Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec neférovosti? Zaoberajú sa zmenou diskutabilného pravidla

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa bude zaoberať podnetom Európskej futbalovej únie (UEFA) na úpravu pravidla o hraní rukou.

08.11.2020 10:11
Timo Werner Foto: ,
Timo Werner z Chelsea otvára skóre zápasu proti Rennes.
debata

Dôvodom takej žiadosti je skutočnosť, že v mnohých prípadoch aktuálne pravidlo prinieslo sporné až neférové situácie, ktoré futbal neposúvali vpred.

„FIFA sa usiluje o férovosť, konzistentnosť aj transparentnosť pri prijímaní či zmenách pravidiel,“ odkázal prezident FIFA Gianni Infantino hlave UEFA Aleksandrovi Čeferinovi.

Podnetom sa bude zaoberať Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB).

„Nie je to prvýkrát, čo sa dané pravidlo stalo predmetom vášnivých diskusií. Som presvedčený, že ani naposledy. Intenzita debát v tejto oblasti len dokumentuje vášeň pre náš šport, ktorá ho robí tak príťažlivým,“ napísal Čeferin v predchádzajú­cich dňoch.

Podľa aktuálneho znenia pravidla dochádza k jeho porušeniu, ak lopta zasiahne ruku hráča v neprirodzenej pozícii.

„Nie je hanbou pripustiť, že niektoré rozhodnutia sa napriek dobrému úmyslu minú účinku a mali by byť prehodnotené,“ dodal šéf UEFA.

Zasadnutie IFAB je naplánované na november 2020 a podľa Infantina sa bude zaoberať aj uvedeným podnetom.

„Pán Čeferin správne poznamenal, že našu pozornosť by sme nemali venovať len potenciálu navrhovaných zmien, ale aj posúdeniu ich účinnosti,“ dodala hlava FIFA.

Podporovateľom zmeny je aj kouč anglického tímu FC Chelsea Frank Lampard, ktorého zverenci z tohto pravidla ťažili pri stredajšom triumf v skupinovej časti Ligy majstrov nad francúzskym Rennes.

„Je to pravidlo, ktoré sa všeobecne nepáči nikomu, kto hrá, sleduje či podporuje futbal,“ vyjadril sa Lampard.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA