Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampionáty každé dva roky? Wenger chystá veľkú futbalovú reformu

Hovoria mu profesor. Nielen vďaka nonšalantnému vystupovaniu, francúzskemu šarmu či šedinám. Arséne Wenger je futbalová kapacita. Viac ako dve dekády posúval dopredu Arsenal. A teraz chce zo svojej silnej pozície zmeniť futbal. Na nepoznanie.

26.10.2020 16:18
Slovensko - Írsko Foto: ,
Na snímke zľava hráči Írska a hráči Slovenska v baráži o postup na ME 2020.
debata (1)

Už sú to dva roky, čo opustil Londýn. A hoci nemal núdzu o ponuky vrátiť sa na trénerskú lavičku, všetky zmietol zo stola. Vlani totiž dostal ponuku stať sa šéfom rozvoja FIFA a svoje dlhoročné skúsenosti pretaviť nielen v rámci klubu, ale rovno celoplošne.

Wenger nie je veľkým fanúšikom Ligy národov. Náhrada prípravných zápasov formou súťaže krajín podobnej futbalovej výkonnosti s štvorčlenným vyvrcholením – prvé vyhralo Portugalsko – sa podľa bývalého kouča Monaka neosvedčila.

"Ľudia nevedia, čo je to za súťaž a nechápu jej systém. Musíme ju zrušiť,“ neskrýval v rozhovore pre Bild.

Čím ju však chce nahradiť? Žiaden návrat nudných prípravných zápasov, ale viac vrcholných podujatí a teda aj kvalifikácií.

"Riešením je jeden svetový a jeden európsky šampionát každé dva roky,“ prekvapil Wenger.

Najšokujúcejšie prestupy futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Tévez. Argentínčan opustil v roku...

S revolučnými myšlienkami však 71-ročný expert nekončí. Nepáči sa mu, že systém VAR momentálne počíta pri ofsajdových situáciách milimetre, ktorými útočiaci hráč presahuje toho brániaceho. Wenger s tým chce skoncovať.

"Pokiaľ by bola akákoľvek časť tela útočiaceho hráča v jednej línii s obrancom, o ofsajd by sa nejednalo. Skoncovali by sme s rozhodovaním na milimetre,“ obhajuje odvážny krok Wenger.

A to aj napriek tomu, že v praxi by útočník mohol mať pred bekom náskok celého tela. Stačilo by, keď jeho päta bude na úrovni špičky stíhajúceho beka.

Podľa rodáka zo Štrasburgu štatistiky ukazujú, že 8 z 10 vhadzovaní končí stratou lopty mužstva, ktoré loptu vhodilo späť do hry. Riešenie? Tie na obrannej polovici by sa kopali ako vo futsale.

"Vhadzovanie by mala byť výhoda, ale vy vlastne čelíte desiatim hráčom s deviatimi,“ argumentuje Wenger.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Arséne Wenger #Liga národov