Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ohúrila ho NBA i pokora Tysona. Slovák si žije americký sen

Tú myšlienku mal v hlave už od detstva. Lenže túžba po slávnych futbalových štadiónoch, krásnych góloch či fantastických prihrávkach nestačí. To je azda iba zlomok celej skladačky, hoci veľmi dôležitý.

19.05.2020 19:50
debata
Ján Greguš v súboji s Christian Ramirézom z... Foto: SITA/AP, Michael Wyke
Ján Greguš Ján Greguš v súboji s Christian Ramirézom z Dynama Houston.

Ján Greguš chcel byť vždy profesionálnym futbalistom. A nebyť materského klubu v rodnej Nitre, zrejme by sme o ňom toľko nepočuli.

„Vďačím mu za mnohé,“ priznáva 26-násobný slovenský reprezentant s nevídanou futbalovou cestou. „Je skutočne zaujímavá,“ neskrýva.

Najskôr futbal, potom kultúra

Už ako chlapec sa pod Zoborom začal pod vedením otca učiť futbalovú abecedu. Tréneri sa striedali, šikovný stredopoliar rástol a v sedemnástich za trénera Ivana Galáda dostal ponuku, ktorá sa odmietala len ťažko.

„Baník bol vtedy pojem a česká liga kvalitnejšia ako slovenská. Ostrava bola z Nitry zhruba tri hodiny autom. Tak som podpísal profesionálnu zmluvu a začal diaľkovo dokončovať strednú školu. Odvtedy som poriadne rozlietaný po svete,“ vysvetľuje Greguš.

Pred jedenástimi rokmi si odbil premiéru medzi seniormi ako hráč Nitry. Ani len netušil, že odvtedy sa doma ukáže už len ako legionár. Postupne si musel zvykať nielen na podobnú českú kultúru, ale aj na anglické počasie, dánsku mentalitu a americkú slobodu.

„Nepozeral som sa na to, či kultúra na mňa vplýva alebo nie. Najdôležitejšie bolo, aby som sa zžil s tímom a podával čo najlepšie výkony. Tak to bolo v každom mužstve, v ktorom som pôsobil,“ ozrejmuje.

Greguš sa po tri a pol roku sťahoval z Bazalov na ročné hosťovanie do Boltonu. V drese Wanderers, ktorí predtým zostúpili z Premier League, však šancu nedostal a po 14 štartoch za rezervu sa vrátil do Ostravy. Neskôr si urobil meno v Jablonci, odkiaľ sa pobral do Kodane. Ako opora tamojšieho FC 1. januára 2019 oficiálne prestúpil do Minnesoty United.

TOP 10 najhorších prestupov všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Gascoigne z Newcastlu do Tottenhamu v...

„Každé miesto, kde som hral, malo niečo do seba. V Anglicku stále nepršalo, v Minnesote nie je vkuse zima. V Boltone som zažil najteplejšie leto za sto rokov. Letá sú nádherné aj v Minneapolise. Býva tu viac ako 30 stupňov Celzia,“ spomína.

Na tréningu ako Darth Vader

V sezóne 2016/17 oslavoval v Kodani double. Do dánskej metropoly prišiel vyhratý z Jablonca, na severe Európy mu to sadlo ako uliate. Po troch rokoch však cítil, že to chce zmenu. Ozvalo sa viacero záujemcov, ale Greguš si vybral Minnesotu.

Prečo?

„Prejavila najväčší záujem. Rozprával som sa s trénerom aj vedením. Vtedy som nemohol tušiť, že to bude dobrá voľba, ale mal som z toho dobrý pocit. Navyše, nemala problém Kodani zaplatiť viac ako tri milióny eur. Rozprával som sa o tom aj s Albertom Rusnákom, ktorý je v Salt Lake City, ale rozhodol by som sa pre Minnesotu aj bez toho,“ konštatuje.

V Minnesote je oporou. Kope rohové, priame aj pokutové kopy. Od príchodu v januári 2019 vynechal iba päť stretnutí zo 41, dovedna strelil štyri góly a na dvanásť prihral.

„Kedysi sem veľkí hráči z Európy chodili dokončiť kariéry. Už to neplatí. Je tu množstvo talentovaných hráčov, súťaž má svoju kvalitu,“ hodnotí.

Greguš sa so spoluhráčmi pomaly pripravuje na reštart Major League Soccer. Už týždeň trénuje v skupinkách po osem hráčov. Keď sa na jednom z tréningov objavil, poriadne pobavil.

„Mal som si zobrať niečo na ochranu tváre. Doma mi ostala maska postavy z Hviezdnych vojen Dartha Vadera z minuloročného Halloweenu, tak si hovorím prečo nie?“ smeje sa Greguš.

Jordan ako vzor

Američania majú pripravených viacero možností, ako MLS vrátiť späť na trávniky. Akousi generálkou by mal byť turnaj v druhej polovici júna na Floride. Tímy rozdelia do skupín, z postupujúcich vzíde víťaz vyraďovacej fázy. Všetko by sa odohrávalo za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení – bez divákov, v izolácii, za pravidelného testovania.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#tb gr8 memory meeting and talking to The one and only @miketyson

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Gregus (@janogregus),

„Ešte to však nie je oficiálne,“ pritakáva Greguš.

Futbalistov v Európe lákajú štarty v top piatich ligách, kvalita tureckej či holandskej súťaže. USA však ponúka okrem futbalu aj nadstavbu, ktorou sa nemôže pýšiť žiadna krajina starého kontinentu.

„Amerika je krajina neobmedzených možností,“ potvrdzuje.

Hoci pandémiu koronavírusu nezvládajú Spojené štáty najlepšie, podľa Greguša má prezident Donald Trump stále množstvo fanúšikov.

„Do politiky nevidím. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí ho zbožňujú a naopak. V Minnesote to nie je také zlé. O týždeň majú postupne otvárať všetky prevádzky a nebude nutné dodržiavať medzi sebou odstupy,“ dopĺňa.

Neobmedzené možnosti mu ponúkli aj stretnutie napríklad s boxerskou legendou Mikom Tysonom či pravidelné navštevovanie zápasov basketbalovej NBA. Sleduje ju aj vďaka najlepšiemu hráčovi spod deravých košov – Michaelovi Jordanovi.

„Jordan bol vzorom pre mnohých, aj pre mňa. Úžasný atlét, akurát som v nedeľu dopozeral poslednú časť dokumentu The Last Dance. Bol som sa pozrieť aj na zápasy Minnesoty Timberwolves. Vždy, keď mám čas a hrajú na domácej palubovke, idem im fandiť.“

Verí, že sa Tyson skutočne vráti do ringu?

„Uvidíme. Hovoril niečo o exhibíciách. Je to legenda. Všetci si myslia, že je nemilosrdný a neviem čo ešte… Keď sa s vami rozpráva, je úžasné, koľko z neho ide pokory. Rád čítam knihy a prelúskal som aj tie jeho. Boli výborné,“ uzatvára 29-ročný Greguš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Greguš