Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyslobodenie pre všetkých. Čišovského blízky popísal posledné dni obrancu

Obrovské trápenie. Takto by sa dalo nazvať nielen posledných šesť rokov života bývalého slovenského reprezentanta Mariána Čišovského, ale obzvlášť jeho posledné dni.

02.07.2020 12:18
Marián Čišovský Foto:
Marián Čišovský.
debata (10)

Pre český portál CNN Prima NEWS opísal posledné chvíle života niekdajšieho obrancu Humenného, Interu Bratislava, Artmedie Petržalka, či Viktorie Plzeň, jeho blízky.

„Posledné mesiace to už bolo pre všetkých veľmi, veľmi kruté. Marián už nemohol vôbec nič. Len ležal a žmurkal očami. Je strašné, čo poviem, ale pre všetkých je to svojím spôsobom vyslobodenie. Všetci si prežili doslova peklo,“ opísal zdroj, ktorý z dôvodu piety nechcel zverejniť svoje meno.

„Posledné štádium bolo veľmi dlhé. Skláňam sa pred ním, ako to zvládal, skláňam sa aj pred jeho manželkou Martinou, ktorá sa o neho do posledného okamihu života starala s neskutočnou láskou a obetavosťou,“ do­dal.

Marián Čišovský (1979 - 2020) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Marián Čišovský v súboji so Švédom Olom...

Marián Čišovský poslednýkrát vydýchol v nedeľu ráno, šesť rokov potom, ako mu diagnostikovali zákernú chorobu – ALS – Amyotrofickú laterálnu sklerózu. Posledná rozlúčka s ním bude v piatok v Plzni. Očakáva sa – keďže je verejná – že na ňu dorazia davy fanúšikov.

Amyotrofická laterálna skleróza (skratka ALS, známa aj ako Lou Gehrigova choroba alebo choroba motoneurónov) je progresívne, smrteľné, neurodegeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy, ktorého výsledkom je degenerácia a strata mozgových a miechových motoneurónov, teda buniek centrálnej nervovej sústavy, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby.

Kvôli tomu dochádza k postupnej svalovej slabosti až atrofii. Mozog nakoniec nie je schopný ovládať väčšinu svalov a pacient zostáva paralyzovaný, pri zachovaní psychických a mentálnych schopností.

Športovci, ktorí zvádzali boj s ALS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Steve Gleason bol hráčom amerického futbalu....

Prvým známym športovcov, o ktorom sa vedeli, že trpí týmto ochorením, bol slávny americký bejzbalista Lou Gehrig. Práve po ňom dnes mnohí ALS nazývajú aj Lou Gehrigovou chorobou.

Denník Pravda v sobotňajšej prílohe Víkend prinesie dvojstranu venovanú Mariánovi Čišovskému. Okrem spomienok trénera Jozefa Bubenka a bývalého spoluhráča Michala Ďuriša sa dočítate aj o Lou Gehrigovi, či holandskom futbalistovu Fernandovi Ricksenovi, ktorý podľahol tejto zákernej chorobe vlani.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Čišovský #ALS