Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VAR? Hráči sa naučili, ako s ním vybabrať

Európa má za sebou svoj prvý futbalový šampionát, na ktorom sa naplno využíval systém videoasistenta rozhodcu (VAR).

09.07.2021 14:10
VAR, ilustračná Foto: ,
Systém VAR v akcii.
debata (2)

Pri jeho zavádzaní na starom kontinente bol aj Slovák Jozef Marko, bývalý medzinárodný rozhodca, ktorý viac ako dvadsať rokov pôsobil ako člen komisie rozhodcov UEFA. Domnieva sa, že VAR sa na turnaji osvedčil.

Z čoho vychádzate?

Komunikoval som s viacerými bývalými kolegami a vo všeobecnosti vládne spokojnosť. Domnievam sa, že až 95 percent situácií je nesporných, len 5 na diskusiu, ale to neznamená, že boli jednoznačne zlé. Samozrejme, uhly pohľadov môžu byť rôzne. Mužstvá i diváci si na VAR zvykajú, vyriešil viacero nejasných a dôležitých situácií, ofsajdov, jedenástok, vylúčení…

Mám pocit, že rozhodcovia neboli takí kontroverzní ako na viacerých predchádzajúcich turnajoch. Hoci netvrdím, že všetkým zápasy vyšli. Videl som napríklad viackrát v akcii renomovaného Nemca Brycha a nepodal vždy bezchybný výkon…

VAR sa prvý raz uplatňoval na svetovom šampionáte v Rusku pred troma rokmi. Cítili ste teraz kvalitatívny posun v jeho používaní…

V Rusku ho uvádzali do života pod hlavičkou FIFA, jeho protokol sa len budoval, doťahoval. Medzitým čas pokročil a skúseností už bolo viac. Mala ich aj UEFA, ktorá tento systém dolaďovala a využívala v európskych pohároch a myslím si, že sporné veci sa minimalizujú.

Stále však platí, že každé podobné opatrenie bude úspešné, ak ho budú uplatňovať kvalitní a pripravení ľudia. UEFA vyberala odborníkov, ktorí už mali mnohé skúsenosti so zavádzaním systému. Z môjho pohľadu bolo vyslovených lapsusov málo.

Nezoslabuje sa pozícia rozhodcu v zápasoch?

Stále platí, že konečné rozhodnutie je na ňom. VAR ho len upozorní: choď sa na to pozrieť. Ako s týmto podnetom naloží, je na ňom.

Zdalo sa, že bolo menej situácií, keď rozhodca strávil pred obrazovkou veľa času, často komunikoval len cez sluchadlá…

Nie vždy to bolo potrebné. Ak rozhodca posúdil situáciu a dostal informáciu, že to urobil správne, nemusel zastavovať hru. Ak niektoré situácie vyvolávali napriek tomu diskusie, mohlo ísť zo strany kritikov len o nedostatočnú znalosť pravidiel.

Raheem Sterling Čítajte viac Gól po spornej penalte, oslepovanie Schmeichela. Môžu cítiť Dáni krivdu?

Rozhodcovia vo vašej ére museli za svoje verdikty prevziať zodpovednosť. Nemáte pocit, že mnohí sa jej teraz zbavujú a alibisticky sa skrývajú za VAR?

Vždy je to o ľuďoch. Hodnotiaci systém toto zohľadňuje. Ak si rozhodca zbytočne vyžiada VAR, nerozhodne zdanlivo jasnú vec sám, robí si alibi, má mínus. Rozhodcovia sú inštruovaní, aby zobrali na seba zodpovednosť a len naozaj v nejasných a kritických situáciách, ako sú gólové momenty, brutálne fauly a podobne, sa obrátili na VAR.

Česko vypadlo s Dánskom po góle po rohovom kope. Kamery však ukázali, že Dáni ho nemali zahrávať. Mohol toto riešiť VAR?

Toto nie je situácia, ktorá je explicitne daná, aby sa ňou VAR zaoberal. Posudzuje len kľúčové okamihy, nie správnosť autu či rohu. Potom síce padol gól, ale ten bol regulárny a to už bola iná akcia, dej sa nedá vrátiť späť.

Na spornú situáciu doplatili Dáni. V semifinále vypadli zo spochybnenej penalty. Váš názor?

Rozhodca zákrok posúdil, pozreli si ho na videu a potvrdil ho. Asi na to bol dôvod. Chápem, že Dáni spokojní neboli… To by sme mohli spomenúť podobný moment, keď Slovensko podľahlo Švédsku tiež z penalty a brankár Dúbravka tvrdil, že nefauloval prenikajúceho hráča. A možno mal aj pravdu. Ale kontakt tam nejaký bol. Švéd si penaltu vypýtal.

Toto sú hraničné záležitosti a niektorí hráči sa naučili s VAR-om vybabrať. Spravia to šikovne a keď VAR vyzve rozhodcu, aby si to išiel pozrieť, zneistí ho, lebo vidí kontakt. Dnes je veľa zákrokov, po ktorých sú penalty, ale ktoré by sme my v živote nepískali.

Vy by ste kedysi len s píšťalkou v ruke penaltu proti Slovensku či v semifinále proti Dánsku nenariadili?

Asi nie… Ale nemôžem ani povedať, že rozhodcovia urobili jednoznačné chyby. Hráči išli evidentne na kontakt a rozhodca im to na podnet VAR-u zožral. Je to otvorený problém, v ktorom stále rozhoduje aj ľudský faktor. Musím dodať, že keď sme my začínali presadzovať VAR, išlo najmä o posudzovanie ofsajdov. Aj po metrových či dvojmetrových padali góly. To sa síce teraz odbúralo, ale stále sú diskutované zavše milimetrové postavenia mimo hru.

Incident s dúhovou vlajkou na tribúne v Baku Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Dánski fanúšikovia s dúhovou vlajkou pred...

Bežia debaty, aby sa také ofsajdy neposudzovali?

Hľadá sa optimálne riešenie, ale keď do počítača zadáte presné kritériá, ťažko môžete žiadať, že päť milimetrov je ok, ale desať už nie. Platí zásada, že akciu nechá rozhodca dokončiť a až potom urobí záver. Lebo ak by ju zastavil, už sa nedá vrátiť a možno by sa ukázalo, že bola v súlade s pravidlami.

Slovenský futbal nemal na Eure medzi rozhodcami zastúpenie…

Myslím si, že by medzi nimi nechýbal Ivan Kružliak, ale po známych okolnostiach, keď dostal doma trest po ligovom zápase, sa v nominácii neobjavil. Ale verím, že v budúcnosti šancu dostane.

Kto je podľa vás momentálne najlepší európsky rozhodca?

Väčšinu rozhodcov, ktorí viedli zápasy na Eure, som hodnotil ešte ako delegát UEFA. Páčia sa mi Rumun Alin Hategan či Holanďan Danny Makkelie, oboch som pred rokmi objavil, prvého na jednom turnaji na Makarskej, druhého na ME do 17 rokov, keď začínal. Myslím si, že kvalitné výkony podáva pravidelne starší Holanďan Björn Kuipers alebo Turek Cüneyt Cakir.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Marko #Euro 2020