Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Bulharov: Rasizmus? Nič som nepočul, to Angličania pískali pri hymne

Anglickí futbalisti, ktorí v boji o ME 2020 minulý piatok nečakane podľahli 1:2 českej reprezentácii a v kvalifikáciách prehrali po takmer desiatich rokoch, si napravili chuť pondelňajšou výhrou 6:0 v Bulharsku. Zápas však zatienili prejavy domácich fanúšikov.

15.10.2019 07:51 , aktualizované: 11:41
Bulhari, UEFA Foto: ,
Žiaden rešpekt, UEFA mafia. Bulharskí fanúšikovia vytiahli na zápase s Anglickom aj takýto odkaz.
debata (6)

Stretnutie v Sofii rozhodcovia dvakrát prerušili kvôli ich rasistickému pokrikovaniu, napodobňovaniu opičích zvukov a hajlovaniu.

Hlásateľ na Štadióne Vasila Levského prvýkrát v 28. minúte pri anglickom vedení 2:0 upozornil domácich fanúšikov, že ak budú pokračovať, rozhodca stretnutie ukončí. Druhé prerušenie prišlo v 43. minúte.

Angličania pred duelom vyhlásili, že v prípade rasistického správania priaznivcov na štadióne sú pripravení odísť z ihriska a nedohrať, ale nakoniec to neurobili.

Rasistický škandál na zápase Bulharsko - Anglicko Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tréner Anglicka Gareth Southgate a jeho...

Šéf Anglickej futbalovej asociácie Greg Clarke sa cez prestávku rozprával s trénerom Garethom Southgatom. „Spýtal som sa ho, či sú hráči v pohode, on odvetil, že áno.“ Stretnutie preto pokračovalo.

„Počul som prejavy hrozného rasistického skandovania. Takúto desivú noc som vo futbale ešte nezažil,“ netajil šok Clarke, citovalo ho BBC. „Všimol som si skupinu ľudí, všetkých v čiernom – bolo ich asi 50 – ktorí robili niečo, čo vyzeralo ako politické fašistické gestá. Bolo to 100 metrov odo mňa, takže som si nemohol byť istý, ale vyzeralo to hrozne," pokračoval. Niektorí priaznivci sa maskovali kapucňami a šatkami na tvárach.

„Členovia reprezentácie sú rôznych rás, všetkých dianie na tribúnach zasiahlo,“ doplnil Clarke. Očakáva, že Európska futbalová únia UEFA incident dôkladne preskúma a vyvodí dôsledky.

Anglický obranca Tyrone Mings, ktorý debutoval v reprezentačnom drese, vyhlásil, že hráči, tréner aj ostatní členovia realizačného tímu, sa cez prestávku spoločne rozhodli pokračovať.

„Som hrdý na to, ako sme sa s tým vyrovnali a podnikli príslušné kroky,“ uviedol Mings. Práve on upozornil čiarového rozhodcu pred prvým prerušením na prejavy z tribún. Zakrátko sa prestalo hrať.

„Vo futbale nie je miesto na takéto hanebné správanie. Niečo sa s tým musí urobiť,“ napísal na Twitteri obranca Harry Maguire.

„Hráčom som povedal, že ak sa stane niečo podobné v druhom polčase, zídeme z ihriska. Situácia sa však upokojila a mohli sme sa venovať futbalu,“ povedal tréner Southgate.

Zrejme k tomu dopomohol aj odchod skupiny bulharských fanúšikov po druhom prerušení. Podľa BBC pokračovali v rasistických gestách aj pri opúšťaní štadióna.

Fotografi tiež zachytili momenty fanúšikov, ktorí držali tričká s logom UEFA a nápisom Mafia a No Respect. Vyjadrili tým svoj názor na kampaň organizácie, ktorá poukazuje na rasistický tieň.

Bulharov rozladili Angličania

Tréner Bulharska Krasimir Balakov tvrdil, že žiadne prejavy rasizmu nepočul. „Ak sa to potvrdí, je mi to úprimne ľúto. Musím povedať, že nevhodného správania sa dopustili aj anglickí fanúšikovia, ktorí počas bulharskej hymny pískali a kričali. V druhom polčase tiež použili proti nim slová, ktoré považujem za neprijateľné,“ povedal.

Domáceho kouča tiež rozladilo, že už pred príchodom Angličanov sa „hovorilo o niečom inom ako o futbale“. K slušnému fandeniu prehováral svojich fanúšikov aj domáci kapitán Ivelin Popov. Hosťujúci útočník Marcus Rashford ocenil jeho odvahu.

Balakov však nepostrehol, že jeho zverenec sa k priaznivcom prihovoril: „Ak áno, tak pravdepodobne preto, že neboli spokojní s hrou tímu.“

Bulhari pritom mali časť štadióna uzavretú pre predchádzajúce rasistické pokriky v zápasoch proti Kosovu a Česku.

„Niečo také sa nám predtým nestalo,“ uviedol Balakov, ktorého tlmočník dodal, že predchádzajúci trest súvisel kvôli transparentu organizácie, ktorá je podľa bulharského práva zakázaná.

Tréner Anglicka Gareth Southgate a jeho... Foto: Reuters, CARL RECINE
Gareth Southgate, prerušenie Tréner Anglicka Gareth Southgate a jeho zverenci v debate s rozhodcom Ivanom Bebekom počas prerušenie zápasu v Sofii.

Bulharský futbalový zväz čelí kvôli udalostiam nepríjemnej situácii. Premiér Bojko Borisov mu v utorok zastavil štátnu podporu (vrátane finančnej), kým bude šéfom tamojšieho futbalu Boris Michajlov.

Anglicko napriek vysokému víťazstvu, ktoré zaradili dvojgóloví Ross Barkley a Raheem Sterling, po jednom zásahu pridali Marcus Rashford a Harry Kane, postup stále nemá vo vrecku.

Oddialilo ho Kosovo domácou výhrou 2:0 nad Čiernou Horou a na treťom mieste A-skupiny stráca bod na druhé Česko a štyri na lídra z Anglicka.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #anglickí futbalisti #kvalifikácia ME 2020 #bulharskí futbalisti