Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Supertalent hrá po tragédii opäť futbal. Ide to pomaly, zlostí sa

Prečo ste doma pociťovali nutnosť zmeniť prostredie?

Tam ma všetci dobre poznali a mysleli si, že budem hneď hrať rovnako ako pred nehodou. Porovnávali ma s hráčom pred ňou.

V Modre o mne síce vedeli, ale nepoznali ma ako domáci fanúšikovia, ktorí čakali, že v nejakom momente spravím niečo ako za starých čias, že presne prihrám, či vystrelím a lopta skončí pod brvnom a podobne. V Modre to síce tiež už urobím, ale nik to odo mňa nečaká…

Spájate aj v budúcnosti svoj život s futbalom? Aké sú vaše predstavy?

Stále spájam svoj život s futbalom. Mojím cieľom je dotiahnuť to vo futbale čo najďalej. Tak ďaleko, ako to len bude možné.

Na čo sa najviac tešíte v najbližších dňoch a týždňoch?

Teším sa na všetky výzvy, ktoré prídu, na všetko, čo naučím svojich zverencov. Taktiež verím, že sa budem už čoskoro tešiť z futbalových úspechov, ako tomu bolo kedysi.

Verím, že aj film, ktorý vznikol, bude motivovať mladú generáciu, bude myslieť aj na alternatívy, ktoré môžu športovca stretnúť a ktoré ovplyvnia kariéru a život po nej.

Najťažší boj už vyhral. Opäť sníva o Anglicku

Čo sa stalo deň po Vianociach, 27. decembra 2017, na ceste z Raslavíc do Kurimy? Martin Murcko sa vracal s kamarátmi z koncertu obľúbeného rapera Kaliho.

Auto idúce z vedľajšej cesty im nedalo prednosť. Talentovaný futbalista utrpel ťažké zranenia a vrtuľník ho prevážal najskôr do Svidníka a odtiaľ do Košíc. Bol v kritickom stave a lekári boli skeptickí. Začal sa boj o holý život.

Najvážnejšie bolo poranenie hlavy. Tridsať úlomkov mu ohrozovalo mozog. Nasledovalo niekoľko komplikovaných operácií. Prišiel o časť lebky. Pol roka po tragédii si na nič nepamätá.

Stal sa však zázrak. Takmer rok po osudnom okamihu začal pomaly s tréningom…

Martin je veľký bojovník a optimista. Už opäť v kútiku duše tajne sníva o Anglicku. Verí, že sa vráti na úroveň, keď nehoda pretrhla jeho vynikajúco sa rozvíjajúcu kariéru. Absolvoval skúšky v Manchestri United i Manchestri City, v Brightone i Norimbergu, odkiaľ mal v decembri 2017 aj ponuku na prestup, trénoval s viacerými hviezdami súčasného futbalu.

Reprezentoval v mládežníckych výberoch. Mnohí dodnes spomínajú na zápas v Belfaste v tíme do sedemnásť rokov, keď strelil za štvrťhodinu hetrik Severnému Írsku. Súper v závere viedol 3:2. Tri minúty pred koncom vyrovnal a v nadstavenom čase dal víťazný gól.

O krásnych momentoch i smutných okamihoch hovorí dokument Martin Murcko – Futbalstory. Je dlhý 41 minút, premiéru mal v závere septembra, režisérom bol Michal Romeo Dvořák. Vznikol s výraznou podporou občianskeho združenia Liga na ochranu slovenských športovcov (LOSS).

"Príbeh Martina Murcka považujem za mimoriadne silný, môže pozitívne inšpirovať mladých športovcov. Často stavajú všetko na jednu kartu, obetujú svoj život športu a neuvedomujú si, aká tenká hranica je medzi úspechom a neúspechom.

Všetko sa môže zmeniť z minúty na minútu, v pozitívnom i negatívnom zmysle. Ďakujem Martinovi, že bol ochotný preniesť svoj život do filmu, ktorý interaktívnou formou upriamuje pozornosť mladých ľudí na tieto témy,“ zdôrazňuje Róbert Jano, predseda LOSS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba