Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turci opäť podporili inváziu. Je to záležitosť Trumpa a Macrona, znie z tímu

Tureckí futbalisti salutovali aj v pondelkovom kvalifikačnom zápase, čím vyjadrili podporu invázii tureckej armády v Sýrii.

15.10.2019 09:09 , aktualizované: 14:05
Turecko, futbalisti Foto: ,
Salutovanie v Paríži. Tureckí futbalisti znovu vyjadrili podporu tureckej armáde bojujúcej v severnej Sýrii.
debata (3)

Zopakovalo gesto z piatkového duelu proti Albánsku, za čo hrozí zväzu trest od európskej federácie UEFA, ktorá politické vyjadrenia na štadiónoch zakazuje.

Väčšina tureckých futbalistov slávila salutovaním smerom k fanúšikom vyrovnávajúci gól Kaana Ayhana na 1:1 z 81. minúty. Jedným z mála hráčov, ktorí sa vojenskému pozdravu vyhli, bol paradoxne práve strelec. Televízne zábery ukázali, že sa obranca Fortuny Düsseldorf po svojom dostal do vyhrotenej diskusie s kolegom z obrany Merihom Demiralom.

UEFA uviedla, že rovnako ako v prípade rasizmu bulharských fanúšikov počas pondelkového zápasu proti Anglicku hodlá najprv preskúmať oficiálny zápis o zápasu.

„Nehľadal by som v tom nejaký zvrátený význam. Urobili sme to pre našich vojakov, nie preto, aby šli a zabíjali ľudí,“ povedal tréner Turecka Senol Gunes.

„Všetci sa ma pýtate na salutovanie, ale to ide mimo mňa. Je to záležitosť Trumpa a Macrona,“ uviedol kouč v narážke na prezidentov USA a Francúzska. „Oni vládnu svetu, zatiaľ čo ja horko-ťažko vládnem národnému tímu,“ dodal šesťdesiatsedem­ročný Gunes.

Turecko začalo inváziu do severovýchodnej Sýrie v stredu. Západ postup Turecka odsúdil, to však operáciu obhajuje s tým, že cieľom je vyčistiť oblasť pri tureckých hraniciach od teroristov, za ktorých označuje kurdské milície YPG.

V pondelok za schvaľovanie invázie prepustili z nemeckého tímu St. Pauli stredopoliara Cenka Sahina a v piatok turecký zväz zverejnil fotografiu zo šatne po výhre nad Albánskom, kde hráči aj realizačný tím salutujú. Fotku doplnil odkazom, že reprezentácia venovala víťazstvo statočným vojakom a mučeníkom.

Vojenská operácia by kvôli obavám o bezpečnosť mohla pripraviť Istanbul o organizovanie finále Ligy majstrov, ktoré má hostiť budúci rok na jar. Pre Tuttomercatoweb to vyhlásil viceprezident UEFA Michele Uva.

„Urobíme všetko pre to, aby sme zachovali nezávislosť a autonómiu športu, ale nemôžeme nahradiť Európsku úniu, OSN, diplomatov a ďalších politických predstaviteľov,“ vyhlásil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tureckí futbalisti #francúzski futbalisti #kvalifikácia ME 2020