Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoluhráči smútia za Čišovským: Stratili sme kamaráta a bojovníka

"Dnes je ten najsmutnejší deň. S ťažkým srdcom musíme oznámiť, že nás navždy opustil Marián Čišovský," informoval na sociálnych sieťach český klub Viktoria Plzeň, ktorej dres Čišovský obliekal v rokoch 2011–2014.

28.06.2020 10:43
debata
Marián Čišovský takto oslavoval so spoluhráčmi... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Čišovský, Viktoria Plzeň Marián Čišovský takto oslavoval so spoluhráčmi postup Plzne cez Neapol do osemfinále Európskej ligy v roku 2013.

Niekdajší reprezentačný obranca odštartoval profesionálnu kariéru v roku 1996 v Humennom. O tri roky neskôr zamieril do Interu Bratislava (1999–2004), s ktorým získal dva majstrovské tituly a dvakrát vyhral Slovenský pohár.

Po pôsobení v Žiline (2004–2005) prestúpil do Artmedie Petržalka, s ktorou vybojoval v sezóne 2007/2008 domáci titul.

Následne si prvýkrát vyskúšal zahraničný angažmán, v rokoch 2008–2011 hral za rumunský klub Politehnica Temešvár.

Od roku 2011 obliekal dres Plzne. S Viktoriou dvakrát získal majstrovskú trofej a zahral si aj Ligu majstrov. V národnom tíme zaznamenal 15 štartov, v roku 2000 sa predstavil na OH v Sydney, o účasť na MS 2010 v JAR ho pripravilo zranenie.

V roku 2014 mu diagnostikovali ALS. Lekári odhalili zákernú chorobu po tom, čo Čišovského vyradilo z hry zranené koleno a nedobre sa hojilo.

Marián Čišovský (1979 - 2020) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Marián Čišovský v súboji so Švédom Olom...

Amyotrofická laterálna skleróza mu ničila bunky centrálnej nervovej sústavy a viedla k strate schopnosti ovládať svalstvo. V nedeľu svoj boj s ťažkou chorobou prehral.

„Odišiel legendárny obranca a fantastický človek,“ napísal na sociálnej sieti Čišovského spoluhráč z Viktorie David Limberský.

„Ďakujem Ti za všetko,“ reagoval Pavel Horváth. „Stratili sme kamaráta a bojovníka. Je mi smutno, temno.“

Čišovského si pripomenul aj FK Humenné, v ktorom vstúpil do profesionálneho futbal, prostredníctvom facebooku:

„Odpočívaj v pokoji Čišo, nikdy nezabudneme! Ďakujeme Ti za všetko. Rodine vyslovujeme úprimnú sústrasť.“ Bokom nezostali ani Žilina či Petržalka a rodine tiež vyslovili úprimnú sústrasť.

Pamiatku slovenského obrancu si však uctili aj konkurenti.

„Toto je moment, keď si uvedomíte, že sú dôležitejšie veci ako góly, rivalita a vzájomné zápasy. Slavia vyjadruje úprimnú sústrasť rodine aj všetkým priateľom Mariána Čišovského,“ napísala na twitteri Slavia Praha a kondoloval aj nedeľný súper Plzne Sparta Praha:

„S hlbokým smútkom sme prijali správu o smrti Mariána Čišovského. S krutou chorobou bojoval statočne a odhodlane, presne tak, ako sme ho poznali aj na ihrisku. Česť jeho pamiatke. Úprimnú sústrasť a veľa síl jeho rodine, spoluhráčom a fanúšikom.“

Uhrin: Nemal jediné mínus

V kariére Mariána Čišovského hral dôležitú úlohu hneď na dvoch miestach. Dušan Uhrin ml. čerstvo zosnulého skvelého slovenského futbalistu dotiahol v roku 2008 do rumunského Temešváru a o päť rokov neskôr ho trénoval vo Viktorii Plzeň.

"Do Rumunska som ho priviedol zo Slovenska, kde hral na pozícii pravého stredopoliara. Spravil som z neho stopéra a on sa okamžite dostal do najlepšej jedenástky rumunskej ligy.

Potom sme sa opäť zišli v Plzni, kde sme časom zistili, že sa s ním niečo deje. A prognóza nebola priaznivá," uviedol Uhrin ml, cituje ho web isport.blesk.cz.

Čišovskému zistili zákernú chorobu ALS v roku 2014 a šesť rokov s ňou statočne bojoval. Podľahol jej v nedeľu 28. júna 2020 vo veku 40 rokov.

„Poznal som celú jeho rodinu, aj preto ma to veľmi zasiahlo. Je to príšerná správa. Marián bol vynikajúca futbalista aj človek. Bol charakterný aj inteligentný. Nemám jediné mínus, čo by som o ňom povedal. Som zdrvený,“ doplnil 52-ročný Uhrin ml, ktorý bude v budúcej sezóne trénovať rumunský klub CS Gaz Metan Medias.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Odchází kamarád, bojovník. Je mi smutno, temno... Děkuju Ti za vše! . . #28

Príspevok, ktorý zdieľa Pavel Horváth (@pavel10horvath),

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #futbal #Marián Čišovský