Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania kľačali, Budapešť pískala. Grealish reagoval na spŕšku svojsky

Avizované sa stalo skutočnosťou. Anglickí futbalisti tesne pred výkopom zápasu I-skupiny kvalifikácie MS 2022 s Maďarskom v budapeštianskej Puskásovej aréne pokľakli na podporu rasovej rovnoprávnosti a z tribún prišiel piskot.

03.09.2021 07:31 , aktualizované: 09:35
Raheem Sterling Foto:
Angličan Raheem Sterling a rozhodca Cüneyt Cakır kľačia, zatiaľ čo maďarský hráč Attila Fiola ukazuje na nápis „rešpekt“ pred výkopom zápasu v Budapešti.
debata (107)

„Je možné, že nás vypískajú. Ale ak sa to stane, nebudeme ukazovať prstom na maďarských fanúšikov po udalostiach z Wembley pred finále majstrovstiev Európy s Talianskom,“ povedal ešte pred stretnutím tréner hostí Gareth Southgate.

Narážal na udalosti z 11. júla, keď sa na slávny londýnsky štadión snažili dostať ľudia bez vstupeniek. Pri výtržnostiach sa zranilo 19 policajtov.

Britain England Italy Euro 2020 Soccer fans Čítajte viac Do Wembley bez lístka. Chuligáni sa bili s políciou, prenikli na štadión

Okrem toho sa traja anglickí hráči tmavej pleti Jadon Sancho, Marcus Rashford a Bukayo Saka po prehratom finále stali terčom rasistických útokov.

"Vždy opakujem, že nemáme ukazovať na ostatných, kým si nepoupratujeme pred vlastným prahom.

Vychovávali ma v duchu, že keď som niekde hosťom, mám sa správať úctivo," dodal Southgate.

maďarsko, anglicko Čítajte viac Maďari dostali od Anglicka výprask, Španieli prekvapujúco padli

Počas futbalového Eura, ktoré hostila aj Budapešť, potrestali Maďarov za homofóbne nadávky a rasistické pokriky pokutou a uzavretím štadióna na dva zápasy.

Platí to však pod zápasy pod hlavičkou UEFA, boje o MS riadi FIFA.

Podľa ostrovných médií čelili v Maďarsku nepriateľskému prostrediu aj Angličania. Britská ITV informovala, že na strelca prvého gólu Raheema Sterlinga a náhradníka Juda Bellinghama pri rozcvičke smerovali opičie zvuky.

„Nepočul som to. Porozprávam sa s chlapcami a zistím, či z toho niečo počuli. Podľa pravidiel to budeme musieť nahlásiť UEFA,“ uviedol kapitán Angličanov Harry Kane, ktorý dúfa, že ak sa informácie potvrdia, nasledovať bude tvrdý trest.

„Osobne som to nepočul, povedali mi to potom. Držíme spolu ak tím a budeme pokračovať v boji za to, v čo veríme, že je správne,“ uviedol obranca John Stones.

Počas zápasu na hráčov favorizovaného tímu padali fľaše, poháre a iné predmety. Ešte väčšia spŕška na nich mierila, keď oslavovali gól.

Jack Grealish a Declan Rice reagovali svojsky – predstieraním, že z plastových pohárov pijú.

Prvý menovaný označil atmosféru v Budapešti za „neakceptovateľnú“.

Anglickí priaznivci sa na stretnutie nedostali. Pre opatrenia v boji s koronavírusom fanúšikovia hostí na septembrové kvalifikačné zápasy vycestovať nemôžu.

Tí maďarskí ešte pred ME reagovali piskotom aj na pokľaknutia Írov.

Premiér Viktor Orbán sa ich vtedy zastal. Podľa neho si Maďari kľakajú iba pred Bohom, pred svojou vlasťou a ak žiadajú milovanú osobu o ruku.

Povedal tiež, že Maďari nemajú morálnu povinnosť voči krajinám, história ktorých bola spätá s otroctvom.

„Maďarsko nikdy nebolo otrokárskou krajinou, preto nemôžeme cítiť morálnu záťaž, ktorú cítia také krajiny,“ poznamenal Orbán v júni.

Viktor Orbán Čítajte viac Maďari bučali na kľačiacich Írov. Orbán: Nikdy sme neboli otrokárskou krajinou

Maďarskí futbalisti vo štvrtok po bezgólovom prvom polčase inkasovali po zmene strán štyri góly. Ich tréner Marco Rossi krátko po záverečnom hvizde nevedel stráviť takú vysokú prehru.

„Nie je toho veľa, čo by som povedal. Keď sa stretneme so súperom takej kvality, akým je Anglicko, ktoré je aj podľa výsledkov na ME momentálne silnejšie ako Portugalsko a Francúzsko, môžeme len dúfať, že bude mať zlý deň a nám bude všetko vychádzať,“ začal hodnotenie niekdajší tréner Dunajskej Stredy.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

"Na anglickej strane stojí jeden hráč viac ako náš celý tím. Odhliadnuc od toho som veľmi sklamaný, dá sa prehrať, no takýmto rozdielom na reprezentačnej úrovni nie.

V prvom polčase sme hrali dobre, ale ani vtedy sme sa nevyhli technickým chybám, ktoré v druhom časti hry pribúdali.

Solídna hra sa po prvom inkasovanom góle vytratila, Angličania nás prekonali fyzicky i technicky.

Som sklamaný z výsledky aj zo spôsobu, ako sme reagovali na prvý inkasovaný gól," dodal Rossi, cituje ho aj Nemzeti Sport.

chorvátsko, rusko Čítajte viac Sebavedomí Chorváti: Slováci? To nie je naša liga

Southgate bol s výkonom svojho mužstva spokojný.

"Bojovalo od začiatku. Aj keď moji hráči absolvovali náročné zápasy, ukázali kvalitnú hru. Už od prvého polčasu sme ju mali pod kontrolou, aj keď sa nám nepodarilo skórovať.

Vedeli sme, že súper to dlho nevydrží a naša prevaha bude odmenená. Aj pri Francúzoch a Portugalcoch sme videli, že mali proti Maďarom ťažkú prácu," hodnotil bývalý reprezentant na tlačovej konferencii.

Rasistické prejavy odsúdil, aj keď ich z lavičky nepostrehol. Vyjadril sa, že tí fanúšikovia, ktorí sa vysmievali jeho zverencom pri pokľaknutí a rasisticky ich urážali, by mali byť považovaní za „dinosaurov“.

„Je to úplne neprijateľné. Samozrejme, všetko nahlásime UEFA, postavíme sa za pravdu. Ostatní potom rozhodnú, aké dôsledky z toho vyvodia,“ uzavrel.

Slovinsko - Slovensko Čítajte viac Boli sme lepší ako Slováci. Zaslúžili sme si viac, tvrdia Slovinci

FA: Nie je to prvý incident v Maďarsku

Anglická Futbalová asociácia (FA) po zápase oficiálne vyzvala FIFA, aby vyšetrila rasistické útoky na Sterlinga a Bellinghama.

"S mimoriadnym rozčarovaním sme prijali správy o diskriminačnom počínaní voči niektorým našim hráčom. Budeme žiadať FIFA o vyšetrenie celej veci.

Naďalej podporujeme hráčov i členov realizačného tímu v našom spoločnom odhodlaní upozorňovať na diskrimináciu a bojovať proti nej vo všetkých jej podobách," uviedla FA po zápase v oficiálnom stanovisku.

"Plne stojíme za naším tímom. Rasizmus nemá žiadne miesto v našej hre a ani v našej spoločnosti. Toto nie je prvý podobný incident v Maďarsku, takže naliehame na FIFA, aby urýchlene túto záležitosť vyšetrila.

Zodpovedných treba brať na zodpovednosť a je nutné prijať opatrenia, aby sa takéto scény už neopakovali," zdôraznil šéf exekutívy FA Tony Burnett podľa DPA.

K situácii sa vyjadril aj Boris Johnson, ktorý na twitteri napísal, že anglickí hráči boli v Maďarsku rasisticky urážaní. Britský premiér vyzval FIFA na „rázne opatrenia, aby sa zaistilo, aby bol tento druh hanebného správania z futbalu nadobro vymazaný“.

(TASR, Pravda)

107 debata chyba
Viac na túto tému: #maďarskí futbalisti #anglickí futbalisti #kvalifikácia MS 2022