Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Banks, ty šťastný bastard! Srandista poprel zákony fyziky

Na začiatku zarábal tri libry týždenne. Predali ho za sedem tisíc do Leicestru. Vraj to bol pre Chesterfield vynikajúci obchod. Pelé si o jedenásť rokov neskôr v Mexiku myslel, že uhladený rodák zo Sheffieldu je už prekonaný. Lenže džentlmen z bránkovej čiary bol proti.

21.05.2020 11:02
Anglicko Futbal Banks brankár úmrtie 81 Pelé Foto: ,
Brazílska futbalová legenda Pelé (vpravo) a bývalý brankár anglickej futbalovej reprezentácie Gordon Banks.
debata

Dodnes sa vedú debaty o tom, ako to dokázal. Hlavný hrdina azda najlepšieho brankárskeho zákroku všetkých čias z MS 1970 – Gordon Banks – má vlastnú teóriu…

"Keď lopta dopadla pred čiaru, povedal som si: Banksy, ty šťastný bastard!“ vravel pre The Guardian Banks – hlavný dôvod triumfu Angličanov na MS štyri roky predtým na domácej pôde. Pre Albion bol prvým i nateraz posledným.

Zabili mu postihnutého brata

Detstvo v robotníckej štvrti Sheffieldu nie je ako vystrihnuté z rozprávkovej knižky. Banksov otec hľadal cestu, ako rodine prilepšiť. Rozbehol – vtedy nelegálnu – stávkovú kanceláriu. Chudoba bola preč, lenže ľahko zarobené peniaze si vybrali až príliš krutú daň.

Najlepší brankári histórie

Hovorí sa, že sú iní. Svojskí, menej spoločenskí, uzavretejší – dá sa to nazvať všelijako. Hoci na ihrisku majú ešte desať spoluhráčov, aj tak zostávajú samotármi.

Futbaloví brankári to nemajú v živote ľahké. Buď napravujú chyby kamarátov behajúcich pred nimi, alebo sa snažia im to na bránkovej čiare nepokaziť a ak sa podarí, priviesť súperov do zúfalstva.

V desaťdielnom seriáli vám postupne predstavíme mužov, ktorým sa to darilo najlepšie.

Vo štvrtej časti vám vyrozprávame príbeh autora najlepšieho brankárskeho zákroku storočia Gordona Banksa. V nasledujúcom dieli vám priblížime kariéru SuperDina – Dina Zoffa.

Jedného dňa sa do obchodíku vlámali zlodeji, vzali tržbu a zmlátili Banksovho zdravotne postihnutého brata. Zraneniam o niekoľko týždňov na to podľahol.

Gordona táto udalosť poriadne vzala. V pätnástich sa rozhodol, že sekne so školou a zamestnal sa v tamojšej bani na ťažbu uhlia. Ani len netušil, že mu čierna hornina pomôže stať sa legendou, majstrom sveta i priateľom najlepšieho futbalistu histórie Pelého.

Svalnatému chlapcovi v tom nezabránili ani prvé dva nevydarené zápasy. Tamojšiemu amatérskemu tímu chýbal brankár. Tréner si Banksa všimol v hľadisku, postavil ho do bránky a nechal ho vytrpieť si debakel 2:12 i prehru 1:3. Aj napriek tomu dostal od Chesterfieldu šan­cu.

"Odchytaj šesť zápasov a uvidíme, či sa zo skúšky stane zmluva,“ vypočul si v marci 1953.

Banks uspel. Podpísal kontrakt s týždennou gážou tri libry a v nasledujúcej sezóne ako brankár najslabšieho mužstva ligy inkasoval 122 gólov. O rok neskôr sa však vrátil z vojny, vystrábil sa zo zlomeniny lakťa a vyhral s Chesterfieldom mládežnícky FA Cup proti Manchestru United.

Po titule prišiel šok

V dnešnom futbale je tréner brankárov samozrejmosťou. V päťdesiatych rokoch minulého storočia by ste tento pojem v slovníku hľadali márne. Banksovi nezostalo nič iné, len sa stať samoukom. A tak sa z kedysi nečinne stojaceho a tichého čudáka stával líder, ktorý poriadne cepoval svojich obrancov.

V roku 1959 to zaregistroval aj kouč prvoligového Leicestru City Matt Gillies. Nechápal, prečo si Banksa dovtedy nikto nevšimol. Poslal Chesterfieldu neodolateľných sedem tisíc libier, päťnásobne mu zdvihol plat (na 15 libier týždenne) a otvoril mu dvere medzi elitu.

"Leicester bol naozaj iný svet,“ pripustil Banks.

Možno myslel aj to, že ako konkurentov mal hneď päticu ďalších gólmanov. Začínal ako dvojka, chytal za béčko, ale keď jasnú jednotku Dava MacLarena postihol úpadok formy, tréner ukázal na Banksa. Skončilo sa to takmer tromi stovkami odchytaných zápasov v drese The Foxes.

Keď sa chystal na svetový šampionát v roku 1966, mali Angličania od domáceho výberu veľké nároky. To im ostalo dodnes. Rozdiel je iba v tom, že vtedy sa stali zaslúžene majstrami sveta a momentálne je im táto méta vzdialená…

Banks inkasoval v prvých piatich stretnutiach na MS iba jediný gól. Aj to v semifinále proti Portugalsku z pokutového kopu od Eusébia. Vo finále zdolali Angličania Nemecko 4:2 a Banksa vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja.

"Tým, že zamkol bránu, bol kľúčom k anglickému triumfu,“ chválili Banksa tamojšie noviny.

Vtedy ani len netušili, že čoskoro budú informovať o prekvapujúcom prestupe majstra sveta z Leicestru do Stoke City…

"Vedenie a ja si myslíme, že to najlepšie máš už za sebou,“ vypočul si od Gilliesa.

Opäť s Banskom zaob chádzali ako s handrou a znova sa ťažko skúšaný 185 centimetrov vysoký brankár z toho oklepal.

Pelé už kričal gól. Zbytočne

Banks musel uvoľniť miesto vtedy neznámemu a veľmi talentovanému mladíkovi Petrovi Shiltonovi. Angličania neskôr z jeho kumštu ťažili aj na medzinárodnej scéne. Ešte predtým však videli v podaní Banksa niečo, čomu neverili okrem Pelého ani fyzici. Vraj v skupinovom zápase Anglicko – Brazília (0:1) na MS 1970 poprel zákroky, ktoré sú pre nich posvätné.

"Ako útočník vždy chcete ideálne trafiť loptu. Presne to som cítil v momente, ako som poslal hlavičku od zeme do bránky Anglicka. Bol som pripravený oslavovať,“ priznal Pelé.

"Dokonca som počul, ako kričí gól,“ doplnil priateľa Banks.

Brazílsky majster sa síce tešil z víťazstva nad obhajcami titulu, ale Banks proti nemu vytiahol zákrok storočia. Center z pravej strany poslal Pelé od zeme dole k Banksovej pravej ruke. A začal zdvíhať ruky nad hlavu…

"Chytať loptu dole je najťažšia úloha. Bola to prudká a presná hlavička. Bol som ďaleko od žrde, nedostal by som sa tam včas. Musel som ísť lopte naproti a odhadnúť jej rýchlosť i odskok. Bol to skvelý moment proti najlepšiemu futbalistovi i mužstvu v dejinách,“ opísal Banks.

Ani potom sa galeje legendy Stoke – s ktorým vyhral jedinú trofej v klubovej histórii – neskončili. V roku 1973 prišiel pri autonehode o oko a musel na štyri roky prerušiť kariéru. Keď sa vrátil, aj napriek značnému hendikepu bol v severoamerickej národnej lige vyhlásený za najlepšieho brankára sezóny.

Banks sa 50. výročia svojho slávneho zákroku zo 7. júna 1970 nedožil. Zomrel vlani vo februári na rakovinu obličiek. Svet prišiel o fantastického brankára, Pelé o kamaráta.

"Priateľu, doteraz neviem, ako si to vtedy chytil. Už som videl loptu v sieti, ale zrazu prišiel modrý prízrak a moju oslavu prerušil. Prišiel z ničoho nič a dokázal niečo nemožné. Odpočívaj v pokoji magický brankár a dobrý človek,“ napísal vtedy Pelé na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Gordon Banks #najlepší brankári