Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbajú milióny. Hľadajú financie na dostavbu košickej arény

Mesto Košice dvomi miliónmi eur zo svojho rozpočtu dofinancuje ukončenie stavebnej časti prvej etapy projektu Košická futbalová aréna (KFA). Mestské zastupiteľstvo (MsZ) to schválilo na svojom stredajšom neplánovanom zasadnutí.

29.04.2020 16:15 , aktualizované: 20:32
SR Košice Futbal KFA Budúcnosť Brífing KEX Foto: ,
Aktuálne zábery z výstavby Košickej futbalovej arény.
debata

„Je to na úkor niektorých iných položiek v rozpočte, ale bolo to rozumné a logické riešenie, stavebne dokončiť túto časť. Budeme môcť pristúpiť k tomu, že na konci augusta bude táto časť dokončená, termín skolaudovania je október,“ povedal viceprimátor a predseda predstavenstva spoločnosti KFA Marcel Gibóda.

VIDEO: Aktuálne zábery z výstavby Košickej futbalovej arény.
Video

Na to, aby sa na KFA mohli uskutočňovať futbalové zápasy, budú potrebné ďalšie financie, ktoré súvisia s jej samotným sprevádzkovaním. Poslanci preto zároveň poverili primátora mesta Jaroslava Polačeka a Gibódu hľadaním dodatočných, aj externých, zdrojov a partnerov potrebných na dofinancovanie projektu v celku alebo po funkčných častiach.

Gibóda dodal, že ako prvých plánujú osloviť FC Košice. „Jedna vec sú tieto financie na dofinancovanie, ďalšia vec budú financie na reálne spustenie arény a tretia budú financie na každoročné dotovanie tohto projektu, pretože nikde na Slovensku nefunguje na vyrovnanom rozpočte a všade musí byť dotovaný,“ doplnil.

Košická futbalová aréna Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aktuálne zábery z výstavby Košickej futbalovej...

Aj vzhľadom na koronakrízu nepredpokladá, že by na KFA z tohtoročného mestského rozpočtu vyčlenili ďalšie peniaze. Na celkovú dostavbu je potrebných ešte päť miliónov eur.

„V spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) budeme na jednotlivých ministerstvách a vláde SR lobovať za to, aby sme ich získali,“ povedal s tým, že ďalších spolu 1,6 milióna eur bude potrebných na vybavenie celej KFA.

Začiatok stavebných prác na prvej z troch etáp KFA oznámilo vtedajšie vedenie mesta 29. októbra 2018. Prvá etapa mala byť pôvodne hotová do konca minulého roka. Ak by podľa Gibódu MsZ neodobrilo dofinancovanie na jej stavebné ukončenie, museli by ju zakonzervovať, čo by stálo minimálne 1,3 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Košice #štadión #Košická futbalová aréna