Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendu Slavie viedli v Košiciach ako rušňovodiča

Do Prahy sa rodák z Bratislavy dostal veľkou okľukou. Cez Košice. V hlavnom meste Československa potom zapustil futbalové korene na trinásť rokov. A stal sa legendou zošívaných.

09.10.2020 15:00
Ján Luža Foto:
Ján Luža v drese Slavie.
debata

Dodnes má na ich štadióne dokorán otvorené dvere a na čestnej tribúne svoje miesto. K osudovému spojeniu Ján Luža a Slavia Praha prišlo pred polstoročím.

Za prestup dostal 80-tisíc korún

„Vstúpil som na ihrisko vo Vršoviciach a prvý ma stretol Franto Veselý. Vitaj medzi nami, podal mi ruku,“ popisuje Luža nástup do slavistických služieb.

„Franto bol veľká osobnosť klubu. Spriatelili sme sa a dlho sme boli aj susedia. Býval v baráku o poschodie vyššie ako ja.“

Začínal ako žiačik v bratislavskej Červenej hviezde spolu s bratmi Jánom a Jozefom Čapkovičovcami, Dušanom Keketim či inými budúcimi reprezentantmi. Keď končil v doraste, dostal ponuku z Lokomotívy Košice. Na východe prežil štyri pekné roky.

"Vtedy sme boli oficiálne amatéri, každý z nás bol niekde formálne zamestnaný. V Košiciach ma viedli v kolonke zástupca rušnovodiča, ale v živote som v lokomotíve nesedel.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Keď som prestupoval do Prahy, zinkasoval som 80-tisíc korún. To boli slušné peniaze. Za víťazstvo v lige sme brali 200 korún, keď sme prehrali, tak nič," približuje.

Bol síce obranca, ale pripísal si v kariére aj dosť gólov. Výborný zápas odohral v košickom drese práve proti Slavii. Vyhrali 2:1 a on strelil dva góly hlavou. Vtedy si ho slavisti všimli a tento zápas zavážil, že sa ako 22-ročný sťahoval na druhý koniec republiky.

Kapitán budúcich majstrov Európy

V červenobielom drese utvoril s Marešom stenu v strede obrany, na ktorej sa rozbíjali útoky Adamca, Petráša, Nehodu, Masného, Švehlíka a ďalších skvelých útočníkov. Fanúšikovia poctivého futbalistu milovali a považujú ho stále za slavistu s veľkým srdcom.

„Slovákov mali v Slavii radi. Boli sezóny, keď sme nastupovali v zostave aj štyria-piati. Spomeniem aspoň reprezentantov Pavla Biroša, ktorý nedávno zomrel či bratov Dušana a Petra Herdovcov.“

Spoľahlivé výkony mu vyniesli aj miesto v reprezentácii. Pripísal si dva štarty, oba víťazné (Luxembursko 6:0, Švédsko 2:1), v tíme s ním boli Viktor, Dobiaš, Pivarník, Kuna, Jokl a ďalší vynikajúci hráči.

„V tom čase bola obrovská konkurencia, bolo ťažké sa dostať do zostavy,“ pripomína.

Výraznou oporou sa stal v reprezentačnom tíme do 23 rokov, ktorého bol kapitán. Viedol ho v tom čase Jozef Vengloš. Československo sa stalo v roku 1972 v tejto kategórii majstrom Európy.

"Bol to veľký úspech, odohral som zápasy v kvalifikácii, ale na ďalší rok, keď šampionát vyvrcholil, som už nespĺňal vekový limit.

Ján Luža v drese Slavie. Foto: ARCHÍV JÁNA LUŽU
Ján Luža Ján Luža v drese Slavie.

Mrzí ma, že nakoniec sa mi neušla medaila a nemám nijakú spomienku a ani ocenenie na toto skvelé obdobie v mojej kariére," vraví 72-ročný Luža, ktorý v čs. lige nastúpil na 333 zápasov a dal 14 gólov.

Česká liga je kvalitnejšia

V Prahe popri futbale usilovne študoval a na Karlovej univerzite získal titul doktora práv. Po skončení kariéry sa vrátil do Bratislavy a osemnásť rokov sa živil ako podnikový právnik vo viacerých firmách.

A popri tom trénoval tímy menších klubov v meste a okolí. Pracoval aj s mladými talentami vo Venglošovej akadémii.

Pochvaľuje si, že Slavia na verných hráčov nezabúda. "Pozývajú ma na každý významnejší zápas, či na rôzne oslavy. Myslím, že ma tam stále radi vidia, čo je dobrý pocit.

Naše kluby na svoje osobnosti často zabúdajú. Minulý rok som bol na všetkých zápasoch Slavie v Lige majstrov, škoda, že teraz sa do skupiny nedostala. Odišiel Souček, tím sa oslabil. Viem, že v klube vládne sklamanie, rátali s tým, že si opäť zahrajú v prestížnej súťaži."

Luža dodáva, že má možnosť porovnávať. "Český futbal má teraz tri tímy v skupinách Európskej ligy, my ani jedno. To je častý obraz.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

Česká liga je kvalitnejšia, zaujímavejšia, v tímoch pôsobí veľa domácich hráčov, majú v nich jasnú prevahu.

Mnohí majú miesto aj v reprezentácii a ešte si pamätáme, ako ľahko si minulý mesiac poradili s naším národným tímom na Tehelnom poli."

Pred včerajším zápasom s Írskom mal trochu obavy. "Bodaj by som sa mýlil. Bude to ťažký boj, vidím to na remízu, potom sa uvidí. Neviem, kto dá v našom tíme gól.

Boženík mi naposledy pripadal vpredu veľmi osamotený. Chytil sa Schranz, držím mu palce, bol som jeho tréner, keď začínal v Interi ako sedemročný.

Aj Ligu národov sme zle rozohrali a myslím si, že rest z úvodu už nedobehneme," vyslovil Luža prognózu pred najbližšími zápasmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Legenda #Ján Luža