Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď Čechov rozzúril Fantomas s píšťaľkou. Na Collinovu hlavu kreslili terče

Pre fanúšikov bol známy podobne ako futbalové hviezdy. Nie je veľa iných rozhodcov, ktorých by ste na trávniku v momente spoznali. V prípade Pierluigiho Collinu to nebolo to len holou hlavou, za ktorú mohla alopécia (choroba spôsobujúca vypadávanie vlasov), ale aj vďaka výrazným gestám a pamätným zápasom, ktoré viedol.

11.06.2020 21:31
debata
Pierluigi Collina. Foto: SITA/AP, JAVIER AMADO
Pierluigi Collina Pierluigi Collina.

Talianska legenda však nemala len obdivovateľov. Pred 20 rokmi, 11. júna 2000, mali energického rodáka z Bologne českí fanúšikovia v zuboch.

Teda, drvivá väčšina z nich. Mohla za to odpískaná penalta, po ktorej zverenci Jozefa Chovanca prehrali vo svojom úvodnom zápase majstrovstiev Európy s Holandskom 0:1.

Prísny verdikt

Česi boli na turnaji obhajcami strieborných medailí, na úvod bojov v skupine ich čakal duel s nádhernej 50-tisícovej aréne v Amsterdame proti domácim.

V 88. minúte za nerozhodného stavu poslal Marc Overmars center do šestnástky, v ktorej prišlo k súboju Jiřího Němca a Ronalda de Boera.

Po menšom naťahovaní druhý menovaný zrazu letel vzduchom a neďaleko stojaci Collina neváhal – odpískal pokutový kop.

VIDEO: Kontroverzný verdikt Collinu proti Česku

Český stredopoliar síce zľahka pridržal Holanďana za dres, no bol to prísny verdikt, na čom sa zhodli aj nezainteresovaní odborníci. Aj De Boer sa neskôr priznal, že pád prifilmoval.

Brankár Pavel Srníček sa chytal za hlavu a nekompromisnému arbitrovi ukazoval znak fair play na drese, hviezdny Pavel Nedvěd, ktorý už pred inkriminovaným zápasom neskrýval obavy z Collinu, spadol na kolená a prosil o milosť. Nepomohlo to. Frank de Boer, dvojča faulovaného hráča, penaltu premenil.

Komisia rozhodcov ho podporila

V závere ešte Česi zahodili šancu a emócie vybuchli aj na ich lavičke, Collina k nej pribehol a udelil červenú kartu Radoslavovi Látalovi.

„Futbal je v tomto zákerný. Snažíte sa hodinu a pol a zrazu je v okamihu všetko preč. A váš osud má pritom v rukách niekto iný,“ posťažoval sa pre české médiá Srníček.

Nájdu sa však aj fanúšikovia, dokonca i českí, ktorí verdikt považujú za správny. Za Collinu sa postavila aj komisia rozhodcov.

Priaznivci v druhej, nespokojnej skupine však výrazne prevažovali. A krivdu viacerí pociťujú aj po dvoch desaťročiach.

Collina si po stretnutí z ich strany vyslúžil viacero prezývok – Mimozemšťan, UFO, E.T., lebkoun, Fantomas či inšpektor Kojak.

Priaznivci spoza rieky Morava vytvorili obrázky s Talianom, ktorému umiestnili do stredu čela terč. Zastrel si svojho Collinu, znelo v titulku pri takomto portréte.

Nás Čechov nemá rád

„Nikdy v živote som nezažil väčšiu beznádej. V prvom momente som uvažoval, že okamžite skončím s futbalom,“ prelomil mlčanie po troch dňoch od zápasu jeden z hlavných aktérov situácie, kapitán tímu Němec.

Pierluigi Collina bol neskôr aj šéfom rozhodcov... Foto: SITA/AP, Ennio Leanza
Pierluigi Collina Pierluigi Collina bol neskôr aj šéfom rozhodcov UEFA.

Z trávnika odchádzal podopierajúc sa s Nedvědom, ktorý o Collinovi povedal: „Po každom zápase si hovorím, že ho už nechcem vidieť. Nás Čechov nemá rád.“

O nádej minimálne zopakovať druhú priečku z ME 1996 pripravila český tím tesná prehra 1:2 s úradujúcimi majstrami sveta Francúzmi v ďalšom zápase.

Keďže Dáni padli s Holanďanmi, bolo jasné, že Česi zo skupiny nepostúpia. S turnajom sa rozlúčili víťazstvom nad Dánskom 2:0.

Dnes 60-ročný Collina viedol posledný súťažný zápas 24. augusta 2005. Po ňom sa začal sa venovať podnikaniu vo finančníctve, bol aj šéfom rozhodcovskej komisie FIFA.

Štadióny s najlepšou atmosférou (France Football) Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
30. Millerntor-Stadion - St. Pauli.
debata chyba
Viac na túto tému: #Pierluigi Collina #českí futbalisti #holandskí futbalisti #ME 2000 vo futbale