Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plán záchrany či cesta do hrobu? Futbal (ne)chce reformu, Greif reaguje iróniou

Mexičania Antonio Carbajal a Rafael Marquéz a Nemec Lothar Matthäus. Všetci traja sú rekordérmi. Predstavili sa na piatich záverečných turnajoch futbalových majstrovstiev sveta.

07.09.2021 17:13
Greif, Slovan, Trnava Foto: ,
Dominik Greif ešte v drese Slovana.
debata (2)

V najbližších mesiacoch sa však čakanie na vrchol možno skráti. Zo štyroch rokov na polovicu.

Profesorova vízia

Arséna Wengera familiárne oslovujú Profesor. Možno kvôli formálnemu oblečeniu či šedinám. Najmä však pre jeho pokrokové myšlienky. Ako šéf oddelenia pre rozvoj v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) už prezentoval viaceré z nich.

Menšie (auty sa budú kopať ako pri futsale a nie hádzať) i väčšie. Nateraz posledný projekt sa dá nazvať hocijako.

Prelomový systém, plán záchrany, kvalitné PR od FIFA, deštrukcia tradičného futbalového ekosystému alebo cesta do hrobu.

Poľsko futbal EL odveta play off Legia Slavia Praha Čítajte viac Hromada nie je v kádri Slavie na európsku jeseň. Dostal dištanc od UEFA

O čo teda ide?

Nahustiť futbalový kalendár tak, aby sa svetový i kontinentálne šampionáty (Gold Cup, Copa América a majstrovstvá Európy) konali každé dva roky.

Veľa zápasov, zrušenie Ligy národov, kvalifikácia v zrýchlenom režime, žiadne hluché roky bez vrcholu. Na prvý pohľad to vyzerá príťažlivo a možno aj jednoducho. Aspoň tak to prezentuje Wenger.

"Momentálne máme štyri asociačné termíny, počas ktorých prebieha kvalifikácia. Spravili by sme buď dva – v októbri a vo februári – alebo by národné tímy odohrali kvalifikáciu majstrovstiev sveta za mesiac.

Hráči by menej cestovali a vďaka štvorčlenným kvalifikačným skupinám by sa rozhodlo v šiestich dueloch," tvrdí Wenger.

Svoje plány opiera o to, že futbalový kalendár je poriadne nabitý a veľakrát aj chaoticky zaplnený. Hráči by podľa Wengera nemali byť spotrebným tovarom, ktorý sa nikdy nevyčerpá.

Arsène Wenger. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Arsène Wenger Arsène Wenger.

Sedemdesiatje­denročnému rodákovi zo Štrasburgu zatiaľ nevychádzajú počty. Európska futbalová únia (UEFA) má 55 členov, to znamená trinásť štvorčlenných skupín a jednu trojčlennú.

Wenger však navrhuje akúsi predkvalifikáciu o voľné miesta pre trpaslíkov ako San Maríno či Lichtenštajnsko. Rovnakým systémom to funguje napríklad v Afrike či Ázii.

„Vďaka tomu by hráči trávili ucelený čas v reprezentáciách i kluboch, menej cestovali a predĺžila by sa im letná pauza medzi sezónami na minimálne 25 dní,“ avizuje Wenger s tým, že zmena by mohla prísť najskôr od roku 2030.

Čeferinov hnev

Podľa informácií ESPN je táto reforma bližšie k úspechu ako smetisku dejín. Až 166 z 210 členských krajín FIFA je za. Dôvodov je viacero a hoci Wenger odmieta ten ekonomický či politický, tie sú tradične najsilnejšie.

Problémom je napríklad veľký dopyt a slabá ponuka. Afrika hostila MS od ich vzniku v roku 1930 iba raz (JAR 2010).

Maroko sa už päťkrát pokúšalo získať si priazeň kompetentných. Márne. Angličania usporiadali svetový šampionát naposledy, keď mala kráľovná Alžbeta II. štyridsať. A to netreba zabúdať ani na Čínu či Austráliu…

Paríž St. Germain Čítajte viac Vinou lekárov bol 39 rokov v kóme. Zomrel bývalý francúzsky reprezentant

Dvojročný cyklus má ukončiť čakanie na pridelenie šampionátu. A nielen to. Malo by aj trochu okresať silu najmocnejšej zložky kolosu s názvom futbal. Prezident UEFA Aleksander Čeferin si dobre uvedomuje, o čo sa FIFA pokúša.

„Reforma je nutná, ale toto je cesta do hrobu. Dvakrát častejšie MS tento problém nevyriešia. Skôr ho prehĺbia,“ kontruje Čeferin.

Ktovie, ako to s odvážnym plánom dopadne. Slovenskému reprezentantovi Dominikovi Greifovi sa príliš nepozdáva.

„Ťažko veriť tomu, že ozajstným záujmom je dobro či odľahčenie pre hráčov. Vidíme, kam to smeruje – umelo rozširujeme súťaže i šampionáty. Práve tým vznikajú ,nepodstatné“ zápasy.

Nič s tým nespravíme, rozhodnú páni v oblekoch. Neviem, prečo hľadáme problémy tam, kde to funguje bez nich. Šampionát každé dva roky? To je jednoznačne krok k menšej záťaži hráčov," konštatuje brankár RCD Mallorca pre Pravdu s ironickým podtónom.

Dominik Greif Čítajte viac Greif: Slovan má svojskú politiku. Zamietol viacero ponúk, zošrotovalo ma to

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Aleksander Čeferin #Dominik Greif