Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moravčík: Maradona bol futbalový básnik

Ľubomír Moravčík (55) bol oporou Československa na svetovom šampionáte v Taliansku 1990. Na ňom Argentína na čele s Maradonom obhajovala titul. Čs. futbalisti skončili vo štvrťfinále, vyradili ich Nemci, ktorí neskôr zdolali vo finále Argentínu.

27.11.2020 06:00
Diego Maradona Foto: ,
Diego Maradona v máji 1987 po zisku titulu s Neapolom.
debata (3)

Pamätáte si z tohto turnaja na Maradonu?

Príliš som ho na tomto šampionáte nesledoval. Koncentroval som sa najmä na svoje výkony a naše mužstvo. Ale toto nebol úplne Diegov šampionát. Vrcholom jeho kariéry boli majstrovstvá sveta štyri roky predtým. Bol som mladý futbalista a Maradonove kúsky som hltal ako divák. Bolo jasné, že toto je absolútna extratrieda.

Čo znamenal pre svetový futbal?

Po Pelém to bola druhá najväčšia futbalová ikona. Hráč, ktorý sa odlišoval od všetkých ostatných. Keby som to mal nejako porovnať, prvý bol Pelé, druhý Maradona, tretí Messi.

Život Diega Maradonu Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Diego Maradona na tréningu SSC Neapol.

To sú podľa vás najlepší futbalisti histórie?

Aj mnohí iní boli fantastickí, Platini, Cruyff…, ale títo traja ešte výnimočnejší. Ovplyvnili svetový futbal, obohatili ho. Dokázali inšpirovať. Maradona ukazoval neskutočné veci. To sa nedá naučiť, to musí mať človek od Boha. Bola obrovská radosť sa na to pozerať. Zobral si loptu a riešil situácie, ako nik iný.

Bol to futbalový básnik a virtuóz. V roku 1986 by Argentína nezískala titul, keby nemala Maradonu. Najväčší hráči z výborných mužstiev urobili ešte lepšie tímy. Stačí, keď si pozriete jeho akcie. Z toho sa zastavuje rozum, čo dokázať vytvoriť.

Ako vnímate jeho aféry, rôzne prešľapy…?

To môže hodnotiť ten, kto ho dobre poznal. Myslím si, že život si užil, išiel v ňom naplno. Každý niekde vyrastal, vyvíjal sa, mal okolo seba rôznych poradcov. Mám pocit, že Diego nemal pri sebe vždy najlepších ľudí. To bol jeho hlavný problém.

Veľký Diego Maradona v obrazoch Fotogaléria - 47 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi a Diego Maradona na MS 2010.

Nespočíval len v ňom, ale v prostredí, ktoré ho formovalo. Ťahali ho niekde, kde nepatril. Samozrejme, niekto môže namietať, že mohol povedať – nie. To však nie je vždy jednoduché, okolie každého veľmi ovplyvňuje, podľahne mu. Dá sa to ilustrovať aj na príklade Messiho.

V akom zmysle?

Vedie úplne iný spôsob života. Možno nežije normálnym životom, lebo je izolovaný. Ale myslím si, že počúva ľudí, ktorí mu vedia dobre poradiť. A držia ho aj pri zemi. Maradonu nemal kto. A uletel. Bol superhviezda, ležal mu futbalový svet pri nohách, to sa potom stane. Videl som ho viackrát rozprávať, počul som jeho názory, vyzeral ako normálny, dobrosrdečný, kamarátsky, otvorený typ.

Mal som pocit, že bol dobrák. Taký ľahko podľahne nástrahám. Bol emotívny, vedel sa nadchnúť, rozplakal sa. Bol trochu blázon, takému človeku stačí málo, aby uletel. Vidím to zvonka, ale myslím si, že mu trochu chýbal racionálnejší pohľad. Nič to nemení na fakte, že ako futbalista bol fenomenálny.

Pri rozlúčke s Maradonom nechýbali napäté scény Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Policajti sa snažia upokojiť ľudí, ktorí sa...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Moravčík #Diego Maradona #argentínski futbalisti #československí futbalisti