Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankárska budúcnosť pre Slovensko? Supertalet z Košíc ide do Juventusu

Slovenský mládežnícky futbalový reprezentant do 17 rokov Jakub Vinarčík prestúpil z FC Košice do Juventusu Turín.

27.08.2021 12:36
debata

Iba 16-ročného brankára v júni pozvali na skúšku do talianskeho veľkoklubu, kde v náročnej konkurencie rovesníkov na svojom poste presvedčil vedenie slávnej akadémie Juve. Po dohode klubov Jakub Vinarčík podpísal s 36-násobným majstrom Talianska zmluvu do roku 2024.

"Prestup sa udial veľmi hladko. Na jednej strane tu bola veľká profesionalita Juventusu Turín a taktiež na strane agenta Dušana Vrťa. Dávno som sa nestretol s takým korektným prístupom zo všetkých strán, neboli tam nášľapné míny. Všetko bolo robené v prospech Kuba, aby mohol pokračovať vo svojej kariére.

Je to obrovský talent a teraz je len na ňom, aby slovenská reprezentácia mala jedného dňa skvelého brankára a aby sme my mohli povedať, že vyšiel od nás," komentoval prezident FC Košice Dušan Trnka na klubovom webe.

Do FC Košice prišiel Jakub Vinarčík aj vďaka pozornému oku trénera Gejzu Farkaša, ktorý zároveň spolupracoval s trénermi Jánom Palkovičom, Matejom Timkovičom a Miroslavom Sovičom pri prvých krokoch nádejného brankára v Košiciach.

Vinarčíka na začiatku sezóny 2020/2021 preradili o kategóriu vyššie do tímu do 19 rokov, čím dostal prednosť pred konkurentmi pri hľadaní brankára pre starší dorast. Znamenalo to, že trénoval pod vedením šéftrénera akadémie Mariána Kella, ktorý sa z trénerského pohľadu najviac podieľal na jeho raste.

"Veľká vďaka patrí všetkým mládežníckym trénerom. Je to úspech mládežníckeho futbalu, prvá veľká lastovička v našej koncepčnej práci. Myslím si, že takto by to mohlo vyzerať aj v budúcnosti,“ dodal Dušan Trnka.

O pocitoch z prestupu svojho syna Jakuba sa podelil otec Boris Vinarčík: "Mal som informáciu, že FC Košice nechce v žiadnom prípade robiť prekážky. Nepociťoval som obavu, aby prestup mohol stroskotať na tom, že si klub postaví hlavu a Jakub by nemohol odísť.

„Pre Jakuba je futbal v živote hlavný cieľ. Posledné dva alebo tri roky nehrozilo, aby sme s ním šli na dovolenku, keď sa už začal tréningový proces. Aj preto patrí vďaka každému trénerovi, ktorý prispel k tomu, že Jakub si mohol ísť za svojím cieľom a dostal sa tam, kde je teraz.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #FC Košice #Jakub Vinarčík