Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi terčom hnevu. Ospravedlnil sa i prezident Macron

Štart futbalového zápasu kvalifikácie EURO 2020 medzi domácim Francúzskom a Albánskom museli o niekoľko minút posunúť po tom, čo organizátori zahrali hosťom nesprávnu hymnu.

07.09.2019 22:10 , aktualizované: 09.09.2019 16:07
debata (3)

Ako informuje agentúra AP, Albáncom zahrali pred výkopom hymnu Andorry a tí nechceli nastúpiť na duel, kým nebudú počuť tú svoju. „Vôbec to nebola maličkosť, hráči nechceli nastúpiť,“ povedal tréner Albánska Edoardo Reja podľa agentúry AFP.

Ďalšie faux pas prišlo následne, keď sa hlásateľ na štadióne ospravedlnil za chybu „arménskym fanúšikom“. Hneď ako si to uvedomil, opravil sa. Následne zaznela už správna hymna a duel sa mohol začať.

Chyba nastala pravdepodobne preto, že Francúzsko privíta na rovnakom štadióne Stade de France v utorok práve reprezentantov Andorry.

Situáciu po zápase zachraňoval kouč domácich Didier Deschamps, ktorý sa ospravedlnil svojmu náprotivku: „Takéto veci by sa nemali stávať. Chápem, v akej pozícii boli Albánci a je úplne normálne, že sme museli počkať na ich hymnu.“

Za incident sa hneď na štadióne ospravedlnil aj šéf Francúzskej futbalovej federácie Noël Le Graet svojmu albánskemu kolegovi aj prítomnému veľvyslancovi.

Ospravedlnil sa i Macron

Predstavitelia Albánska sa dočkali od Francúzska ospravedlnenia na najvyššej úrovni. Albánsky premiér Edi Rama prostredníctvom príspevku na twitteri potvrdil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron smeroval „úprimné ospravedlnenie za škandalózny prešľap Francúzskej futbalovej federácie s národnom hymnou“. Výber Andorry je rovnako ako tímy Francúzska a Albánska súčasťou H-skupiny kvalifikácie.

Úradujúcim majstrom sveta Francúzom sa súpera v konečnom dôsledku podarilo zmiasť, v domácom prostredí získali všetky tri v boji o Euro 2020 za triumf 4:1 (2:0). Počas duelu sa Francúzom podarilo „vyrobiť“ ešte jedno faux pas – miestny hlásateľ si v jednom momente poplietol Albánsko s Arménskom.

Po piatich dueloch kvalifikačnej H-skupiny sú Francúzi na čele tabuľky po boku Turkov a Islanďanov, všetky tri výbery zatiaľ nazbierali po 12 bodov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzski futbalisti #kvalifikácia ME 2020 #albánski futbalisti