Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez sebareflexie a kapacity pľúc. Slováci zaostali o level a viac

Hviezdou futbalových majstrovstiev Európy 2020 nie je hráč, ale tím. Dáni predviedli futbalovú modernu. Nemci s Angličanmi solídnu nudu. Česi sú medzi najlepšími aj vďaka sebareflexii.

30.06.2021 16:00
Ladislav Borbély Foto: ,
Ladislav Borbély.
debata (12)

A nečudoval by sa, keby ich dokonalá tímová synergia dostala až do finále – rovnako ako na ME 1996. Futbalový tréner a expert Ladislav Borbély (66) je rád, že sa dlhý turnaj konečne dostal do vyraďovacej fázy. „Je tu autentický futbal o holé prežitie,“ tvrdí pred štartom štvrťfinále.

Čo vás na turnaji doteraz najviac prekvapilo?

Majstri či vicemajstri sveta alebo európski šampióni sú z kola vonku. Ešte viac sa ukázal trend s tromi obrancami, ktorý prináša túženú dominanciu stredu poľa. Vďaka nim vidíme viac žiary reflektorov pre krídelných obrancov, ktorí brázdia ihrisko hore-dole.

Učebnicovým príkladom bol druhý ukrajinský gól proti Švédsku. Potvrdila sa aj jedna stará dogma o tom, že zápasy nevyhrávajú tímy so superhviezdami, ale mužstvá s dokonalou tímovou synergiou, aktívnym prístupom a pevným kondičným základom.

Dôkazom tohto je aj to, že mi nenapadne žiadne meno pri otázke, kto je najlepším hráčom turnaja. Nežiari jednotlivec, ale mužstvo. Ktovie, či niekto z podceňovaných môže byť aj šampiónom.

A môže?

Pravdaže. Keby to boli Česi alebo Dáni, niet sa čomu čudovať. Verím, že sa niektorý z nich dostane do finále.

Dostalo futbalové profesorstvo na ME 2020 zopár faciek od oduševnených outsiderov?

Môže to tak vyzerať, ale treba si uvedomiť, že v hre sú stále štyri top mužstvá. Predpokladal som celkový triumf Francúzska alebo Belgicka. Prvý tip mi už nevyjde. Môže sa stať, že ujde aj druhý, nakoľko Belgičanov čaká zajtra predčasné finále s Talianmi. Z tejto dvojice vzíde minimálne finalista, ak nie víťaz.

Dvoch favoritov – Holandsko a Francúzsko – poslali domov Česi a Švajčiari. Vďaka čomu?

Ukázali futbalovú modernu založenú na tímovosti a vysokej kapacite pľúc. Oboje chýbalo Slovákom. V tomto sme zaostávali o minimálne jeden level, ak nie viac. Dosiahnuť rýchlosť hry, ktorú si vyžaduje postup medzi 8 či 16 najlepších tímov na turnaji, nie je možné s kondičnou podvýživou, akú malo slovenské mužstvo.

Pred štyrmi-piatimi rokmi boli na tom Česi rovnako ako Slováci, či dokonca horšie. Dnes sú pred nimi aj vďaka tomu, že sa na svoje výkony neboja pozrieť kriticky. Prečo Slovákom chýba sebareflexia?

Bez nej nemôžete fungovať a posúvať sa. Širší sociálny a kultúrny kontext našej krajiny ukazuje, že sa sebareflexia na Slovensku nenosí. Dokonca mám niekedy pocit, že je zakázaná. Nie div, že potom nám chýba sebakritika na futbalovej úrovni.

Artem Dovbyk Čítajte viac Úder v závere predĺženia. Ukrajinci šokovali Švédov a sú vo štvrťfinále

Zverencov Jaroslava Šilhavého čaká zrejme najintenzívnejšie štvrťfinále proti Dánom, súhlasíte?

Verím, že to nebude pretaktizovaný zápas ako Nemecko – Anglicko, pri ktorom obaja favoriti predviedli za 75 minút solídnu nudu a zabili futbal. Trendové mančafty ako Česi či Dáni nestavajú úspech na ramenách hviezd, ale na tímovosti. Nezaujíma ich vysoký koeficient taktického nastavenia, ktorý niekedy zabíja hru.

Šampionátový pavúk väčšinou prinesie ľahšiu i ťažšiu polovicu. Majú Angličania po postupe cez Nemecko ideálnu možnosť sa cez Ukrajinu a neskôr Česko alebo Dánsko dostať do finále vo Wembley?

Myslím si, že výrok Garyho Linekera o tom, že futbal sa hrá 90 minút a na konci vždy vyhrajú Nemci, odišiel v utorok do histórie. Tak skoro sa nevytiahne, ale netreba Anglicko preceňovať. Nebude to mať ľahké. Nemci nemajú takú kvalitu, ako kedysi. Majú skvelý metodický systém i podmienky, ale doplatili na záver 15-ročného pôsobenia Joachima Löwa pri mužstve. Nechcem byť zlý, ale riziko trénerskej slepoty a ružových okuliarov je po takom dlhom čase príliš vysoké. Koučovi zabránili efektívne vstupovať do tvorby kádra i hry. Je najvyšší čas, že končí.

Presvedčili vás španielske výkony? Budú stačiť na Švajčiarov?

Helvéti taktiež patria k trendovým mužstvám, ktoré sme už rozoberali. Ponúkajú vysoký level kvality, tímovej synergie i zábavy. Renomované mančafty tento aspekt zanedbali a nechali tímovosť v kabíne. Zaslúžene sú niektoré už doma a štyria oduševnení outsideri – ak ich takto môžeme označiť – bojujú v záverečnej fáze turnaja. Je to výzva aj pre Slovensko. Nie sme v beznádejnej situácii.

Čo si myslíte o formáte turnaja?

Tvrdil som, že 16 tímov na ME prinesie viac vzrušenia, ako 24. Potvrdilo sa to aj tento rok. Možno môj konzervatívny názor nie je taký ekonomicky zaujímavý, ale mám na svojej strane viac futbalových faktov.

Kratší šampionát, mesiac je veľa. Menej prípustnej bodovej špekulácie. Skorší príchod zaujímavých zápasov ťažkých váh. Autentický futbal o holé prežitie by prišiel skôr, tento rok ho zažijeme až teraz vo štvrťfinále.

Angličania nenalietali ešte ani kilometer, všetky zápasy odohrali doma. Švajčiari či Česi absolvovali už tisíce kilometrov. Je to fér?

Nie je. Systém má muchy, niektorým veciam nerozumiem. Nevidím zmysel v tom, aby niektoré tímy hrali doma tri-štyrikrát a ďalšie dvakrát leteli do Baku. Domáce mužstvá sú nespravodlivým spôsobom zvýhodnené.turnaji, nie je možné s kondičnou podvýživou, akú malo slovenské mužstvo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro 2020 #Ladislav Borbély