Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ty čierna opica! Český futbal rieši ďalšiu nechutnosť

Stredajší duel 1. kola Českého pohára vo futbale medzi domácim Slavičínom a Frýdkom-Místkom mal mimoriadne nechutný záver. Súboj sa v riadnom hracom čase skončil nerozhodne 2:2 a v predĺžení domáci viedli 3:2.

12.08.2021 16:42
futbal, rasizmus Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

V 109. minúte sa po druhej žltej karte porúčal pod sprchy jeden z hosťujúcich hráčov, no vzápätí dostal červenú kartu aj ďalší futbalisti hostí Bidje Manzia – legionár z DR Kongo. Duel sa skončil triumfom domácich 3:2 po predĺžení a postúpili do ďalšej fázy súťaže.

Futbalista čiernej farby pleti ju dostal za napadnutie jedného z fanúšikov v hľadisku. Podľa správy na webe iDnes.cz Manzia „vybuchol“ po rasistických urážkach od domácich fanúšikov. "Na Manziho bol faul. Keď ležal na zemi, jeden z divákov na neho zakričal: ‚Vstávaj ty čierna opica.‘

Nevedel, kto to vraví, ale vstal, zamieril k zábradliu a trafil prvého človeka. Urazil ho pán, čo stál za ním. Viem presne, o koho išlo. Mal so sebou deti a povedal som mu, že im nedáva veľmi pekný príklad, ako sa správne správať. Nevedel, čo povedať. Neviním ostatných divákov, bol to skrat jedinca," povedal pre Deník.cz náhradný brankár Frýdku-Místku Josef Květoň a doplnil:

„Bidje je dobrý a pokorný chalan, čo sa snažiť naučiť sa češtinu, chce zapadnúť. Nie je to klasický zahraničný hráč, ktorý sem príde zarobiť si peniaze a na ostatné kašle. Preto ma mrzí, ako to dopadlo a že to neuniesol.“

Dvadsaťšesťročný útočník z DR Kongo si v blízkej budúcnosti pravdepodobne istý čas do lopty nekopne. Od disciplinárky totiž môže očakávať poriadny trest. Zástupcovia oboch klubov by sa mali na jej rokovanie dostaviť počas budúceho týždňa.

Kane, Saka Čítajte viac Twitter tvrdí, že čiernych hráčov najviac urážali Briti
20 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #český futbal