Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cigareta v ústach, automaty s Řepkom. Českú kobru krotí Guľa

Hranica medzi úspechom a zlyhaním býva tenká. Častokrát ju dotyčný ani nespozoruje. Zdenkovi Ondráškovi chýbalo len málo k tomu, aby som nesporný futbalový talent zakryl dymom z cigariet či utopil v alkohole.

20.11.2020 07:47
Zdeněk Ondrášek, Milan Škriniar Foto: ,
Zdeněk Ondrášek v súboji s Milanom Škriniarom.
debata

V stredu definitívne poslal Slovákov medzi podpriemer. Český útočník druhým gólom definitívne zlomil odpor zverencov Štefana Tarkoviča.

Kým Ondrášek sa so svojimi spoluhráčmi môžu po výhre 2:0 v poslednom kole Ligy národov tešiť na Španielov, Talianov či Belgičanov, pod Tatrami sa môžu predstaviť trpaslíci ako Gibraltár, Faerské ostrovy či Luxembursko.

„Ani neviem, ako mi to tam padlo,“ smial sa Ondrášek pred českými novinármi na margo gólu do siete Mareka Rodáka.

„Všetci sme šťastní. Vyhrali sme derby, čo je skvelá správa. Priali sme si to, ale najkrajší je postup,“ doplnil Ondrášek.

Tridsaťjedenročný útočník Plzne budí rešpekt. Pod vedením Adriána Guľu je ofenzívnou jednotkou Viktorie. Spolupráca niekdajšieho búrliváka a jedného z klubov veľkej českej trojky sa vypláca obom stranám.

„Teším sa, že som doma. Futbal v Plzni si užívam,“ povedal niekoľko týždňov po prestupe z amerického Dallasu.

Holohlavý a výrazne tetovaný zakončovateľ píše neuveriteľný príbeh. Pred ôsmimi rokmi odmietol celý rad popredných českých klubov a z Českých Budejovíc si to namieril do Nórska. Tento krok za riekou Moravou prekvapil, nebolo však vyhnutia.

Dôvodom boli problémy s alkoholom, cigaretami a automatmi. V tom čase v Dyname pôsobil aj bývalý český reprezentant a búrlivák Tomáš Řepka.

Investícia nórskeho prvoligistu z Tromsø za 300-tisíc eur sa vyplatila. Pre Ondráška však má nevyčísliteľnú hodnotu.

"Keby som zostal v Česku, ako futbalista by som už dlho nevydržal. Doma som nezarábal veľa peňazí, ťažko som sa z toho dostával. České Budějovice sa mi snažili pomôcť, ale ja som ich niekedy sklamal.

Nebol som alkoholik, ale fajčil som a k tomu občas hranie. Zabíjalo ma to. Nemôžete ísť na ihrisko s tým, komu musíte vrátiť peniaze a komu nie. Keby to takto šlo ďalej, moja kariéra by trvala tak pol roka.

„Päťdesiat percent peňazí som prehral. Namiesto toho, aby som šiel do posilňovne alebo sa chystal na tréning, som zašiel do herne. Profesionálnemu futbalu musíte dávať sto percent a u mňa to neplatilo,“ priznal Ondrášek.

Tridsaťjedenročný rodák zo Strakoníc zvíťazil nad svojimi démonmi. Je vďačný všetkým, ktorí mu v tejto očiste pomohli.

Najšokujúcejšie prestupy futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Tévez. Argentínčan opustil v roku...

„Dostal som sa z toho. život mi dal druhú šancu. Už roky som v ústach nemal cigaretu a nehádzal som peniaze do automatu. Keď ideme vonku, dáme si dve pivá a vrátime sa domov. Všetko je o pevnej vôli. Ja ju už mám,“ doplnil Ondrášek.

Spoluhráči z národného tímu prítomnosť kobry, ako Ondráška kvôli jeho tetovaniu na chrbte prezývajú, kvitujú. Hoci vzhľadom pripomína zápasníka, zdanie klame.

„Je to skromný a pokorný chlapec. Keď kobru vypustíte, ide do všetkého po hlave. Nič nevypustí. Je veľmi silný. Nebojí sa a nikdy neuhne,“ pochválil svojho spoluhráča brankár Tomáš Vaclík.

Čechom sa môže nebezpečná kobra v súboji s futbalovými veľmocami veľmi hodiť…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Adrián Guľa #Zdeněk Ondrášek