Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Vo Wembley sa opäť kľačalo, jeden Rumun to odmietol. Zastal sa Kúdelu

Rumunský futbalista Nicolae Stanciu sa pred začiatkom prípravného zápasu v Anglicku nepripojil k pokľaknutiu na podporu hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží). Vyjadril tým solidaritu so spoluhráčom z pražskej Slavie Ondřejom Kúdelom, ktorý dostal 10-zápasový trest od UEFA za údajnú rasistickú urážku protihráča Glena Kamaru z Rangers.

07.06.2021 06:06
Anglicko, Rumunsko Foto: ,
Kľaciaci Angličania pred duelom proti Rumunsku.
debata (30)

Pred výkopom v Middlesbrough na trávniku pokľaklo 20 hráčov, stáť ostali len Stanciu a ďalší rumunský reprezentant Ionut Nedelcearu.

„Urobil som to, aby som ukázal solidaritu s Kúdelom, mojím spoluhráčom zo Slavie. Dostal trest bez dôkazov. Neverím, že pokľaknutie je riešenie,“ povedal rumunskej televízii dvadsaťosemročný stredopoliar, ktorého tím podľahol favorizovanému Anglicku 0:1.

Kontrolná, etická a disciplinárna komisia UEFA v apríli potrestala Kúdelu za incident z 87. minúty odvetného stretnutia osemfinále Európskej ligy v Glasgowe, ktoré Slavia vyhrala 2:0 a postúpila. Záložník Kamara potom, čo mu český stopér čosi pošepol, obvinil súpera z toho, že ho nazval opicou.

Kúdela pripustil, že fínskeho hráča tmavej pleti počastoval vulgárne, ale rasistickú urážku od začiatku popiera. Odvolacia komisia potvrdila verdikt disciplinárky, ale tridsaťštyriročný reprezentant, ktorý príde o majstrovstvá Európy, sa odvolal na Medzinárodnu športovú arbitráž (CAS) v Lausanne.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Ondřej Kúdela #Nicolea Stanciu