Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mačku z NSR obdivovali všetci. Panenka ju zosmiešnil

Narodil sa v čase, kedy Nemecko už začalo platiť daň za zverstvá, ktoré vo svete rozpútal jeho vodca Adolf Hitler. Vďaka svojmu humoru sa stal obľúbeným spoluhráčom i protihráčom. Teda - nie pre útočníkov súpera.

17.05.2020 08:11
debata (11)

Sepp Maier kariéru ukončil pred 40 rokmi. Celých dvadsať rokov 1960 – 1980 bol verný Bayernu Mníchov ako strážca jeho svätyne. A ďalšie dve dekády dával rady nádejníkom v nemeckej reprezentácii i bavorskom veľkoklube. Jedným z nich bol napríklad Der Titan – Oliver Kahn.

„Nestratil by sa ani dnes. Jeho reflexy a pohyb boli v tom čase nevídané. Dať mu gól bolo nesmierne náročné,“ spomína na Maiera Pelé.

Nie divu, že má prezývku mačka. Definitívne mu prischla, keď v roku 1976 získal tretiu trofej pre víťaza predchodcu Ligy majstrov v rade.

V rukaviciach ako Mickey Mouse

Najlepším strelcom finále Ligy majstrov je Cristiano Ronaldo. Portugalčan v drese Manchestru United a Realu Madrid prekonal súperových brankárov dovedna štyrikrát.

Najlepší brankári histórie

Hovorí sa, že sú iní. Svojskí, menej spoločenskí, uzavretejší – dá sa to nazvať všelijako. Hoci na ihrisku majú ešte desať spoluhráčov, aj tak zostávajú samotármi.

Futbaloví brankári to nemajú v živote ľahké. Buď napravujú chyby kamarátov behajúcich pred nimi, alebo sa snažia im to na bránkovej čiare nepokaziť a ak sa podarí, priviesť súperov do zúfalstva.

V desaťdielnom seriáli vám postupne predstavíme mužov, ktorým sa to darilo najlepšie.

V druhej časti vám vyrozprávame príbeh pioniera moderného brankárskeho prejavu Seppa Maiera. V nasledujúcom vám priblížime osud Iva Viktora – legendy z Moravy, ktorú nebavil futbal.

Podobne úctyhodnú štatistiku má aj Maier. V štyroch finálových stretnutiach Európskeho pohára – triumf nad Atléticom v roku 1974 sa zrodil po dvojzápase – inkasoval jediný gól. Doteraz sa žiadnemu brankárovi nepodarilo niečo také.

Výpočet úspechov nonšalantného džentlmena z Bavorska je ohromujúci. Okrem troch triumfov v Lige majstrov, je majstrom sveta i Európy. Má štyri nemecké tituly i a rovnaký počet tamojších domácich pohárov.

Maier bol pionierom moderného brankára. Čo myslel Pelé slovami, že by sa nestratil ani dnes?

Poukazoval napríklad na jeho reflexy, za ktoré by sa nehanbil ani Gianluigi Buffon. Maier čítal hru ako Jan Oblak. Rozohrával podobne ako jeho dnešní reprezentační nasledovníci – Manuel Neuer či Marc-André Ter Stegen.

Ba čo viac – legendárny brankár a neskôr tréner ako prvý použil rukavice, ktoré nekopírovali jeho ruku. Firma Reusch mu ich urobila na mieru a o „číslo“ väčšie…

Mačka z Anzingu, kde prežila časť svojej mladosti, vďaka nim dokázala vytesniť mimo bránku strely, ktoré mali gólové parametre.

„Smiali sa mi, že vyzerám ako Mickey Mouse, ale nakoniec som sa smial ja,“ spomínal Maier.

Kačka mu dala lekciu

V roku 1980 ukončil kariéru. V 36 rokoch to označil za neplánovaný krok.

„Budem chytať, až kým mi na kolenách nezačne rásť mach,“ vravel s tradičnou dávkou humoru.

Lenže v roku 1979 bol po autonehode nútený uzavrieť úspešnú kapitolu a vrhnúť sa na trénovanie. Tri roky predtým zažil dva momenty, ktoré sa navždy spájajú s jeho kariérou.

Pätnásteho mája 1976 hral Bayern s Bochumom. Favorit bol jasný a tak to na ihrisku aj vyzeralo. Maier nemal veľa práce, vo svojej šestnástke sa nudil.

Ničnerobenie prerušil nečakaný hosť. Na ihrisko si našla cestu kačka a tak sa slávna mačka snažila chytiť ju.

Ako to dopadlo?

Neúspešne. Kačka prešla Maierovi pomedzi nohy a dala mu jasličky.

„Vidíte, poradil som si so strelcami a ich pokusmi, ale s kačkou nie,“ vtipkoval Maier.

Panenkovi už odpustil

O niekoľko týždňov sa vybral na majstrovstvá Európy do Belehradu. Nemci boli favoriti, ale vo finále nezačali dobre.

„Tu som poriadne zaspal, vidíte,“ pripomenul Maier pred ôsmimi rokmi gól Karola Dobiáša z 26. minúty na 2:0 pre Československo.

Na stretnutí v Prahe pri 35. výročí pamätného finálového zápasu Maier priznal, že svojmu katovi Antonínovi Panenkovi už odpustil.

Tradovalo sa totiž, že po finále si vo svojej garáži zadovážil Panenkovu fotku a hádzal do nej šípky. Faktom je, že v Maierovej biografii nenájdete ani slovo o slávnej penalte československého strelca.

„Pekne si ma napálil. Keby som to bol vedel, zostanem stáť v strede a nahnevaný budeš ty,“ obrátil sa s úsmevom na hrdinu Československa.

Prvýkrát v histórii po remíze v riadnom hracom čase a bezgólovom predĺžení rozhodli o víťazovi pokutové kopy. Nemci to vraj netušili, reprezentácia ČSSR strely z bieleho bodu poctivo trénovala.

Keď štvrtý nemecký strelec Uli Hoenness prestrelil, mohol víťaznú nádej udržať pri živote iba Maier. Zastaviť Panenkov pokus sa mu však nepodarilo.

Rodák z Prahy sa poriadne rozbehol, ale loptu len jemným oblúčikom poslal do stredu bránky. Mačka z Anzingu musela stiahnuť chvost a prehrýzť sa cez ťažkú prehru.

„Dnes brankári presne vedia, aké má strelec návyky. Pozrú si video a pripravia sa. Ja som vtedy nemal ani poňatia, že to Panenka takto spravil v lige už niekoľkokrát,“ smútil Maier.

Zlú náladu si vylepšoval svojim obľúbeným schnapsom.

"Poriadne sme sa vtedy opili. Spomínam si, že jeden z mojich spoluhráčov spal po zápase u mňa na toalete.

Ešte šťastie, že sme toľko vyhrávali. Inak by z nás boli alkoholici," uzavrel Maier.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Antonín Panenka #Sepp Maier #najlepší brankári