Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chuligáni neriešia modriny. Poriadna bitka je súčasťou ich hodnôt

Jedni sa bili, druhí neverili vlastným očiam. Často hľadeli s úžasom, lebo fyzický stret futbalových chuligánov priamo na ihrisku, to tu ešte nebolo.

20.10.2021 13:33
SR Trnava šport futbal FL 11. kolo Slovan TTX Foto: ,
Bitka medzi fanúšikmi Trnavy a Slovana na ihrisku.
debata (13)

Predsa len, nie sme aj my – tzv. slušná väčšina – trošku pokrytci?

„Ak burácanie ultras naše mužstvo povzbudí, nezaujímajú nás ich hodnoty. Keď to však prekročí akceptovateľnú hranicu, všetci zrazu kričíme: to je neúnosné, toto sme predsa nechceli,“ vraví po nedohranom derby Trnavy so Slovanom športový psychológ Peter Bielik.

Kto je chuligán?

Niekto, kto sa pohybuje na hranici spoločenského poriadku. S motívom prezentácie protestu, v horšom prípade deštrukcie. Demonštruje neposlušnosť voči spoločenskému zriadeniu a jeho normám. Chce sa jednoducho vymedziť voči štandardu. Dôležité preňho je, aby to všetci videli, inak by mu to nedávalo zmysel.

Je synonymom zločinca?

Určite nie. Na túto otázku sa však dá odpovedať z pohľadu právnika, policajta i psychológa. Chuligán nerovná sa zločinec, určite nie vo všetkých prípadoch. Pokiaľ prezentuje protest a nepácha trestnú činnosť, rozhodne to nie je zločinec.

Na zápasoch MMA, kde je agresivity neúrekom, sa diváci nikdy nebijú. Prečo práve futbal?

Lebo má siahlodlhú tradíciu a prešiel si rôznymi vývojovými štádiami. Futbal bol kedysi považovaný za šport chudobných, za ľudovú zábavu. Bol mixom všetkého, okrem fandenia samotnému športu aj protestu či násilia.

MMA nemá takúto tradíciu, navyše, špičkové zápasy sa odohrávajú v Las Vegas, v luxusnom prostredí, kde nemajú prístup ľudia z nižších sociálnych vrstiev. Jeho zázemie je úplne iné.

Výtržnosti počas zápasu Spartak - Slovan Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas...

V Španielsku sa medzi rokmi 1975 a 1985 odohralo viac ako 6-tisíc násilných činov súvisiacich so športom, 90 percent z nich priamo súviselo s futbalom…

Vidíte, nie je to náhoda. Futbal je platformou, kde sa stretávajú davy úplne najširšieho charakteru, preto je pochopiteľné, že všetky problémy – spoločenské, sociálne i ekonomické – sa premietajú do správania masy.

Naozaj ultras spájajú všetky sociálne vrstvy?

Azda nie flagrantne naprieč, ale mali by takú váhu a životaschopnosť, ak by nemali minimálne tichú spoločenskú akceptáciu? Mnohí ich verejne nepodporujú, lebo sa to akoby nehodí, ale takéto správanie nenápadne prijímajú.

Najmä ak ich niečo spája – napríklad víťazstvo tímu. Tieto skupiny predsa niekto aj financuje. Určite v tom nejdú len najnižšie sociálne vrstvy.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Bola to podľa vás v nedeľu vopred naplánovaná akcia alebo zafungoval efekt davovej psychózy?

Myslím si, že určite tam nejaký plán bol. Na rizikové zápasy ultras zväčšia nechodia iba s tým, že chcú povzbudzovať. Čakajú na spúšťač a ide len o to, či sa naskytne alebo sa mu zamedzí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Peter Bielik