Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvadsať rokov veľkej bolesti. Dubovského mama sa s ňou naučila žiť

Na prelome tisícročí nebol úplne vo svojej koži. V máji 2000 dorazil z Ovieda a v drese národného tímu nastúpil proti Saudskej Arábii v Nitre. "Cítim sa psychicky na dne," priznal sa mimo televíznych kamier Peter Dubovský.

23.06.2020 06:00
Peter Dubovsky, matka, izba, Foto: ,
Matka Petra Dubovského Darina ukazuje nezmenenú izbu po synovi.
debata

Výnimočný futbalový talent mal za sebou ďalšiu ťažkú sezónu. Prenasledovali ho zranenia a opäť bojoval o miesto v základnej zostave. Ako kedysi dva roky v Reale Madrid, kde pôsobil ako prvý a zatiaľ aj posledný slovenský futbalista.

Táto slávna kapitola bola pre neho dávno uzavretá. V neveľkom meste na severe Španielska pôsobil už päť rokov.

„Musím si poriadne oddýchnuť. Odchádzam na dovolenku do Thajska,“ vravel. Dohodli sme sa, že hneď po návrate si nájde čas na väčší rozhovor. Prvý raz sa stalo, že slovo nedodržal. Osud s ním hral krutú hru. Pod thajskými vodopádmi si na neho počkala smrť. Mal len dvadsaťosem rokov.

Peter rád cestoval. Miloval nielen futbal, ale aj fotografovanie. Na túto vášeň 23. júna 2000 doplatil.

VIDEO: Matka Petra Dubovského spomína na syna (vysielané 20. 2. 2020
Video

Mama Darina Dubovská má stále pred očami, ako sa balil na cestu do Ázie. Nebola to výnimočná situácia. Peter bol takmer stále na cestách. Akoby kočovného života, ktorý jeho kariéra prinášala, nemal dosť. Lákali ho nové krajiny, vyberal si exotické destinácie, rád ich spoznával. Pred Thajskom navštívil USA, ešte predtým Mexiko…

V ten deň sa však stalo čosi nezvyčajné. Z krku si dal nečakane dole medailón, ktorý nosil stále. A zavesil ho na skrinku vo svojej izbe v bratislavskom byte v Ružinove.

„Prekážal by mi, keď budem plávať,“ vysvetlil mame, keď sa čudovala, že si ho neberie so sebou.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

„Keby ho mal, možno by ešte žil,“ povzdychne si neraz Darina Dubovská.

Peter odletel na thajskú dovolenku s partnerkou Auréliou. Spoločnosť im robili aj brat Ivan s manželkou. Práve starší brat cestu navrhol. Na nešťastí, ktoré nasledovalo, nemá nijaký podiel, ale mama Darina sa domnieva, že ho stále prenasledujú výčitky.

„Ale je to len môj pocit. O tom, čo sa stalo v Thajsku, sa u nás nikdy nehovorilo, nejatríme staré rany,“ potlačí slzy.

Je to trinásta komnata ich rodiny. Od smrti milovaného syna ubehlo dnes dvadsať rokov. To je už dosť dlho na to, aby milosrdný čas otupil obrovskú bolesť. Naučila sa s ňou žiť. Ale s tragédiou sa nikdy nezmierila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Dubovský #Darina Dubovská