Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vírus uspal trh. Stomiliónový hráč však desaťkrát lacnejší nebude

V týchto dňoch mali sedieť v lietadlách, striedať sídlo jedného klubu za druhým. Cestovať z Londýna do Paríža, z Paríža do Madridu, z Madridu do Mníchova. A rokovať, zjednávať - o prestupových sumách, platoch, podmienkach pre svojich klientov.

16.04.2020 12:59
Liverpool Foto: ,
Na obnovenie súťaží netrpezlivo čakajú aj futbalisti Liverpoolu - suverénneho lídra Premier League.
debata

Futbalový svet v týchto týždňoch spí. S ním (takmer) všetky súťaže, tréneri, funkcionári, fanúšikovia a najmä – hráči. Tí sa udržiavajú v improvizovaných podmienkach, väčšina trénuje doma.

Koronavírus výrazne utlmil aj aktivity mužov z pozadia najpopulárnejšej hry planéty – hráčskych agentov. Hoci…

„Čo sa zmenilo? Azda len to, že osobné stretnutia sme zamenili za videohovory. Výhodou je, že si nemusíme na seba navliekať oblek,“ tvrdí jeden z najuznávanejších futbalových agentov sveta a športový riaditeľ FC Sevilla Rámon Rodriguez Verdejo – známy pod prezývkou Monchi.

Slová muža, ktorý zastupoval mnohé superhviezdy, treba brať s istou dávkou odľahčenia a jemným úsmevom na perách. Zatiaľ čo v minulých rokoch sa kluby predbiehali v tom, kto položí na stôl za toho či onoho hráča viac peňazí, počas tohto leta zrejme nemôžu fanúšikovia očakávať na prestupovom trhu rekordné sumy.

Viac ako 200 miliónov za Neymara zrejme len tak niekto nedá…

„Z pohľadu biznisu to nie je veru zábava. Keď to mám porovnať, momentálne sa na prestupovom trhu deje asi desať percent z toho, čo by sa dialo za bežných okolností,“ tvrdí pre RTVS Branislav Jašurek, slovenský agent, ktorý má v portfóliu napríklad aj Stanislava Lobotku.

Podľa neho je síce trh momentálne zamrznutý, no domnienky o tom, že ceny hráčov pôjdu výrazne nadol, je mylná.

Manchester City. Anglický veľkoklub patrí k... Foto: TASR/AP, Rui Vieira
Manchester City Manchester City. Anglický veľkoklub patrí k najbohatším na svete.

„Ľudia budú chcieť aj naďalej vyhrávať. V sobotu bude chcieť Liverpool zdolať Manchester City. Pre úspech urobí všetko – ak bude treba zaplatiť za hráča sto miliónov, zaplatí ich,“ upozorňuje. „Za hráčov, za ktorých sa platilo sto miliónov, sa nebude zrazu platiť desať miliónov. Čas všetko vráti späť. Neverím totiž snom o tom, že si ľudstvo uvedomí, že sa plytvá,“ dodáva Jašurek.

Trh by mali naštartovať najmä veľké krajiny, kde sa vo futbale točí najviac peňazí i personálu. „Napríklad v Anglicku je zamestnaných vo futbale viac ľudí ako v akejkoľvek veľkej firme. Tlak na to, aby sa znovu začalo hrať, bude podstatne väčší ako v malých krajinách,“ vysvetľuje na záver Jašurek.

Nuž, uvidíme, koľko peňazí nechá súčasná kríza, ktorú zapríčinil koronavírus, v pokladniaciach gigantov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trh #milióny #prestupy #koronavírus #Branislav Jašurek