Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z gamblera najlepší strelec. Kobra uštipla Angličanov a rozplakala otca

Sebavedomie je dôležitá zložka. Pomáha v bežnom v živote, pre vrcholových športovcov je hnacím motorom. Svoje o tom vie aj český futbalový hrdina Zdeněk Ondrášek.

12.10.2019 07:46 , aktualizované: 13.10.2019 11:33
Zdeněk Ondrášek Foto: ,
Český hrdina Zdeněk Ondrášek oslavuje gól proti Anglicku.
debata

„Neletel som do Prahy z Texasu tisíce kilometrov preto, aby som si zatrénoval. Chcem mužstvu pomôcť,“ vravel po príchode na premiérový reprezentačný zraz pred kvalifikáciou na budúcoročné majstrovstvá Európy.

Slovo robí chlapa. A víťazný gól v závere stretnutia proti Anglicku (2:1) z tridsaťročného debutanta kľúčovú postavu zápasu.

Dáš gól? Dám

Na trávnik sa v piatkovom šlágri A-skupiny dostal po hodine hry. Vystriedal Schicka, ktorý si odtrpel množstvo súbojov so stopérskou dvojicou Keane – Maguire. Nepôsobila najistejšie a Ondrášek to päť minút pred koncom riadneho času využil.

„Nečakal som, že dostanem šancu proti Angličanom. Keď ma tréner vybral, nebol som nervózny. Tešil som sa. Ondrej Kúdela sa ma na striedačke pýtal: Dáš gól? Dám. A podarilo sa,“ tešil sa nečakaný strelec.

Útočník Dallasu odstúpil v šestnástke od anglických bekov a skvelú prihrávku Masopusta poslal za chrbát Pickforda. Z gólu bol mimo. Na tradičnú oslavu – bozk na ruku s vytetovanými dátumami narodenia svojich blízkych – však nezabudol.

„Neuveriteľný pocit. Prvýkrát v živote som videl otca plakať,“ vravel po zápase rozcítený Ondrášek.

A potvrdil aj rolu veselého respondenta. Na otázku, čo ho bude stáť zápisné v kabíne, odvetil: „Chalani hovorili, že to bude drahé. Neviete, či sú v piatok neskoro večer v Prahe otvorené banky?“ pýtal sa novinárov.

Reprezentácia ako zadosťučinenie

Boli však časy, keď mu s blízkymi nebolo do smiechu. Pred siedmimi rokmi odchádzal českobudějovický talent z Dynama s nálepkou – problémový. Cigarety a gamblerstvo boli u neho na každodennom poriadku. Marec 2012 a prestup do Tromsö mu zmenil život.

„V Nórsku som tomu opäť začal dávať sto percent. Keď som si život usporiadal, začali sa mi otvárať dvere,“ pripustil v rozhovore pre MF Dnes.

Otváral si ich najmä gólmi. V nórskej a neskôr aj v poľskej lige – v drese Wisly Krakov – sa stal najlepším strelcom. A nasledovalo americké dobrodružstvo v Major League Soccer i pozvánka do reprezentácie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Neuvěřitelný večer. Neuvěřitelná týmová práce. Incredible evening. What a team performance #CESKAREPRE

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeněk Ondrášek (@z.ondrasek),

„Bol som veľmi prekvapený. Ale nie najviac, otca to zobralo. Chcel som mu pol hodinu pred oznámením nominácie zavolať. Povedal mi, že teraz nemôže. A potom sa ma vypytoval, či som v reprezentácii. Hovoril som mu: Keby si mal na mňa čas, dozvedel by si sa to odo mňa,“ smial sa Ondrášek.

Reprezentáciu berie ako veľké zadosťučinenie. Nie však za to, ako sa s hazardovaním vyrovnal, ale za tvrdú prácu.

„Teším sa, že už som v situácii, keď môžem pomôcť rodine, ktorá to potrebuje,“ pripustil.

Zlatan? Veľký pohoďák

Ešte v Budějoviciach mu prischla prezývka – Kobra. Uchytila sa v Škandinávii i za morom. „To však zrejme preto, že pre Američanov je jednoduchšie hovoriť mi Kobra ako Zdeněk,“ vraví s úsmevom Ondrášek.

Aj v Texase sa drží gólovej formy i titulu najlepšieho strelca tímu. Postupne si získal miesto v základnej zostave, pozornosť médií aj rešpekt súperov.

„Keď som v januári 2019 prestúpil, kouč tam mal svojich hráčov, ktorým dával priestor. Postupne som ho však presvedčil. Začalo mi to padať a cítim sa skvele,“ pokračoval.

Ondrášek je vychýrený bojovník. Kus potetovaného chlapa so širokými ramenami a holou hlavou, ktorý hviezdi v málo kontaktnej MLS. Paradox, ktorý dostal rodáka zo Strakonic na výslnie.

„Za tvrdé zákroky sa tam dávajú pokuty. Rooney aj Ibrahimovič nechápali prečo. Čudoval som sa aj ja. Raz som dostal 250-dolárovú pokutu za strkanicu. Hovoril som si: Čo to má byť? Trochu sme sa pozhovárali, žiadne varovanie a hneď mi berú peniaze?“

Na ihrisku sa stretol už aj s Ibrahimovičom. Bol prekvapený. Jeho vzrastom aj vystupovaním. „Nie som žiadny drobec, ale on sa na mňa pozeral z poriadnej výšky. Nechápal som, aký je vysoký. Potešilo ma jeho správanie. Bol to veľký pohoďák, so všetkými prehodil pár slov. Možno majú ostatní inú skúsenosť,“ uzavrel Ondrášek.

Pred niekoľkými týždňami bolo jeho meno v Česku i v Európe neznáme. Ondrášek však už nehazarduje so svojou povesťou ani majetkom.

Česi sú mu za to vďační. Veď ukončil 43-zápasovú sériu Angličanov bez prehry. Ale čo je hlavné – posunul svoju krajinu bližšie k záverečnému turnaju ME 2020.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #českí futbalisti #anglickí futbalisti #kvalifikácia ME 2020