak by ich nemali na konte ani iní, Stanislav Griga by bol druhým najúspešnejším za Jozefom Adamcom. Žilinský rodák, ktorý minulý týždeň oslávil šesťdesiatku, zažil hviezdnu kariéru. Hráčsku i trénerskú.

13.11.2021 08:00
Stanislav Griga Foto: ,
Tréner Stanislav Griga.
debata (2)

Prečo ste nikdy nezahrávali penalty?

V Sparte na to boli iní machri. Bílek, Chovanec, aj Berger, kým tam bol. Nik iný. Ja som sa na penalty ani nehrnul.

Netrúfali ste si?

Možno, ale najmä som ich nikdy nekopal, neskúšal som to. Kopať jedenástky a priame kopy majú tí, ktorí to vedia. Ak by penalta zostala na mne, verím, že by som ju premenil. Ale taká situácia nenastala.

O tom, že ste boli výnimočný strelec svedčí i fakt, že ste sa k sto gólom dopracovali najrýchlejšie z povojnových kanonierov v Československu. Stačilo vám šesť rokov a deväť mesiacov…

To neviem, štatistiky som sledoval len v prebiehajúcej sezóne, vždy som mal prehľad, koľko som v nej dal gólov. Ale keď sa začala nová, na predchádzajúcu som zabudol a išli sme od začiatku.

Držíte ešte iný primát: dali ste gól Barcelone i Realu Madrid. Ako jediný Slovák. Má to pre vás nejaký význam?

Má to hodnotu, je to zaujímavosť v mojej kariére. Ale že by som preto nemohol spávať, to určite nie. Nie som typ, ktorý sa prehŕňa vo výstrižkoch, starých fotografiách.

Je nejaký gól, ktorý si špeciálne ceníte?

Práve ten proti Realu v roku 1983. V Barcelone sme zvíťazili mojím gólom 1:0, ale nepostúpili sme, boli sme sklamaní. Súboj s Realom na Letnej bol najväčší zápas našej generácie, vnímam to komplexne, atmosférou, kvalitou súpera i našou. Vyhrali sme 3:2 a dal som víťazný gól. Na mnohé detaily si už nespomínam, ale silný dojem vo mne zostal.

Viac ako sto gólov ste strelili v drese Sparty. To boli vaše zlaté roky…

Mal som šťastie, že sa mi vyhýbali zranenia a že som sa ocitol v silnom tíme. Aj preto som v krátkom čase dal dosť gólov.

Ale odchod zo Žiliny na Letnú bol dosť dramatický. Doma vás vyhlásili za zradcu. V tom čase ste mali ponuku aj zo Slovana…

Sľuboval mi lepšie podmienky, ale odmietnuť ho bolo komplikované najmä pre to, že ponuka platila aj pre brata Dušana, mali sme na Tehelné pole odísť spolu. Bol to osud, sú situácie, keď viete, že nemôžete urobiť nič iné, bolo mi jasné, kam povedú moje kroky.

Stanislav Griga. Foto: Jaroslav Legner / CNC / Profimedia
Stanislav Griga Stanislav Griga.

Venovali ste sa tiež individuálne strelcom, dva roky ste pracovali aj s Boženíkom, ktorý urobil v tom čase výrazné pokroky. Ako si predstavujete ideálny typ zakončovateľa?

Musí mať cit v šestnástke a schopnosť výberu miesta. Dá sa na tom v tréningu pracovať, ale je to nielen o drile, ale aj o talente. Ten treba rozvíjať a zdokonalovať. Zorientovať sa v šestnástke, vedieť, kde sa postaviť, kde si počkať na loptu, odhadnúť moment, keď sa odpútať od obrancu, to všetko je pudová záležitosť, to musí hráč cítiť.

Ako tréner ste vytiahli Trenčín do ligy, získali titul so Slovanom, viedli reprezentantov… Ste spokojný s trénerskou kariérou?

Cením si, že som trénoval Slovan i Spartu. A tešilo ma aj pôsobenie v menších kluboch, dvakrát som postúpil s tímom do ligy, dobre som sa cítil v Senici, Dubnici i Liberci. Trénerská práca ma bavila. A keď som už z nej nemal radosť, rozlúčil som sa.

Pôsobenie v reprezentácii s Michalom Hippom vám príliš nevyšlo, skončili ste v nej predčasne. To bol dôvod, prečo ste sa po roku 2013 stiahli?

Už ma futbal nenapĺňal. Prinášal mi najmä stres.

Predtým ste ho nezažili?

Často, ale to bol pre mňa adrenalín. Tvorivý stres. Mal som pred sebou stále nejaké méty. Po tom, čo som skončil v reprezentácii, už som sa nemal kam posúvať. Už ma futbal nemotivoval.

Nevnímate teraz priskorý odchod ako premárnenú šancu?

Tak to neberiem. Postupne prichádzali ponuky, ale ani jedna nebola taká, ktorá by ma naozaj oslovila. Možno som mohol ešte využiť niektoré skúsenosti, ale ja som s mojou futbalovou kariérou spokojný. Prišiel nový úsek života a užívam si ho.

Hovorí sa, že ste boli na hráčov mäkký, nevedeli ste zvýšiť hlas, buchnúť do stola, ako to dokázal váš predchodca Weiss, alebo po vás Kozák.

Nemyslím si to. V klube som nebol mäkký tréner, to sa spýtajte hráčov. Ale v reprezentácii sa pracuje inak. Je v nej iná klíma. Hráči sa poschádzajú z rôznych kútov sveta, nie ste s nimi denne v kontakte ako v klube. Tréner národného tímu by mal mať iné kvality, nerozhoduje, aký ste tvrdý a ako viete hlasno kričať. Aj Weiss, aj Kozák pracovali v reprezentácii určite inak ako v klube.

Aj vy ste v nej zažili situáciu, keď štyria hráči porušili pravidlá a vyrazili v Senci do baru, na diskotéku…

Ale aj sme tvrdo a správne zakročili. Pocítili to, prišli o peniaze, nedostali za celú kvalifikáciu ani euro. Nielen za ten jediný zraz.

Futbaloví hrdinovia 90´: Takto vyzerajú dnes Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Gheorghe Hagi (56) - je bývalý rumunský...

Ani vo vašej ére neboli len vzoroví hráči. Akí sú súčasní, je s nimi ťažšia práca?

Aj my sme všeličo povyvádzali. Ale nemali sme v pätách bulvár, médiá, nefotografovali nás na každom kroku. Kedysi nebolo vo futbale ani toľko peňazí a mali sme z neho väčšiu pasiu, zábavu. Boli sme dlho spolu, netvorili sme takú internacionálnu skupinu s rôznymi kultúrnymi vplyvmi a rozdielmi. Je iná doba. A aj futbal je trochu iný.

V čom predovšetkým?

Je fyzicky náročnejší, rýchlejší, agresívnejší. Hráči berú aj teraz futbal vážne, vidia, čo všetko môžu s ním dosiahnuť. Najlepší zabezpečia po kariére nielen seba, ale aj niekoľko generácií. My sme takú možnosť nemali a generácie pred nami už vôbec nie.

Pamätáte si, aké najväčšie peniaze ste v kariére zarobili?

To už presne neviem, ale patril som už k šťastnejšej generácii, pôsobil som v jej závere viac ako tri roky v zahraničí. Krásnu etapu som si odžil v Sparte a potom sa trochu finančne zabezpečil vo Feyenoorde a Rapide Viedeň. V Sparte som veľké peniaze nezarábal a odvádzal som špičkové výkony. Neskôr som už nebol hoden peňazí, ktoré som bral. Neodviedol som to, čo by som sám chcel.

Prečo nie?

To už bolo obdobie, keď som nebol na tom zdravotne najlepšie. Nemohol som často podávať plnohodnotné výkony. Trápil ma najmä bedrový kĺb. V Rapide som trpel každý tréning, mal som bolesti. Ako 31-ročný som musel skončiť, ale nebolo to dobrovoľné rozhodnutie. Mal som 37, keď mi vymenili pravý kĺb. To sa stalo aj iným, ale zväčša v neskoršom veku.

Aj na lavičkách špičkových klubov sedia tréneri, ktorí sú starší ako vy. Vedeli by ste sa ešte na ňu vrátiť, keby prišla dobrá ponuka?

Už nie. Dávam to najavo aj ľuďom vo svojom okolí, lebo ešte sa občas stalo, že ma niekto oslovil. Bavila ma donedávna individuálna práca s útočníkmi v Žiline i Senici, ale pracovať celý týždeň s mužstvom, na to sa už nedám nahovoriť.

V klasickom futbalovom kolotoči už nie ste bezmála desať rokov. Nechýba vám? Nenudíte sa?

Prežívam neporovnateľne pokojnejšie obdobie a zvykol som si na to. Už by som nemenil. Do nášho života zasiahli sociálne siete, nepáči sa mi, keď niekto anonymný môže beztrestne urážať a útočiť na iných. Tréner je často pod tlakom a po tomto už netúžim.

Stanislav Griga a jeho hobby. Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Stanislav Griga Stanislav Griga a jeho hobby.

Čomu sa venujete?

Dobieham, čo som za štyridsať rokov zameškal. Venujem sa rodine, záhradke, občas sa oddám sladkému ničnerobeniu, prečítam si dobrú knihu. Venujem sa aktivitám, ktoré mi umožňuje umelý kĺb, futbal som nehral odvtedy, ako som s ním skončil na profesionálnej úrovni. Vyhýbam sa kontaktným športom, prestal som hrať basketbal, hokej, nelyžujem sa. Preferujem tenis a golf.

Ste v nich dobrý?

Nie, to vôbec, ale baví ma to. (smiech) Vždy som veľmi ťažko znášal prehry. Aj dva-tri dni po nich som poriadne nespal, zožieral sa, dlho trvalo, kým sa vyparili negatívne emócie. Keď hrám teraz tenis, prežívam to, hnevám sa, ale tri minúty po zápase som v pohode. Golfu sa venujem pätnásť rokov, pred desiatimi som ho hral najlepšie. Odvtedy som horší a horší, ale baví ma stále viac.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Griga