Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vláda schválila odkúpenie NFŠ za vyše 98 miliónov eur

Štát bude akceptovať zvýšenie kúpnej ceny za Národný futbalový štadión (NFŠ). Vláda v stredu odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na štadión, podľa ktorého sa cena zvýši na 98 447 000 eur.

28.01.2020 16:12 , aktualizované: 29.01.2020 14:33
Národný futbalový štadión Foto: ,
Národný futbalový štadión.
debata (8)

Zvýšenie vychádza z dodatočných nákladov na výstavbu a auditu oprávnenosti týchto nákladov, ktoré pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR realizovala poradenská spoločnosť KPMG.

Aktuálna suma je o vyše 23,247 miliónov eur vyššia ako maximálna čiastka na odkúpenie, dohodnutá v zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Po odpočítaní príjmu za prenájom parkovacích miest (6,25 milióna eur) sú celkové nároky na verejné financie 92,197 miliónov eur, teda o 16,997 miliónov vyššie oproti kúpnej cene dohodnutej v Zmluve o budúcej zmluve.

„Zvýšené náklady vznikli v dôsledku dodatočných prác súvisiacich s bezpečnostnou infraštruktúrou štadiónu a štandardom Európskej futbalovej únie (UEFA), takisto predĺžením výstavby, nárastu cien práce i materiálov,“ pripomenul rezort.

Národný futbalový štadión Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión - Tehelné pole.

Proces odkúpenia so zvýšenou cenou musí ešte z hľadiska prípustnosti štátnej pomoci odobriť Európska komisia (EK), k charakteru transakcie sa musí vyjadriť aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Národný futbalový štadión začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení.

NFŠ na Tehelnom poli získal právoplatné kolaudačné rozhodnutie v decembri 2019. Podľa certifikátu, ktorý vydal Slovenský futbalový zväz (SFZ), sa na ňom môžu hrať i zápasy organizované Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a UEFA.

Premiér nevidí dôvod, aby vláda nechala rozhodnutie na ďalší kabinet

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nevidí dôvod, aby vláda prenechala rozhodnutie okolo Národného futbalového štadióna (NFŠ) na budúci kabinet. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Zároveň nesúhlasí s tým, že situácia okolo štadióna má niečo spoločné s blížiacimi sa voľbami a štát mal povinnosť konať. Reagoval tak na to, že štát bude akceptovať zvýšenie kúpnej ceny za NFŠ.

Vláda v stredu odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na štadión, podľa ktorého sa cena zvýši na 98 447 000 eur. Premiér pripomenul, že transakcia bola dohodnutá už pred niekoľkými rokmi.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini Foto: TASR (Pavol Zachar)
Peter Pellegrini Predseda vlády SR Peter Pellegrini

„Keďže si staviteľ uplatnil opciu a štát sa v tejto opcii zaviazal, že je povinný v prípade takejto požiadavky NFŠ odkúpiť, vláda sa dnes oboznámila s materiálom o záveroch monitorovacieho výboru, ktorý od začiatku celú stavbu monitoroval,“ povedal premiér.

Dodal, že vláda rozhodla o tom, že odporúča ministerstvu školstva pokračovať v rokovaniach o uzatvorení dodatku, ktorým sa definitívne stanoví suma, za ktorú štát tento štadión bude kupovať. Pripomenul, že vláda sa nechala informovať aj zástupcami špecializovaných organizácií a poradcov o tom, ako sa dospelo k definitívnej sume, ale i tom, ktoré náklady štát nemieni uznať a nikdy ich nezaplatí.

TV Pravda: Pozrite si našu videoreportáž zo slávnostného otvorenia Tehelného poľa

Video
{* sablona=„info­box_v_clanku“ | ikona="" | typ=„tvpravda-sablonaClanok“ *} Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.

Zvýšenie vychádza z dodatočných nákladov na výstavbu a auditu oprávnenosti týchto nákladov, ktoré pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR realizovala poradenská spoločnosť KPMG. Aktuálna suma je o viac ako 23,247 milióna eur vyššia ako maximálna suma na odkúpenie, dohodnutá v zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Po odpočítaní príjmu za prenájom parkovacích miest (6,25 milióna eur) sú celkové nároky na verejné financie 92,197 milióna eur, teda o 16,997 milióna vyššie oproti kúpnej cene dohodnutej v zmluve o budúcej zmluve.

Zvýšené náklady vznikli najmä v dôsledku dodatočných prác súvisiacich s bezpečnostnou infraštruktúrou štadiónu a štandardom Európskej futbalovej únie (UEFA), takisto nárastom cien práce. „Neakceptovali sme požiadavku refundovať náklady súvisiace s predĺžením výstavby či nárastom cien materiálu, to si už mal riešiť investor so zhotoviteľom,“ zdôraznil Pellegrini. {* koniec-sablona *}

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión