Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti Španielom v smutný deň. Marca krásne spomína na Dubovského

Osud to tak zariadil, že Slováci a Španieli si na majstrovstvách Európy zahrajú proti sebe v deň, ktorý sa čiernymi písmenami zapísal do futbalovej histórie v oboch týchto krajinách.

23.06.2021 14:30
dubovsky-oviedo Foto:
Peter Dubovský v drese Realu Oviedo.
debata (3)

Presne pred 21 rokmi prišiel počas dovolenky v Thajsku o život Peter Dubovský, jeden z najtalentova­nejších slovenských futbalistov, ktorý si vďaka skvelej hre a ľudskosti urobil dobré meno aj počas svojho pôsobenia v Španielsku.

"Presne pred 21 rokmi prišiel o život človek, ktorého mnoho Slovákov považuje za svojho najlepšieho futbalistu histórie. Stačila drobná nepozornosť a prekliata fotografia vodopádu v thajskom Sutrate si vyžiadala smrť neobyčajného futbalistu a výnimočného človeka, ktorý okrem Slovenska považoval za svoj domov aj Španielsko.

Dnes večer by ti určite nič neuniklo z toho, čo sa stane na štadióne La Cartuja v Seville. Tieto riadky sú pre teba, obdivovaný a drahý Peter," napísal v spomienke na Dubovského španielsky denník Marca.

Rovnaký zdroj pripomína, že dres Realu Madrid a Realu Oviedo si Dubovský obliekal dovedna sedem sezón na sklonku 90. rokov minulého storočia. Po príchode do veľkého tímu „Los Blancos“ však mladíkovi zo Slovenska nebolo dopriate, aby pravidelne hrával.

"Jeho rozlet v novom prostredí vtedy pribrzdila operácia kolena. V Madride a neskôr aj Oviede sa však spoznal s veľkými hráčmi ako boli súčasný tréner Španielov Luis Enrique, Iván Zamorano, Viktor Onopko, Alfonso Pérez, Carlos Cano, Manolo Sanchis, či Robert Prosinečki.

Tí všetci zdieľali so Slovákom so španielskou dušou nielen zápasové dresy, ale aj početné futbalové dobrodružstvá. Fanúšikovia Ovieda pripravili o Dubovskom dokument, ktorý sa čoskoro objaví na verejnosti," pokračovala Marca.

Peter Dubovský na osudnej dovolenke v Thajsku. Foto: Archív A. Č.
Peter Dubovský Peter Dubovský na osudnej dovolenke v Thajsku.

Jedným z najbližších ľudí počas dvoch rokov v Reale Madrid bol pre Dubovského Emilio Amavisca.

„Aj keď po čase začujem meno Peter Dubovský alebo čokoľvek o Slovensku, naskočí mi husia koža. Zápas medzi Španielmi a Slovákmi vyšiel presne na deň jeho tragickej smrti 23. júna. Azda to tak muselo byť. Ak by tu Peter bol, som si istý, žeby príkladne povzbudzoval svoju krajinu. Nech mi to tam hore odpustí, lebo ja verím, že Španielsko zvíťazí,“ uviedol dnes 50-ročný Amavisca.

Dubovský mal tú česť zažiť v Reale Madrid aj začiatok kariéry Raúla Gonzáleza, ktorý sa časom vypracoval na jedného z najlepších útočníkov španielskej reprezentačnej histórie. V 102 zápasoch za Španielsko strelil 44 gólov. V sezóne 1994/1995 sa spoločne v Reale stali majstrami Španielska.

„Peter bol futbalista s výnimočnou kvalitou. Jeho strata je aj po rokoch veľmi bolestivá. Do Realu Madrid pricestoval veľmi mladý, ale ukázal svoje kvality. Dnešok by si určite veľmi užil, keďže jeho krajina hrá proti tímu Španielska, kde sa cítil veľmi dobre a bol u nás šťastný,“ skonštatoval Raúl na adresu Dubovského.

Aj v Oviede mal Dubovský veľa kamarátov. Jedným z najlepších bol vtedajší hráč stredu poľa Iván Ania, ktorý sa už desať rokov profiluje ako tréner, aktuálne pôsobí v Algecirase v Segunda Division B.

„Peter bol ako hráč génius. Vo všetkom na ihrisku bol nadpriemerný – mal skvelú techniku, futbalovú eleganciu, dribling, rozohrávku, finálnu prihrávku, strelu a kopal aj jedenástky. Ešte sa aj vedel vyhnúť faulu, jednoducho vedel z futbalu všetko. Aj ma prekvapilo, že Real Madrid pustil taký talent do Ovieda,“ uviedol Iván Ania.

Video
K charakterovej stránke svojho kamaráta a nezabudnuteľného hráča doplnil:

"Na prvý pohľad bol trochu zvláštny a zdržanlivý. Ak ste ho však bližšie spoznali, stal sa z neho verný priateľ. Rokmi sa prehlbovalo naše kamarátstvo. Keď sme sa naposledy stretli na majstrovstvách Európy do 21 rokov v Bratislave v roku 2000, rozlúčil som sa s ním so slovami, že sa vidíme v klube. Už sme sa, žiaľ, nikdy nevideli.

Po jeho tragickej smrti sme všetci v tíme zrazu videli život úplne inak. Najbližších niekoľko mesiacov som nemohol vstúpiť do šatne a pozrieť sa na jeho miesto s vešiakom, ktoré zostali prázdne. Mal som z toho blok, keďže som vedel, že sa tam už nikdy nevráti…"

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Dubovský